Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН -

“Днешните проблеми засягат всички нас. Вашата позиция ни е известна, както и волята ви да дадете големия си принос за нормализиране на обстановката.”

Това заяви Владимир Путин късно снощи след час и 40 минути разговор с баварския премиер и лидер на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер.

Двамата се срещнаха в резиденцията на руския президент край Москва. Въпреки протестите на германски политици от всички цветове, Зеехофер не отмени посещението си в Москва.

На изреченото от Путин баварският гост отвърна:

“При тежка политическа ситуация ние искаме с открито сърце да дадем приноса си за възстановяването на доверието. Ние работим в тази посока.”

Баварският лидер отново подчерта, че санкциите спрямо Русия трябва да бъдат вдигнати – поетапно и дори наведнъж. Наказателната мярка била в ущърб не само на Русия.

Путин поде темата и обяви, че на Бавария се падали 20 на сто от германския износ за Русия, както и 50 на сто от немските инвестиции в страната му и се обърна към госта си:

“С Бавария поддържаме особени отношения. Ето защо вие сте особен гост.”

На въпрос на немски журналист как приема критиките в Германия по повод визитата в Москва, Зеехофер отговори:

“Всеки премиер на федерална провинция има проклетия дълг да я представя навсякъде по света.”

Той отхвърли упреците, че допускал Путин да го инструментализира, не водел и паралелна политика спрямо тази на канцлерката. Подобна критика била безпочвена.

“Преди да замина за Москва, ние разговаряхме доста с Меркел. Погледнете на стремежа на двама ни – на канцлерката и моя, като на нещо съвсем нормално и естествено за нормализиране на положението. С нея ние имаме общи интереси, а не се занимаваме с игрички за власт.”

Кремъл също подчерта, че срещата на Зеехофер с Путин нямала заговорнически характер. Естествено критичната позиция на Зеехофер по наложените спрямо Русия санкции била много по-близо до тази на руското правителство, отколкото на радетелите на наказателната мярка. Това оповести говорителят на Путин Дмитрий Песков и добави:

“Не търсете заговорничество или каквито и да било планове. Това беше важна среща.”

От Бавария също дойде одобрение. “Диалогът не бива да се прекъсва. За нас Русия е един много важен търговски партньор”, заяви днес Бертрам Бросард, главен изпълнителен директор на Сдружението на баварската икономика. Той също осъди санкциите срещу Москва - те удряли чувствително баварски фирми, а в политическо измерение нямали никакъв смисъл.

“Зеехофер вреди на федералното правителство.”

Това изрече не кой да е, а пълномощникът на кабинета на Меркел по въпросите на Русия Гернот Ерлер. Въпреки този си пост Ерлер продължава да е председател на Германо-българския форум.

“Тук имаме работа с човек, който зад граница не проявява солидарност с политиката на немското правителство”, допълни Ерлер.

Както и с изявленията си по повод бежанската криза, Зеехофер открито се опълчвал на Меркел. Канцлерката пазела мълчание, за да предотврати още по-големи щети.

С настояването си в обозримо време да се свалят санкциите срещу Русия, Зеехофер значително се отклонявал от германската и от общоевропейската линия.

“Това е нанасяне на политическа щета”, каза Ерлер. Той си обяснявал поведението на баварския лидер с неудържимия му стремеж да изпъква.

Ако в нещо Зеехофер безспорно е прав, то е убеждението му, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен без Русия. Такава е и позицията на Меркел.

Тази тема също е била обдсъждана вчера с Путин. Според госта руският президент бил на мнение, че проблемите в Сирия могат да се решат единствено с общи усилия. Събеседниците са били единодушни, че гражданската война не е единствената причина за бежанската криза. Зеехофер за пореден път, макар и косвено, обвини Меркел:

“Говорихме и за други причини, като примамливи условия, които привличат бежанците, но тук и сега не искам да продължа темата.”

На настойчиви журналистически въпроси Зеехофер заяви, че той и Путин се отнасяли доста критично по високите социални стандарти, които Германия създала за мигрантите.

По кризата в Украйна Зеехофер каза:

“Имам повод да предположа, че и Русия знае, че има да изпълнява още задачи.”

Той обобщи срещата си с Путин:

“Струва си да се разговаря, диалогът ни придвижва напред.”

След вчерашния си разговор с Путин днес Зеехофер се среща в Москва с министъра на икономиката, както и с кмета на руската столица.

Коментари

дебелян пеевский

Виждааам, виждам. Виждам как българските десни, в потрес от това предателство, като един захвърлят 30-годишните си БМВ-та от автоморгите и се качват на москвичи.

Николов

Май в Германия започнаха да поумняват.

Минск

Само ако напуснат крим и донбас

Зaглaвие

Минобороны РФ: Турция готовит вторжение в Сирию

всем похуй.

мда

Да отидеш да водиш СЕПАРАТИВНИ преговори като ПРЕДАВАШ СОБСТВЕНАТА си държава.....Подобно нещо, ако се случи в Англия, Русия, Франция(Велики сили) ще завърши с обвинения в държавна измяна.

Зaглaвие

Morgan Stanley ухудшил прогноз цены нефти Brent на 2016 г.

всем похуй.

SRQBoyboy

Този Зеехофер е като бавареца с кожените гащи Франц Йозеф Щраус, който се прегръщаше с бай Тоши и с Брежнев. добре, че беше Хелмут кол да натисне за обединението, защото баварците са големи егоисти.

Ти кой си бе, плюнко, та си толко разбирач?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.