Бизнесменът Веселин Марешки ще отвори първата си бензиностанция в София до 6 месеца и е готов да се кандидатира за президент, ако се появят недостойни кандидати на изборите, стана ясно от организирана от него пресконференция, на която той представи резултатите от подписка за организиране на референдум по политически и икономически въпроси.

"До края на февруари ще заработят поне 5 нови обекта", казва Марешки, но не можа да се ангажира с повече конкретика.

"В момента разглеждаме планове за 20 обекта, които са в различни градове на страната", обяснява той. Но поради административните процедури за въвеждането на експлоатация на бензиностанциите няма представа къде ще бъде отворен първият.

"Може да се окаже, че на няколко места ще бъдат отворени едновременно", казва Марешки.

Неговата първа и засега единствена бензиностанция от бранда "ВМ Петролеум" е във Варна. На нея той продава горивата с цени, по-ниски с 30-40 ст. на литър от тези на конкуренцията. Марешки казва, че печели и при тези цени, защото слага много по-малка надценка на цените на дребно, отколкото веригите.

МАРЕШКИ: МИСЛЕХ ДА ПРАЩАМ 20-ЛИТРОВИ ТУБИ С БЕНЗИН В СОФИЯ

КОЛКО ТОЧНО ПЕЧЕЛИ МАРЕШКИ?

Появата на неговия обект свали цените на горивата във Варна само за няколко месеца. В момента в града литър бензин А95 струва средно 1,76 лв., а литър дизелово гориво - 1,67 лева. За сравнение, средните цени на горивата в страната са съответно 1,91 лв. и 1,84 лв., показва справка на сайта Fuelo.net.

Той коментира и своите политически планове:

"Ако се наложи, ще вляза и в политиката. Имам много сериозни бизнеспланове в търговията с горива. Обаче ако днес има регулация, конкуренция и цената в цялата страна на дизела падне на 1,50 лв., аз няма да правя повече бензиностанции, ще отида да си гледам живота."

Има голяма вероятност подписката на Марешки за организиране на референдум да се окаже неуспешна. Причината е, че той едва ли ще събере необходимите 400 000 подписа по закон.

Към момента за въпросите, свързани с искане държавата да регулира цените на горивата, да отмени забраната една фирма да притежава до 4 аптеки, да бъде намален броят на депутатите от 240 на 120, да бъде свален техния имунитет и да падне субсидията на партиите, бизнесменът е събрал около 385 000 подписа, като очаква те да станат 400 000 към края на тази седмица, когато ще приключи събирането им, защоот резултатите трябва да се внесат до 3 февруари.

Но бройката със сигурност ще намалее, защото при набирането на данните на ръка е възможно да има грешки, а освен това и много хора не са представили пълните си данни, както е изискването по закон. Марешки даде пример с негов познат професор, който се подписал, но само с 6 букви от своето ЕГН. Това прави подписа невалиден, защото не са написани 8-те чифри от единния граждански номер.

Марешки намекна за нелоялна референдумна конкуренция.

"Нашите планове бяха да започнем нашия референдум след празниците между 15-и и 30-и януари. Тогава със сигурност щяхме да съберем 700-800 хиляди. Какво се случи обаче? За най-голяма изненада октомври излезе, че и Шоуто на Слави ще прави референдум и го пускат на еди-кой-си ноември.

Ние бяхме абсолютно шокирани, помислихме, че някой ни е чел имейлите. Абсолютно сигурно е, че ни ги четат. Аз виждам отговори на наши бизнес планове..., че ни е пробита пощата, телефоните, това е ясно.

Всъщност единственото, което променихме, но което се оказа много решаващо е, че сменихме датата и абсолютно неподготвени, започнахме на 3 ноември, до 10-и - 15-и нямахме организация за подписката. След това загубихме и заради коледно-новогодишните празници.

Съобразихме се с конкуренцията, за която не бяхме чували, че ще прави референдум. Ака бяхме чули, щяхме да планираме нещата по-рано", обясни той.

"Ще се кандидатирам за президент ако видя кандидати, които са абсолютно вредни за България. Примерно, ако сегашният президент се кандидатира. Ние считаме, че той с нищо не е допринесъл за подобряване на живота на българите, за борба с всички тези вредни явления, които виждаме. Аз считам, че той е недостоен за тази институция и не бих искал той да ме представлява мене и считам, че голяма част от българите не искат той да ги представлява", казва Марешки, атакувайки директно сегашния президент Росен Плевнелиев и продължи:

"На мен ми е много странно как той казва, че ще чака юни месец, за да каже дали ще се кандидатира. Трябва да чувстваш дали си достоен. Ти не можеш да чакаш някой някъде вместо тебе да реши дали си достоен и да те издигне и ти тогава да излезеш, да се направиш на мъж, нали? Или излизаш и казваш: Аз съм достоен, аз съм правил само хубави неща, и заслужавам да бъда там и мога да допринеса още нещо... Какво значи заслежава? То ти идва отвътре.

Сега да чакаме някои задкулисия да изберат кой ще представлява БСП и кой да представлява ГЕРБ и после да му се смеят на президента, да му казват пуделче или нещо такова, това е просто унижение за всеки български гражданин.

Ако видим слаби кандидати, кукли на конци, това ще бъде една от мотивациите ми да се явя на тези избори".

"Ако видя такива кандидати като Радан Кънев, Кунева, Плевнелиев, няма как да не се кандидатирам", уточни бизнесменът.

Той очаква добри резултати.

"Мога да се обзаложа, че ако аз съм кандидат на президентските избори, независимо от останалите, ще бъда в първата тройка, а най-вероятно, в първата двойка", казва бизнесменът.

"Ако аз бях президент, сега цените на горивата щяха да бъдат еднакви в цялата страна, но не еднакви с цените в София, а с тези във Варна, казва Марешки. Обаче президентът си мълчи. И всички други си мълчат.", заключава Марешки.