Последното представление, в което Хелън Мирън влиза в образа на кралица Елизабет II, ще бъде излъчено този петък (29 януари) от 20,30 ч. в „Синема сити“ в София. Актрисата пресъздава на театрална сцена ролята, донесла й Оскар във филма „Кралицата“. Със спекатакъла „Аудиенцията“ по пиесата на Питър Морган започва новият сезон на NT Live в „Синема сити“ с най-доброто от британския театър. 

Мирън бе Кралицата няколко години в Лондонския „Уест Енд“ при огромен успех. „Аудиенцията“ бе излъчена на живо чрез сателитна връзка до стотици киносалони директно от сцената на Театър „Гилгуд“. Сега, когато спектакълът вече не се играе, в София имаме възможност да го гледаме за последно – на 29 януари и на 11 февруари.

В продължение на 60 години кралица Елизабет II приема на седмична аудиенция в Бъкингамския дворец министър-председателите на Великобритания, които се сменят 12 пъти през годините. Срещата протича на четири очи. Кралицата и премиерът имат неизречено съгласие никога да не повтарят казаното помежду си. Дори пред семействата си. 

„Аудиенцията“ нарушава този обет на мълчание с въображаема поредица от разговори по време на сериозни и важни срещи между обитателите на „Даунинг стрийт“ 10 и тяхната кралица. От Чърчил до Камерън всеки министър-председател използва личната аудиенция при кралицата, за да се изповяда – изповеди, понякога интимни, понякога взривоопасни.

Тези частни аудиенции бележат както живота на кралицата от млада майка до баба, така и развитието на Втората Елизабетинска епоха. Политиците идват и си отиват през въртящите се врати на избори и политика, но тя остава постоянна величина, очакваща да приеме следващия си министър-председател.

Предстоящите прожекции през новия сезон на NT Live са на спектаклите „Както ви харесва“, (25 февруари и 23 април), „Опасни връзки“ (17 март и 13 април) и„Любовни стратегии“ (27 март и 18 май).

Площад Славейков