Отстраненият от ДПС бивш председател Лютви Местан е бил по-авторитарен лидер от почетния председател на партията Ахмед Доган. Това стана ясно от думите на Илхан Кючюк, лидер на МДПС и евродепутат, пред Нова тв.

"Когато Доган беше председател на заседание на ЦОБ той влизаше, свеждаше дневния ред, след това питаше дали има други предложения. Това не беше формална куртоазия, а стил, начин на управление. Започваше дискусията и чак накрая г-н Доган си позволяваше да направи обща оценка. Точно обратното се случваше при Местан. Влизаше, 30-40 минтуи имаше негов монолог по дадена тема, след което заседанието беше закривано", разказа Кючюк.

Той потвърди, че Доган е отправял критики към Местан още в края на 2014 г., една година преди отстраняването му.

ДОГАН ДАЛ НИШАН НА МЕСТАН И НА МИНАЛОГОДИШНИЯ КУПОН

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО

"Имаше такава забележка, аз присъствах на самото събитие. Не съм чувал Доган да е казвал, че Местан се опитва да му отнема партията", каза Кючюк.

Според него причината за отстраняването на бившия председател е липсата на комуникация от негова страна със структурите и ЦОБ, и вземането на еднолични решения. Кючюк каза още, че в ДПС са се подразнили от изказването на Местан, че бизнес-интересите, свързани с ДПС, все още са на власт.

ЛЮТВИ МЕСТАН: ВЛИЯНИЕТО НА ПЕЕВСКИ В ДЪРЖАВАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО

"Защо не го е казал преди година, преди две, преди пет? Не бих му повярвал, аз съм част от организацията", заяви Кючюк.

Той коментира и темата с предстоящите президентски избори.

"Видяхме, че президент може да бъде избран и без подкрепата на ДПС. Не е обсъждана темата за президентските избори на легитимните форуми на партията. През годините сме подкрепяли както десни, така и леви президенти, това не противоречи на същността ни на либералната партия", каза още Кючюк.

На въпрос дали ДПС би подкрепило на вота наесен сегашният вицепрезидент Маргарита Попова той отговори:

"Маргарита Попова е вицепрезидент на страната. Както тя, така и всички останали български граждани, които отговарят на условията, могат да бъдат кандидат президент".

И допълни, че в ДПС въпросът не е коментиран от легитимните форуми на партията и не иска да спекулира.

МАРГАРИТА ПОПОВА НА ВЪПРOСА ЗА ПРЕЗИДЕНТ: ЗАЩО НЕ?