Министрите на финансите и образованието бяха отстранени от управляващия орган на партия "Единна Русия", съобщи БНР. Формацията се готви за парламентарни избори в Русия през есента в сложни времена, обясни лидерът ѝ и премиер на страната Дмитрий Медведев. 

Изкарването на двама важни министри от централните органи на управляващата партия в Русия беше разчетено като много сериозно действие.  Според политолози в Москва, вероятно, премиерът и лидер на управляващата партия Дмитрий Медведев стои зад тази кадрова промяна, уточнява кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев.

“Единна Русия“ не приема последните действия и изказвания на двамата  си министри и често, макар и не толкова открито, критикуваше техните действия. Финансовият министър Антон Силуанов заяви пред "Гайдаровски форум", че обстановката в Русия днес в икономически план напомня на тази от лятото на 1998 година, когато в страната настъпи фалит. Това му изказване беше разкритикувано сериозно от Медведев. 

Образователният министър Дмитрий Ливанов също беше критикуван от съпартийците си. 

"Единна Русия“ започна бърза кадрова промяна на управляващите органи на формацията, която достигна до една трета от целия им състав, а не както обикновено ставаше до 15%.  Като революционни бяха оценени въведените за всички кандидат-депутати явяване на предварителни избори, което се случва за първи път в най-новата руска политическа действителност. 

Изборите в Русия идват в един не много лесен период за страната, свързан със санкции и натиск отвсякъде и ниски доходи от търговията с петрол, каза Медведев. Той призова за мобилизация на "Единна Русия“ преди провеждането на цялостния политически цикъл от вътрешните предварителни избори до насрочените за септември  парламентарни избори.