Рамзан Кадиров има малко задръжки. Преди седмица, точно преди да се навърши година от убийството на либералния руски опозиционен лидер Борис Немцов от представител на силите за сигурност на Кадиров, чеченският властелин публикува клип на своя профил в Instagram. Той показва бившия руски премиер Михаил Касянов в оптичния мерник на пушка. „Касянов е в Страсбург, за да получи пари за опозицията“, коментира Кадиров под клипа, което си е недвусмислено предупреждение към опозиционните политици. „Който все още не разбира, ще разбере“.

Г-н Кадиров напоследък е все по-активен в нападките. Преди месец той нарече либералите „подли чакали“, които трябва да бъдат третирани като „врагове на народа“. В статия в прокремълския вестник „Известия“ Кадиров предложи психиатрична помощ на опонентите на президента Владимир Путин. И организира огромен митинг в чеченската столица Грозни, да не би някой да постави под съмнение масовата подкрепа за него.

За много руснаци, и то не само за хора от опозицията, последните изпълнения на Кадиров преминаха всякакви граници. Омбудсманът на Русия Ела Панфилова каза, че изявленията му трябва да бъдат проверени за наличие на „екстремизъм“. Независимият социологически център „Левада“ измери, че 60% от руснаците определят заплахите на Кадиров като неприемливи. Независимият политик от Красноьрск Константин Сенченко написа на фейсбук страницата си, че Кадиров е „срам за Русия“. Ден по-късно, след заплашителни обаждания от Чечения, г-н Сенченко бе принуден да се извини, и то щедро.

Руският политически анализатор Кирил Рогов смята, че заплахите на Кадиров са синтезиран образ на трансформацията на руския режим на фона на потъващата иконоика. „Това е нов вид репресия. В миналото режимът се разправяше с опозиционерите като ги обвиняваше в икономически престъпления. Сега залозите са повдигнати“, казва той.

Репресиите на Русия не са като репресиите на Съветския режим, който държеше монопола върху насилието. Путин аутсорсва терора на бандити като г-н Кадиров, който осигурява на избори винаги над 99% подкрепа за Путин в Чечения. През декември 2014 година Кадиров изведе 20 хиляди от неговите добре въоръжени войници да маршируват през Грозни. „Кадиров може да свърши мръсната работа за Кремъл и да каже неща, които те не могат да си позволят да изрекат“, казва Екатерина Сокирянская от неправителствената организация Международна кризисна група.

Заплахите на Кадиров дойдоха точно когато руското правителство приключи разследването за убийството на Немцов. Той бе убит близо до Червения площад през февруари 2015 година от Заур Дадаев, бивш заместник-командир на батальон, контролиран от Кадиров. Разследването не осветява поръчителя и причините за убийството. Разследващият не уважи призивите на адвокатите на Немцов да разпита Кадиров и антуража му. Чеченският лидер защитава Дадаев като „руски патриот“.

Редовите служители от службите за сигурност ненавиждат Кадиров, защото за тях той е един от бунтовниците, с които се биха по време на чеченската война. Но Кадиров се радва на закрилата на Путин, който отговори на последните провокации на протежето си като го нарече „ефективен работник“. Кремъл награди Кадиров с медал на следващия ден след убийството на Немцов и продължава щедро да го финансира. Миналата година бюджетните трансфери на Москва към регионите се свиха на национално равнище с 3%, докато финансирането за Чечения нарасна с 8%. Путин дори нареди на правителството да прехвърли собствеността върху голяма петролна и газова компания от Москва към правителството на Кадиров.

От рухването на Съветския съюз Чечения винаги е разделяла руското общество. По ирония на съдбата, в началото на 90-те, когато Кадиров се биеше срещу Москва, руските либерали – включително и Немцов – водеха кампания срещу руската война в Чечения. Немцов събра един милион подписа в подкрепа на спирането на войната. От другата страна, фанатичните националисти, които преди приветстваха бруталната кампания на Русия срещу чеченците, сега виждат Кадиров като техен герой в битката срещу либералите и западнонастроените.

Кадиров превърна Чечения в карикатура на руския авторитаризъм, но с добавка от култ към личността му и система за изнудване, насилие и убийства, за да поддържа населението в напрежение. Както казва Александър Баунов от московския Карнеги център, Кадиров се харесва на руснаците, които приемат настоящия режим за прекалено мек. Те виждат в Чечения модела на бъдещето на Русия. Безнаказаността на Кадиров приближава още повече това бъдеще.

----

* Текстът е от The Economist. Преводът е на Клуб Z.