Наградите на Актьорската гилдия се проявиха като контрапункт на противоречивата липса на етническо разнообразие в номининациите за Оскар… но не съвсем. На церемонията по връчването на отличията в събота вечер четирима тъмнокожи актьори получиха статуетки (а Идрис Елба дори две). Основните три приза обаче, сред които за Леонардо ди Каприо, отидоха към филми с предимно бял състав.

Въпреки че за наградите на Американската филмова академия за втора поредна година всички 20 номинирани актьори са бели, от Гилдията решиха друго. Британецът Идрис Елба, изненадващо пропуснат при Оскарите, получи приза за главна мъжка роля в телевизионен филм или минисериал за „Лутър“ и за поддържаща роля в „Зверове без нация“.

Тъмнокожи победители бяха също Виола Дейвис (най-добра драматична актриса в телевизионен сериал, „Как да ти се размине убийство“), Узо Адуба (най-добра комедийна актриса в телевизионен сериал, „Оранжевото е новото черно“) и Куин Латифа (изключително представяне от актриса в телевизионен филм или минисериал).

Най-важното отличие отиде в Spotlight – за изключително изпълнение на актьорския състав в игрален филм. Филмът разказва истинската история за разследването на „Бостън Глоуб“ от 2001 г. на мрежа от католически свещеници педофили.

Леонардо ди Каприо направи нова крачка в пътя си към много вероятния първи Оскар. За него бе статуетката на Актьорската гилдия за главна мъжка роля – в „Завръщането“. По-рано този месец Ди Каприо спечели и „Златен глобус“.

И третата основна актьорска награда – за главна женска роля – отиде във филм с преобладаващо бял състав. Статуетката в тази категория вдигна Бри Ларсън за участието си в „Стая“.

Площад "Славейков".