Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е на 69-о място с 41 точки от 168 държави, сочат данните от годишния доклад на "Трансперънси Интернешънъл" за 2015 г. за индекса за корупция. От региона на Балканите, Румъния е на 58-о място с 46 точки, както и Гърция, която също е на 58-о място с 46 точки.

Миналата година България е имала 43 точки, но позицията е била същата, защото повече държави са участвали в сравнителното проучване. Тогава общо страните са били 175. На практика има влошаване на резултата.

България е страната с най-нисък резултат в европейския регион.

"Това е изключително тревожно, намираме се под общата средна стойност в света, която е 43 точки, това сочи за системни проблеми с корупцията", отчетоха от "Прозрачност без граници". 

Държави като Лесото, Турция, Сенегал са преди нас в тази класация. Румъния се представя много по-добре от нас, миналата година сме били на едно ниво, сега съседната ни държава има чувствителен напредък.

"В Румъния освен антикорупционните мерки, до голяма степен бяха променени и обществените нагласи. Съществува връзка, в която управляващи и гражданско общество се чуват", смятат от неправителствената организация.

Някои от изводите:

Положението на България не се променя, това говори за едно хронично заболяване.

България е на последно място в ЕС, като се отделя чувствително от останалите държави там.

Страната ни се движи освен това в противоположната посока, нашият индекс намалява.

Трябва да се предпазим от опасността да се превърнем в антисистемна държава в рамките на ЕС.

В рамките на ЕС назад се движат две държави - България и Унгария. Средната стойност на индекса за съюза са 65,35 пункта. България е под средната стойност дори и за балканския регион - 42 точки. На Балканите тя заема 7-мо място. 

"Страната ни изглежда не просто като изоставаща държава, тя изглежда като държава, която се движи назад", каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

България се намира в блато по отношение на корупцията. Проблемите са задълбочват, няма изненади, всичко е по старому, обобщи Огнян Минчев.

В световен мащаб докладът показва, че корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване. България е е сред тях.

Дания - най-малко корумпирана

Според публикувания днес доклад, съдържащ годишен индекс на "Трансперънси" за възприятието за корупция по света, Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100. Сомалия и Северна Корея са в другия край с оценка 8. Те са съответно на 167-о място.

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-а позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Тя споделя тази позиция с Люксембург и с Германия. В топ 10 са още Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

Индексът на организацията се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите предоминират в дадена страна.

Според "Трансперънси интернешънъл" има още много да се желае в областта на борбата с корупцията в Европа и в Централна Азия, въпреки че доста страни от тези региони са в челната десятка на индекса. В едни от лошо представилите се в индекса страни като Полша (30-о място с оценка 62), Унгария (50-о място с оценка 51) и Турция (66-о място с оценка 42) политиците и техните приближени все повече взимат контрол държавните институции, за да укрепят властта си, отбелязва още организацията в доклада си.
В Азербайджан, Казахстан, Русия и Узбекистан и в други страни правителствата ограничават, ако не и напълно потъпкват гражданското общество и свободните медии, посочва още организацията.

Русия заедно със Сиера Леоне

Русия е на 119-о място, което споделя с Азербайджан, Гвияна и Сиера Леоне. Всички тези страни имат 27 точки. Миналата година Русия имаше 29 точки, така че тя отчита малко подобрение, през 2015 г. тя земаше 136-о място.

Бразилия, обхваната от голям корупционен скандал, засегнал държавната петролна компания Петробраз, бележи най-голям спад в тазгодишния индекс и пада с 5 точки до 38 точки. Това отвежда страна по-надолу със 7 позиции в класацията до 76-о място в сравнение с миналата година, посочва Ройтерс.

В страни като Гватемала, Шри Ланка и Гана активисти и защитници на гражданските права са работили усилено, за да изкоренят корупцията, посочва още организацията, цитирана от АП

Две трети от 168-те страни в индекса са с под 50 точки, а средната оценка е 43 точки. Въпреки това "Трансперънси интернешънъл" казва, че е добър знак това, че 64 страни са подобрили оценката си, а само 53 са отбелязали спад. Останалите не са се променили в сравнение с миналата година, отбелязва организацията, цитирана от АП.

От страните от групата БРИКС освен Русия и Бразилия, Китай е на 83-о място с 37 точки, Индия - на 76-о с 38 точки място и Южна Африка на 61-о място с 44 точки.

В дъното на индекса освен Северна Корея и Сомалия са Судан (165-о място с 12 точки), Афганистан (166-о място с 11 точки), Ирак (161-о място с 16 точки) и Сирия (154-о място с 18 точки).

Ключови думи

Коментари

нИЕ СМЕ БЛАТО, А РУСИЯ -ТИНЯ/119 МЯСТО/Тя ли ще ни е за пример Путинофили!?

СЕМ

"В Румъния освен антикорупционните мерки, до голяма степен бяха променени и обществените нагласи. Съществува връзка, в която управляващи и гражданско общество се чуват" - Ето го проблема! Медиите в Румъния не са мафиотски слуги, които публикуват само вряканиците на неуспели политици като Пърдан (за когото не е проблем да си натика корумпираните кадри навсякъде в управлението, а после да се обяви за опозиция, докато те остават да въртят далавери и да му пълнят партийната каса) и терористични организации като "Престъпна мрежа"! Кой създава връзката между управляващи и граждани, след като всички медии са на оядени червени олигарси - Прокопиев, Пеевски, Донев? Ето къде е проблема и той няма да се оправи, докато не се извърши реформа именно в най-корумпираната прослойка - престъпниците с микрофоните!

нъл тъй

Мнооого тъпо.Много!

Емил Станоев

Защо "вече" ?? Та България отдавна е такава , особенно засилена е корупцията откакто ни управлява Тиквата.

Много

Са тези 43 точки !!! Идея си нямам за какво са дадени .... виж за 10 -15 съм съгласен ! Червеничкото трябва да стане още по тъмно. Убеден съм ,че ГЕРБ ще се справи следващата година

....

Ти си само един елементарен селянин,и аз гласувам за герб но става се по зле.С кое ще се справят

СЕМ

Медиите се самозабравиха до такава степен, че обявиха война на легитимно избраната власт в България - законодателна, изпълнителна и съдебна! Време е трите власти да се обединят и да сложат на мястото му слугинажа на задкулисието!

нъл тъй

Тъп и упорит си ти,СЕМко от тиква!Но,така се пробива-с дълъг/леко заострен,съобразен с чужд сфинктер/език и къса памет!

Usuka Hamikura

Ще има ли коментар от бат' Бойко?

Хахаа

Шиши харесва това! Корупцията е супер стабилна и прогресивна.

путин

Русия е най голяма по територия и има най големите залежи.Има..........и..............още и ....... най вече има мене.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.