Има ли връзка между турското робство и европейския мониторинг? Определено има. В последните дни за кой ли път се появиха информации, че свещеният за всеки истински патриот термин "турско робство" ще бъде заменен в учебниците по история със съжителство. Впоследствие се оказа, че истината е малко по-различна, но се вдигна достатъчно шум, който стана повод за смяната на образователния министър Тодор Танев. Мнозина заподозряха с основание, че тази смяна, дошла само ден след критичния доклад от ЕК, цели да отвлече общественото внимание от поредните остри критики, дошли от Брюксел.

Връзката между турското робство и европейския мониторинг обаче не е еднопластова. Има и втори, по-дълбок пласт, който може да се види от всеки, който се запознае с доклада на ЕК за Румъния, публикуван в същия ден заедно с нашия.

ЕТО КАКВО Е ПОЛОЖИТЕЛЕН ДОКЛАД: РУМЪНИЯ МОЖЕ ДА СЕ РАЗДЕЛИ С ЕВРОНАБЛЮДЕНИЕТО

Бившият правосъден министър Христо Иванов призна, че румънският доклад е пълен със суперлативи, от които той е изпитал срам и завист. И настина в доклада за Румъния се отчитат 302 окончателни присъди по дела за корупция. Както е тръгнало няма да е изненада, ако в скоро време европейският мониторинг за Румъния отпадне.

А ние за пореден път ще се освободим последни. Както от турското робство, така и от наблюдението на Брюксел. При това, за разлика от нашите прадеди, сме в много по-изгодна ситуация и от нас сега се изискват много по-малко усилия. Борбата за българското освобождение е протичала в много тежка обстановка. Най-напред ние сме били част от една огромна империя, която определено не е искала да загуби една от най-хубавите си провинции. Освен това тази провинция е била много по-лесна за управление и контрол, отколкото днешните Сърбия и Румъния например. Защото българските земи са част от хинтерланда на османската столица и са вътрешна област за нея. Нашите прадеди не са имали ласкавото отношение на Запада, на каквото се е радвала Гърция заради това, че е наследник на древна Елада, люлката на демокрацията. От това отношение, както е известно, гърците се възползват по най-груб начин и до днес. Освен всичко друго създаването на българска държава е било тема, която е предизвиквала огромни противоречия между Великите сили, всяка със своите интереси. Всички те в един или друг момент са ни създавали спънки

Докато сега България е свободна, независима и е част не от една западаща азиатска деспотия, а от ЕС, най-модерната и напредничава международна организация. Преборването на българската корупция е тема, по която всички Велики сили са на едно мнение. Въобще всички условия да станем нормална европейска държава са налице. Не се налага нито да създаваме революционна организация, нито да вдигаме въстания, нито да сковаваме черешови топчета, нито да забиваме ръждивия си нож в сърцето на тирана. Иска се само малко повече обществена отговорност и граждански натиск срещу властта, която сами си избираме. Със сигурност Делян Пеевски не е по-страшен от султана.

И понеже основната тема в евродоклада е съдебната ни система може би е хубаво да се направи сравнение как е работила тя в края на XIX в., двайсетина години, след като сме се освободили от османското владичество (какъвто е правилният термин всъщност). Великия писател Алеко Константинов, чието име също бе замесено в историята с Танев, е убит на 11 май 1897 г. Съдебният процес срещу убийците му започва на 3 ноември 1897 г. На 7 ноември 1897 са прочетени присъдите. Сравнението със съдебната ни система днес, двейсетина години, след като се освободихме от съветско владичество (какъвто може би е правилният термин за периода 1944-1989 г.) определено не е в нейна полза.

Някак логично следва въпросът: дали ние не сме в много по-голяма степен роби, отколкото са били нашите предци?