Колко струва една Denial of service атака, като тази, която удари сайтовете на десетки институции, сред които ЦИК, МВР, ГРАО в деня и след местните избори и референдума през ноември миналата година? Едва 30 долара на час, според проверка на специалистите от RSA.

МВР ПРОВЕРЯ АТАКИТЕ СРЕЩУ САЙТА НА ЦИК, ГРАО И СОБСТВЕНИЯ СИ

Там работят някои от най-добрите специалисти по електронна сигурност в света, тъй като това всъщност е отделът за сигурност на EMC Corporation - световният лидер в системи за съхраняване на данни, пред компании като IBM, Hewlett-Packard и Hitachi Data Systems.

RSA са провели своето изследване в десетки от най-ползваните черни пазари в Дълбоката мрежа - там, където търсачките като Google не достигат, а търговията с наркотици, оръжия и хакерски атаки е в разцвета си. Специалистите по сигурност дават средната цена за хакерски услуги в момента.

Колко струва да хакнеш нечий профил в социалните мрежи? Зависи - ако има под 500 приятели, само 7,50 долара. 

Откраднати данни от кредитната карта? Ако е от скорошен удар, цените вървят между 50$-100$. Но щом данните поостареят, идва "промоция", и понякога възможността да натоварваш кредитния рейтинг на друг пада до 1 долар.

А ако искаш да прехвърлиш данните върху реална карта - празна кредитна пластика? 10 долара, ако е само с магнит, и 20 долара за тези с чип. 1 долар допълнително, и върху иначе голата пластика ще бъде отпечатано подходящо лого - на Visa или Mastercard.

Банковите сметки са по-скъпи - американски, с дебитна карта, вървят между 150-300 долара. 

ДВАМА ОТ БРЮКСЕЛ СЕ ДВИЖАТ С ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ ПОД ИМЕНАТА БУЗИД И КАЯЛ

За сметка на това, фалшивите документи за самоличност, като тези на атентаторите от Париж и Брюксел, вървят около 10$ - ако искате да сте французин или италианец, до 13-15$ - за английски и испански паспорт.