Съветът на президентите се обяви за разширяване на ролята на пряката демокрация у нас. Това се казва в прессъобщение на прессекретариата на държавния глава след среща между президента Росен Плевнелиев и предшествениците му от 1997 до 2002 г. - Петър Стоянов, и от 2002 до 2012 г. - Георги Първанов.

Според Съвета на президентите, който се събира за четвърти път, проведеният през октомври референдум е успех на българското гражданско общество. Той бе иницииран от Росен Плевнелиев, а темата бе "за" или "против" електронния вот.

Президентите изразиха надежда 2016-а да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери своята реализация, а гражданите постепенно ще усещат резултатите от извършените промени. Тримата се обединиха около тезата, че реформите трябва да продължат с ускорени темпове.

После изразиха мнение, че справедливостта трябва да бъде навсякъде в обществения живот, което означава най-вече грижа за най-бедните и интеграция на всички групи в обществото. Според тях държавата трябва да положи целенасочени усилия за преодоляване на социалното неравенство и интеграцията на маргинализираните групи в обществото.

Президентите остро осъдиха всички форми на тероризъм. Обща позиция на държавните глави е, че е необходим единен общоевропейски подход при преодоляването на последиците от безпрецедентния миграционен натиск и последвалата бежанска криза в Европа. Тримата смятат, че усилията на европейските лидери и на международната общност трябва да бъдат насочени към премахване на първопричините, а не само на последиците от кризите.

Четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентската институция президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев решиха да инициират създаването на Президентска библиотека. В нея гражданите ще могат да научат много повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати. Предвижда се Президентската библиотека да се превърне в място за дебати и за гражданско образование.

В началото на срещата тримата президенти изразиха дълбоко съжаление, че сред тях вече не е и д-р Жельо Желев. Първият демократично избран държавен глава на България  почина на 30 януари 2015 г. и последната му публична поява беше именно на срещата на съвета на няколко дни преди това.

"Ще запомним президента Желев като убеден демократ, като президент на съгласието и мирния преход. Ще запомним и неговите думи, че демокрацията се лекува само с повече демокрация“, се казва в прессъобщението.

ЧЕТИРИМА ПРЕЗИДЕНТИ ИСКАТ НОВ ТОН В ПОЛИТИКАТА