БЕРЛИН – Истинска политическа буря предизвика решението на баварския лидер и председател на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер да разговаря с Путин на 4 февруари в Москва.

Политици от управляващи и опозиция го призовават да откаже визитата си поради крайно неподходящия момент.

А той е “Случаят Лиза”, който миналата седмица доведе до остър дипломатически спор между Берлин и Москва. Руската пропаганда измисли отвличане и изнасилване на 13-годишната дъщеря на живеещо в Берлин семейство преселници от Русия. Външният министър Сергей Лавров обвини немската полиция в потулване на случая. Той беше опроверган от германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и предупреден да не се меси във вътрешните работи на ФРГ.

Притиснат от фактите, в петък Лавров беше принуден да се извини в телефонен разговор на Щайнмайер.

Абсолютно доказано е, че нито е имало отвличане, нито изнасилване. Лиза имала проблеми в училище, тя била привикана с родителите си при директора. Но момичето се скрило за 30 часа при приятеля си и неговата майка.

Руската пропаганда стигна и по-далеч – заклейми политиката на Меркел спрямо бежанците. Така те били окрилени да вършат безобразия в Германия, красноречив пример било насилието срещу Лиза.

“В дебата по бежанската криза Зеехофер категорично застана срещу федералната канцлерка. Надявам се той да се откаже от посещението си в Москва. Русия поддържа отношения с дяснорадикални партии, дори и с такива в Германия. Ако все пак Зеехофер осъществи визитата си, той е длъжен да предупреди руснаците да прекратят хибридното фалшифициране на информация, както и прикритото финансиране на дяснорадикални форуми в мрежата”, заяви християндемократът Родерих Кизеветер. В парламентарната фракция на десницата той отговаря за външната политика.

Планираната визита на Зеехофер при Путин разгневи и германските социалдемократи, които са коалиционен партньор в кабинета на Меркел.

“Външната политика се прави в Берлин, а не в Мюнхен. Надявам се, че след завръщането си от Москва г-н Зеехофер няма да изпрати поредното си писмо до г-жа Меркел, този път относно политиката спрямо Русия”, заяви Нилс Анен, външнополитически говорител на парламентарната фракция на социалдемократите.

В началото на миналата седмица баварското правителство изпрати писмо до канцлерката с настояване за промяна в нейната политика спрямо бежанците. Преди това Зеехофер публично заплаши Меркел, че ще я изправи пред Конституционния съд.

Посещението на баварския лидер при Путин провокира гняв дори сред опозицията.

“В лицето на Путин Зеехофер има свой съмишленик. Единият организира сред управляващата десница съпротива срещу една хуманна политика спрямо бежанците. Чрез пропагандната си машина другият мобилизира стотици преселници от Русия за участие във вражески демонстрации пред германски общежития за бежанци. Със сигурност Зеехофер със злорадство е слушал крясъците “Меркел да си ходи!” и “Путин за Германия!” И двамата (Путин и Зеехофер – б. р.) със сигурност ще са единодушни и по още една точка – не на санкциите спрямо Русия”, заяви Юрген Тритин, дългогодишен депутат от екопартията Съюз90/Зелени и нейн външнополитически говорител.

Хорст Зеехофер беше принуден да заеме отбранителна позиция. Пред обществения тв канал Цет Де Еф той заяви:

“В Германия не правим паралелна външна политика. А и това посещение беше планирано отдавна.” Ще рече преди дипломатическия скандал около “случая Лиза”.

Той посочи също, че Бавария поддържа традиционно добри отношения с Русия и особено с Москва. Добре би било да се води диалог с Русия, което всъщност правело и федералното правителство на Меркел.

“Заобиколени сме от твърде много политически огнища, които не могат да бъдат потушени без Русия”, заяви баварският лидер.

Същевременно той изрази надежда, че наложените на Русия санкции след анексирането на Крим биха могли поетапно и дори наведнъж да бъдат отменени:

“Санкциите не решават многото проблеми в света.”

По всичко личи, че Хорст Зеехофер няма да отложи посещението си при Путин. За пръв път в Москва той беше през 2011 г.