През 2013 година Русия е симулирала ядрени атаки срещу държави, които са членки на НАТО и срещу държави, които са партньори на Алианса. Едно от 18-те широкомащабни учения е включвало симулация на нападение с ядрено оръжие срещу Швеция, която не е част от пакта. Това огласява почти три години по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в годишния си доклад, който е публичен и съдържа само предназначена за широка публика информация.

Няма повече детайли по вида на ученията, нито са споменати другите „атакувани“ по време на ученията държави освен Швеция. В доклада тази информация е само един параграф:

„Като част от цялостното военно укрепване, скоростта на руските военни маневри и учения достигна невиждани равнища от времената на Студената война. През последните три години Русия е провела най-малко 18 широкомащабни изненадващи учения, някои от които с участието на над 100-хилядна армия. Тези учения включват симулирани ядрени атаки срещу съюзници от НАТО (като например „Запад“) и срещу партньори на НАТО (например симулираните атаки срещу Швеция през 2013 г.), и бяха използвани за прикриване на масирано придвижване на военни сили (през февруари 2014 точно преди анексирането на Крим), както и за заплахи срещу съседи на Русия."

Тази информация е в самото начало на доклада, който е над 100 страници. Документът констатира и отказа на Русия да изпълнява подписани военни споразумения със Запада:

Успоредно със своето нарастващо агресивно поведение Русия намалява военната си прозрачност като не изпълнява или изпълнява избирателно някои от най-важните споразумения за контрол над въоръженията и мерките за изграждане на доверие, които са част от Евроатлантическата архитектура на сигурност. Русия избягва задължителната военна прозрачност чрез едностранно суспендиране на съблюдаването на Споразумението за конвенционалните въоръжени сили в Европа и чрез избирателно изпълнение на Виенския документ и Договора „Открито небе“. Русия се възползва от „вратички“ в последните две споразумения, подава невярна информация, пропуска да информира за големи военни учения или провежда изненадващи такива.“

Официална реакция от Москва все още няма. Според Би Би Си това е поредният случай, който увеличава вероятността Швеция да поиска да се присъедини към НАТО.