Кампанията за натиск на правителството да внесе официално кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН от името на България, включи националните символи Левски и Ботев. Снощи в „Шоуто на Слави“ социологът Кънчо Стойчев четири пъти употреби имената на Левски и Ботев, за да аргументира позицията си в полза на номинация на Бокова. Той не скри недоволството си от поведението на правителството:

„Тука не става дума за кражба и за крадци, което българският народ си го знае. Тука става дума за национално предателство. Тука става дума за Левски и Ботев, тука става дума за България, за това, че ние сме един народ и че ние трябва да сме напълно обединени. Но такъв ярък случай, ярък шанс! Вместо всички да сме обединени, отново ни организираха скандал и противопоставяне на две достойни личности, на две абсолютно достойни личности, но едната няма просто никакъв шанс чисто технически.

Това е въпрос на нашата нация! Това е въпрос на Левски и Ботев! Всеки има Левски и Ботев в себе си, всеки носи Левски и Ботев в себе си и това, че те се бавят – да излезнат и да обяснят защо се бавят и какви планове кроят.

Да ги принудим - предложи водещият Трифонов.

Дано се самопринудят и нещата минат без грубости", отговори Стойчев.

Социологът припомни, че правителството на Пламен Орешарски е взело решение за номинирането на Ирина Бокова, но то не било изпратено по надлежния ред, защото срокът не бил стартирал.

„Срокът стартира преди два месеца и тогава страните изпращат своите предложения. Ние седим и мълчим. Във всички случаи това са мръсни игри, свързани с изключително дребни планчета, на изключително дребни човеченца да заемат някакви постове и постове да пренареждат. Това не касае българския интерес“, коментира социологът.

Кънчо Стойчев обясни технически защо Кристалина Георгиева нямала шанс, а Ирина Бокова имала:

Г-жа Ирина Бокова е в момента генерален секретар на ЮНЕСКО, това е втората по важност или най-голямата организация на Обединените нации. В това си качество тя вече заема такъв пост от името на България, тя е българка. Избор на когото и да било друг за генерален секретар на ООН – българин, та ако ще даже да си представим, че папата е българин и предложим папата, е невъзможен. Защото не е възможно тези два най-важни поста в тази огромна и световна най-важна организация да се оглавяват от българи, от две българки. Това не е възможно.

И от тука логически какво следва – единственият кандидат, който може - не казвам, че е задължително да спечели, това е много сложна игра - но може да отиде на този най-висок пост на ООН, е госпожа Бокова. Логиката е много проста. И най-разумното, единствено възможното, което можем да направим, е именно нея да предложим.“

За да убеди публиката в правотата на тезата си, Кънчо Стойчев изреди и трите директни ползи за България и българите от евентуалното номиниране и избиране на Бокова.

Първо, ние всичките имаме имиджов проблем. Ако българка оглави ООН, част от този имиджов проблем ще бъде решен. Второ, това е въпрос на национална сигурност. Живеем в изключително сложна международна обстановка. Само преди месец имаше драстична, груба намеса на турската държава в българската вътрешна политика. По какъв начин ще се отнесат с нас, ако наш представител е шеф на ООН? Съвсем друго е – това е национална сигурност. Икономически да погледнем – когато една нация добие престиж, автоматично следват икономически облаги под формата на инвестиции, на доверие, което толкова ни липсва.“