Изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг е отстранен от поста, съобщи в. "Сега". Коен стана публично известен, след като в края на м.г. обяви на пресконференция, че "Газпром" спира доставките на природен газ до компанията "Овергаз", в която акционер е издателят на в. "Сега" Сашо Дончев.

Т.нар. криза с доставките на газ стана основната бизнес новина покрай коледните и новогодишните празници, а и след това.

ЖАКЛЕН КОЕН: ПИСМО ЗА СПИРАНЕ НА ГАЗА ИМА. ДО 10-И ЯНУАРИ ЗА ОВЕРГАЗ ИМА САМО НУЛИ

Появиха се и най-различни теории, свързани с отстраняване на "Овергаз" от бизнеса, като лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева заяви, че компания на депутата от ДПС Делян Пеевски щяла да заеме бизнеса на Дончев. "Овергаз Мрежи" стана и обект на проверка от Комисията по енергйно и водно регулиране.

Няколко пъти Сашо Дончев и изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов огласяваха пред медиите, че скандал няма, а проблемът с доставките е преекспониран, като обърнаха внимание на действията на Жаклен Коен.

В средата на януари, по време на разгара на т.нар. SMS-скандал премиерът Бойко Борисов огласи, че се е срещнал със Сашо Дончев и че двамата са си "стиснали ръцете".

БОЙКО БОРИСОВ: МОЙ СЪВЕТНИК МИ ПРАТИ SMS-А

От пресцентъра на Министерството на енергетиката изпратиха прессъобщение със следния текст:

С протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на мястото на Жаклен Коен член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг става досегашният изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД Петьо Иванов. На събрание на Съвета на директорите на енергийния холдинг за изпълнителен директор ще бъде предложен Петьо Иванов, а за изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД - Николай Павлов. Петьо Иванов е работил като ръководител финансов контролинг и главен счетоводител в Националната електрическа компания, а Николай Павлов е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Промените целят оптимизация на работата на Българския енергиен холдинг и влизат в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.