Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През 2013 година Русия е симулирала ядрени атаки срещу държави, които са членки на НАТО и срещу държави, които са партньори на Алианса. Едно от 18-те широкомащабни учения е включвало симулация на нападение с ядрено оръжие срещу Швеция, която не е част от пакта. Това огласява почти три години по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в годишния си доклад, който е публичен и съдържа само предназначена за широка публика информация.

Няма повече детайли по вида на ученията, нито са споменати другите „атакувани“ по време на ученията държави освен Швеция. В доклада тази информация е само един параграф:

„Като част от цялостното военно укрепване, скоростта на руските военни маневри и учения достигна невиждани равнища от времената на Студената война. През последните три години Русия е провела най-малко 18 широкомащабни изненадващи учения, някои от които с участието на над 100-хилядна армия. Тези учения включват симулирани ядрени атаки срещу съюзници от НАТО (като например „Запад“) и срещу партньори на НАТО (например симулираните атаки срещу Швеция през 2013 г.), и бяха използвани за прикриване на масирано придвижване на военни сили (през февруари 2014 точно преди анексирането на Крим), както и за заплахи срещу съседи на Русия."

Тази информация е в самото начало на доклада, който е над 100 страници. Документът констатира и отказа на Русия да изпълнява подписани военни споразумения със Запада:

Успоредно със своето нарастващо агресивно поведение Русия намалява военната си прозрачност като не изпълнява или изпълнява избирателно някои от най-важните споразумения за контрол над въоръженията и мерките за изграждане на доверие, които са част от Евроатлантическата архитектура на сигурност. Русия избягва задължителната военна прозрачност чрез едностранно суспендиране на съблюдаването на Споразумението за конвенционалните въоръжени сили в Европа и чрез избирателно изпълнение на Виенския документ и Договора „Открито небе“. Русия се възползва от „вратички“ в последните две споразумения, подава невярна информация, пропуска да информира за големи военни учения или провежда изненадващи такива.“

Официална реакция от Москва все още няма. Според Би Би Си това е поредният случай, който увеличава вероятността Швеция да поиска да се присъедини към НАТО.

Ключови думи

Коментари

Ами те обичат да нападат. Така са се родили.

Така казва НАТО, а какво се крие зад тази симулация, някой може ли да ми каже?...

Ти не можеш да четеш ли ? Какво още да ти се каже ? Колко са добрички руснаците ли ? Е да ама не са добрички, опасни войнолюбци са !

дебелян пеевский

Тия симулации са още отпреди 2 години, дрънка се оръжие срещу всички европейски държави, които са близки до НАТО без да са му членове и е отговор на въпросната близост, която Русия разглежда като заплаха за своята сигурност.

ком

За разлика отРусия ,която симулира НАТО преди около 10 години бомбандира православна, славянска Сърбия с ядрено "чисто-обеднен уран?" оръжие от което си изпати населението и на северозападна България.Случаят със Стенли-Стилиян Петров

Нещо не си убедителен, силно ми липсват снимки на убити селяни, разрушени от обстрела къщи и триглави ярета.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.