Барак Обама посети за първи път, откакто е президент, американска джамия. Там той обяви, че младите мюсюлмани имат място в развитието на страната, съобщава "Индипендънт".

Обама беше привестван от стотици деца при пристигането си на срещата с лидерите на общността, след която произнесе реч пред Ислямското общество в Балтимор, Мериленд.

Джамията, която приютява също детска градина и училище, през миналата година беше обект на две атаки на радикални сили. Ислямофобията в САЩ се разрасна след терористичните атаки от миналата година в Европа и особено след като Доналд Тръмп, а и други републикански кандидати направиха серия от изказвания против мюсюлманите.

"Често мюсюлманите в САЩ са мишена и са обвинявани за действията на малцина от тях. Атаката срещу една вяра, е атака срещу всички вери. Когато се вземе на мушката една религия, ние всички имаме отговорността да говорим за това. Използва се непростима политическа реторика, насочена срещу мюсюлманите в САЩ, която е недопустима в нашата страна". Това беше част от словото на президента.

Той даде за пример успелите предприемачи- мюсюлмани в САЩ, спортните герои и отбеляза, че един от бащите- основатели на американската нация Томас Джеферсън специално споменава мюсюлманите, когато говори за американското право на свобода на религията. 

"Опонентите на Томас Джеферсън се опитват едва ли не да го изкарат мюсюлманин. Аз не съм първият", продължи Обама, като имаше предвид честите обвинения, че самият той е таен мюсюлманин. "В добра компания съм", каза той и разсмя аудиторията си.

Президентът говори и за масовите представи, които се създават за мюсюлманите като терористи.

"В нашите тв сериали трябва да има и персонажи на мюсюлмани, които не са само свързани с националната сигурност", добави Обама.

Екстремисти като терористите от "Даеш" не са лицето на Исляма и мюсюлманите, подчерта той.

"Покажете кои сте. Тук. Вие не сте само мюсюлмани или само американци. Вие сте американци и мюсюлмани", обърна се към аудиторията американският президент.