"Поисках оставката на премиера Бойко Борисов за негово добро. За да спре да се мъчи".

Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов при гостуването си при Беновска по Канал 3, съобщиха от градския съвет на партията.

"Виждам, че му е трудно с тези Реформатори от една страна и от друга - със скрития коалиционен партньор ДПС. Страната ни наистина има нужда от нова конфигурация. И самият Бойко Борисов иска това. В крайна сметка - така ще спре да мъчи и нас. Всичките тези есемеси, скандали, вътрешнопартийни битки между него и Цветан Цветанов, кадровите промени и проформа реформите показват, че тази коалиция изчерпа потенциала си", смята Паргов.

Той заяви, че няма проблем с диалога с която и да е политическа сила или лидер.

"Протягането на ръка към Бойко Борисов означава да седнем на една маса и да обсъдим кои са националните интереси. В момента България има нужда да се обърне към националното, към патриотичното. Трябва да посочим националните интереси като се съобразим с модерните условия, със сложната геополитика и евроатлантическото членство. Говоря за кръгла маса, за голяма дискусия, която да бъде проведена професионално, а не по познатия пошъл начин - много музика, шум и накрая сини или червени балони. Тези неща трябва да бъдат сериозно обсъдени на дебат или дискусия", обясни Паргов.

Той допълни, че от днес започва цикълът отчетно-изборни събрания на БСП, който ще продължи три месеца и ще приключи с Конгреса на 7-и и 8-и май.

"Ще изберем лидерите си по места, председателите на общинските и областните партийни организации и ще стигнем до председателя на партията. За разлика от десните партии, БСП не е лидерска и за нас са важни пътят и политиката. Разбира се, ще направим и анализ на тези 4 години, които бяха доста превратни и бурни за БСП и минаха в двете крайности - от "Осанна" до "Разпни го". Истерията, в която изпадна обществото ни по време на правителството на Орешарски с обикалянето по улиците, ни помогна да осъзнаем, че управлението наистина не е толкова лесна работа. И че последователността е най-важна, защото от нейната липса страда БСП", каза Паргов.

Лидерът на БСП-София разкри, че ще подкрепи кандидатурата за председател на БСП на всеки, който ясно и точно формулира присъствието на партията в публичното пространство. Според него моделът за успешен председател е човек, който може да изведе БСП "от тези плитчини, в които е попаднал корабът на партията". Паргов призна, че ще има много кандидати за лидер.