Бившият външен министър Соломон Паси се обяви в категорична защита в полза на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален директор на ООН.

"Ако българин стане шеф на ООН, България ще получи шанс какъвто не е имала от 8 века насам. Докато Ирина Бокова е шеф на ЮНЕСКО, друг българин не може да бъде избран на висока позиция в ООН. Това е аксиома", категоричен бе Паси пред Нова телевизия.

Според него Кристалина Георгиева също има страхотни качества, но в точно определен контекст.

"Тя представлява Европейската комисия, която наложи санкции на Русия. Ако Георгиева бъде номинирана, Путин ще наложи вето. Това е гарантирано. На поляци, чехи и унгарци от ЕК през ум не им минава за подобна номинация, което е показателно", добави бившият външен министър.

Според него в момента на Бокова се пречело по типично български причини.

"Има хора, които се борят за по-ниска позиция в ООН, прецаквайки високата. Отговорността е на Борисов. Той проваля шансовете на България ежедневно", добави Паси.

Той разкри и че активно се говори, че германският канцлер Ангела Меркел също ще се кандидатира за лидерството в ООН.

"Само тя отиде при Путин на 9 май. Няма друг европейски лидер с толкова политически интимни отношения като с руският президент", добави Паси.

По повод срещата на премиера Бойко Борисов с българите в Лондон бившият външен министър заяви:

"Ако е заговор , това е прекрасен заговор срещу некомпетентен премиер. Мекушав, нерешителен и дълбоко некомпетентен премиер."

По-рано пред същата медия Румен Петков от АБВ също се обяви в защита на кандидатурата на Ирина Бокова и същевременно разкритикува външния министър Даниел Митов. 

"Не устояваме националните си интереси във външната политика. Неноминирането на Ирина Бокова е пример за това. Тя е лидерът и е световен дипломат. Борисов трябва да каже защо и какво стои зад неноминирането на Бокова. България пропуска уникален шанс", добави той.