Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През този месец стана ясно, че миналата година властите в Таджикистан насила обръснали брадите на почти 13 000 мъже като част от непоколебимата им борба за изкореняване на войнстващия ислям. Но големият проблем за Таджикистан и останалата част на Централна Азия през 2015 г. няма да бъдат брадите. Ако прогнозите на редица западни и руски специалисти са точни, той ще бъде приносът на руските икономически несгоди към религиозната радикализация в региона.

Сриващият се руски брутен вътрешен продукт и обезценяващата се рубла се прибавят към ниските световни цени на петрола, западните санкции, наложени заради намесата на Кремъл в Украйна, и икономическата система, съсипана от липса на инновации, привилегии за свои хора, корупция и беззаконие. За централноазиатските държави закъсването на Русия вече причинява много сривове. Вероятно не след дълго то ще засили заплахите за сигурността на Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Тези четири бивши съветски републики запазиха тесни икономически връзки с Москва през четвъртвековния период след разпадането на СССР през 1991 г. Сега според Пол Гоубъл - американски експерт, пишещ за уважаваното и специализирано в постсъветските държави издание "Юрейша дейли монитър", рискът е, че руските икономически несгоди ще подхранят надигането на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и други радикални ислямистки сили, които пускат корени в Централна Азия.

Централноазиатските авторитарни правителства рядко са успявали да сдържат социалното недоволство или да опазят страните си от хроничната нестабилност в Афганистан. Етническото напрежение и религиозното насилие белязаха епохата на независимостта, а вътрешните политически репресии са нещо нормално.

Паричните преводи - сумите, които централноазиатските гастарбайтери в Русия изпращат в страните си, са каналът, по който несгодите на Русия могат да подхранят войнстващия ислям в региона. Докато икономиката на Русия бе в разцвет през първото десетилетие на този век, няколко милиона души от Централна Азия дойдоха там в търсене на сезонна или постоянна работа. През 2014 г. според Международния валутен фонд (МВФ) преводите от живеещите в Русия работници съставляваха близо 45 на сто от БВП в Таджикистан и 30 на сто от БВП в Киргизстан.

Руската икономика обаче се сви с 3,7 на сто миналата година. Много хора от Централна Азия усетиха, че вече не ги търсят за работа. Стойността на паричните преводи се срина с близо 50 на сто през първите 6 месеца на 2015 г. Не е за вярване, че нещата се подобриха през втората половина. Десетки хиляди централноазиатци се прибраха у дома, но проблемът е, че и там за тях няма работа.

"Поне част от завръщащите се и обеднели гастарбайтери вероятно ще бъдат привлечеви от обещания за високи заплати от тези, които искат да ги вербуват като войници за военизирани екстремистки отреди в Близкия изток, Южна Азия и където и да било", пише Гоубъл.

Проблемът има и други форми. Рахимбек Бобохонов - живеещ в Москва таджикски историк, казва, че много гастарбайтери от Централна Азия са се увлекли по радикалния ислям, докато са живели в Русия.

Такива мигранти имат навика да се организират помежду си в руски градове въз основа на религията, а не на народността си. Това ги направи по-податливи на вербуване от страна на радикални ислямисти, както направиха алкохолизмът и употребата на наркотици с руснаците.

Андрей Казанцев - един от водещите руски експерти по Централна Азия, който е роден в Туркменистан, смята, че между 5000 и 7000 души от бившите съветски републики са отишли да се бият в Ирак и Сирия.

"Представители на туркменските племена, живеещи по афганистанско-туркменистанската граница, развяха знамената на "Даеш", казва той и отбелязва, че това е едно от местата, където басмачите, или мюсюлманските бунтовници в Централна Азия, се съпротивляваха срещу съветската власт през 20-те и 30-те г. на ХХ век.

В Сурия Русия и "Даеш" фактически воюват помежду си. Египетският филиал на "Даеш" пое отговорност за бомбата, взривила руския самолет на 31 октомври 2015 г. и убила 224-ма души - пътници и екипаж. Опасността сега е, че този сблъсък се разпростря в Централна Азия.


-----

* Авторът е редактор по европейските въпроси в британския вестник "Файненшъл таймс", откъдето препечатваме коментара му.

Ключови думи

Коментари

Тони, тогава да вземем да помогнем на Русия да стане силна икономически? Как прозират сърпа и чука в теб. ИД я имаше и преди Русия да се срине икономически, но когато беше силна тя се държеше много по- лошо от Даеш, затова получи санкциите, които ти искаш да отпаднат.А в Сирия изобщо не воюва срещу Даеш. Общо взето, платена статия на продажник.

Николов

Този за аборигени ли ни смята та ни подхвърля такива перверзии. Ако му повярваме ,че е прав, тогава защо в Даеш има толкова западняци, дали защото там жизненият стандарт се срива? Елементарно Уотсън, но и гнусно.

сега

Русия се срива. Просто нищо не може да спаси една слаба и изгубила се държава. Когато предупреждавахме Путин да не започва война с Украйна, ЕС и САЩ, защото това ще доведе до разпада на Русия, всички ни се смееха и казваха, че сме поредните русофоби, които няма да дочакат разпада на Русия. Кремъл нищо не може да направи вече(ако спещно не освободи Крим, Донбас и тн, но това означава Гражаднска война), защото топката е станала твърде голяма и неуправляема. Руската икономика не може да се възстанови(чрез скъпи суровини), защото целия свят стагнира заради войните на ПУтин.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.