Плановете на правителството на Великобритания да ограничи имиграцията като въведе изискване работещите, които идват от страни, които не са членки на ЕС да печелят поне по 35 хил. британсски лири годишно, ако искат да останат да живеят в Обединеното кралство, трябва да влязат в сила през април. Но вътрешният министър Тереза Мей е изправена пред все по-чести искания да се преосмислят тези "дискриминационни" нови мерки.

Според критиците на промените от тях ще пострадат сфери, в които по принцип заплащането е по-ниско, ще се предизвика хаос в NHS (Националната здравна служба), а талантливи чуждестранни студенти ще трябва да се върнат в страните си, след като завършат образованието си.

Този имуществен праг, който надвишава средната британска заплата от 26 500 лири - е първият опит Великобритания да наложи икономически изисквания за оставането в страната. Преди това се залагаше на семейни връзки и дължината на периода, в който даден човек е живял в Обединеното кралство.

Според новите правила, за които за първи път се заговори през 2012 г., работниците от страни, които не са членки на ЕС, които са живели в страната по -дълго от 5 години, трябва да докажат, че годишното им възнаграждение е 35 хил. лири или ги чака депортация.

Кои са най-рисковите групи:

Студенти

Студентите извън Европейската икономическа област плащат често и по 30 хил. лири годишно, за да учат в британските университети. Дори и да покажат завидни качества и умения, те ще трябва да напуснат страната.


Работещи в start up компании

Депутатът от Либералдемократическата партия Алистър Кармайкъл казва пред "Индипендънт":
"Дискриминацията, основана на дохода заплашва да лишат технологичните start up компании от компетентни работници, които може би вземат по-малко от 35 хил- британски лири годишно, но е важно да бъдат задържани във Великобритания".

 

Работещите в неправителствения сектор

Изевстно е, че хората, които работят в НПО-та не са така добре платени като работещите в частния сектор. Някои от най-отдадените и компетентни служители там са заплашение от депортация заради новите правила.

Учители
Синдикатът на учителите NAHT вече постави под въпрос доколко разумна е подобна мярка, след като и без това учителската професия е в постоянна криза за кадри.

Медицински сестри

В момента те са извън новите правила, но са в потенциален риск да бъдат включени в тях. Същевременно NHS хвърли милиони през последните години, за да обучи и назначи медицински сестри от държави, които не са членки на ЕС.  

Предполага се, че с новите изисквания броят на неевропейците, които се заселват в странта ще намалее годишно от 60 хил. на 20 хил.

Вече има и петиция, с която се призовава парламентът да преосмисли новите правила. Тя става все по-популярна. Джошуа Хърбърд, който започва петицията, казва пред "Инидпендънт""
"Искам вътрешното министерство, а и хората във Великобритания като цяло да осъзнаят, че е невъзможно да се пиложи това безумие".