Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Путин пропусна шансовете да организира слизането си от власт по приемлив за себе си начин.

Намираме се в ситуация на преходен дарвинизъм - оцеляват най-пригодените, но не задължително най-богатите. Русия премина точката, до която процесите в страната можеха да бъдат управлявани.

Нещата изглеждат извън контрол. Либералите, дори и да бъдат върнати на власт (Кудрин, Греф) няма да имат ресурса да ограничат харчовете за военен бюджет, за силовите структури, за държавни поръчки за приятели - това което бе сърцевината на модела при ранния Путин - либералите управляват, но не засягат зоните на интерес на силовиците.

Днес е криза и този, който трябва да извади страната и икономиката от криза, трябва да има извънредни пълномощия - Путин не може да си го позволи. Той стана жертва на собствения си модел.

Сега съществуват три сценария за края на руския президент Владимир Путин.

Първият сценарий е условно наречен сценарий „Елцин“ – Путин тихо и кротко се оттегля от властта, минава на заден план и отстъпва ръководната роля на нови играчи, които сам е избрал и могат да извадят страната от кризата. В най-лошия случай тези посредници ще поемат отговорността за това, докато не дойде следващото издание на силовици. Приемниците дават гаранции за живота му - неговия и на неговите близки, запазват привилегии и области, в които има интереси. Господарят на Кремъл вече е твърде закъснял, за да се измъкне от властта "по английски", както го направи преди години президентът Борис Елцин. Дори и да иска такъв вариант, събитията няма да го позволят. Поне не в желания от него вариант. Макар че не бива да се изключва.

Вторият вариант е „Горбачов“ – махат го от властта, но без никакви гаранции за сигурност и привилегии. Но му гарантират живота и на неговите близки. За съжаление, Путин едва ли може да се радва на признанието на Запада, на което и до ден днешен се радва Горбачов. Но може да разчита на вътрешната носталгия по нереализираната мечта по великата Русия - за това винаги ще има достатъчно подкрепа в страната, независимо от това кой я управлява. При този сценарий Путин няма да има възможност да управлява процесите, да посочва наследниците си - това ще посочат "болярите". Дали ще има дворцов преврат или "доброволна" оставка, е второстепенен въпрос. Напоследък много генерали взеха да умират. В Кремъл и обкръжението на Путин се страхуват не от външната опозиция, а от вътрешния кръг, от византийския свят, който ги заобикаля. Има, разбира се, от какво да се страхуват и във връзка с международни разследвания - ЮКОС, Литвиненко, Крим. Елцин нямаше подобни проблеми.

Третият сценарий се нарича „Янукович“ или просто Майдан – бунт, улични протести, народно въстание. Достигането до него ще зависи от темпа, с който деградира икономическата и социално-политическата среда в Русия. Колкото повече във времето се отлага изпълнението на първите два сценария, толкова по-страшен и непредвидим ще бъде третият.

Посочените варианти не са взаимноизключващи се, те могат да се реализират в определена последователност и свързаност.

Последствията за Източна Европа и България не са сравними при различните сценарии - както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Съществува голяма опасност, ако Европа не си научи уроците от провала на своята политика спрямо Русия при ранния Путин и своята отговорност за появата на неоимперската доктрина на късния Путин, която директно заплаши световния ред и сигурност, можем не след дълго да бъдем изправени пред много по-лоша негова нова версия.

Дезинтеграцията на Русия не е опция, защото лесно може да доведе до непредвидими последствия за системата на международни отношения и до неуправляем процес. Затова Европейският съюз и САЩ още отсега трябва да мислят за план за позитивно интегриране на Русия в международната система за икономическа и военна сигурност по начин, който може да и даде перспектива и жалони за съвместимост на интереси и ценности, без да се накърнява националната и специфика.

Това ще даде и шанс на реформистките сили вътре в страната на предложат печеливша алтернатива на националистите и имперските политици и да изградят устойчиви мостове за сътрудничествои хармонизация на ценностна база и развитие.

----

* Текстът е от блога на Илиян Василев. Подзаглавието е на редакцията.

Ключови думи

Коментари

It's too late...

Залагам на смяна на режима с удобни хора и действия за сваляне на санкциите. Как точно ще стане - както решат в Кремъл. Немцов не беше заплаха за режима, а за удобните хора. А Илиян Василев е платен неудачник.

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

jhj

Ооооо, "визионера" се е изакал пак!

питай

"доктор" Доган какво мисли по въпроса и ни обади

Евстатий

А вариант 4 - Кадафи? Или Саддам? Щото май така ще стане накрая....

това е

Вариант 3

Сашо 3,14

Явно енергетическия експерт, икономист и дипломат е преживял болезнен секс инцидент в Москва. Както се казва болката е кратка, срама е вечен.

анонимен

Първата работа да засегнат някой на рубашките е да намесят секса.Ами видяхме какъв срам берат БСП от тяхните кметове.

Василев сън не го хваща ако не изцвъка поне 3 статии на ден срещу Путин.

Ама това ,че Василев пише кофти ли ти е?

RUB

Рублата днес удари ново дъно, чакаме следващите "изяви" на другаря Путин, които ще тръшнат спестяванията в чували, а покупателната стойност на руснаците ще намалее драстично. И с тези ограничения не само от запада, а и от съседните им страни, с които поддържаха до скоро добри връзки - Украйна, Турция, Грузия и много други, които вече яко са им набрали...

Николов

Много им се ще на русомразците Путин да го няма, да дойде Елциновото време, когато Америка и Западът си разиграваха коня из великата страна и да я използват както помешчик-крепостен селянин. Е напразно, Василев, няма да стане, стига бленувания, виждам как тия, дето се мъчат да ти повярват, им текат личите . По добре да се оближат, щото с това ще си останат.

Не прекалявай с алкохола,че не само боли глава!

м8м

Не ми пука за Русия!А ти българин ли си?

Май обичаш Русия повече от В.Левски. Чел ли си за граф Игнатиев?

Вариант 4 - Николай II. Този вариант е най-интерсеният и дори много вероятен. Догодина има 100 годишнина от свалянето на Николай II с Октомврийският преврат от 1917г. и след това гражданска война. Като гледам нещата вървят в същата посока. 1914г. Все руски подем на национализъм и 100% удобрение политиката на императора. Избухва 1-вата световна война 1915-1916 - Русия е рагромена на фронтовете (вкюрително и Българският) настъпва икономическа криза. Започват бунтове на фронта. 1917-1922 - Октомврийският преврат и гражданска война. Да минем в насшоящето - цар Владимир II. 2014 - Война с Украйна 2015 - Война с Украйна продължава и започва в в Сирия. В Украйна настъплението е спряно а в Сирия за завзети няколко села. Скарване с единственният си "приятел" - Турция. Получаване на санции заради Крим и Лугандония. Въвеждане на безумните "анти" санкции. Икономическата криза рита вратата. 2016 - Наблюдаваме крах на банките и преминаване на рублата от "плаващ" към "потъващ" курс. 2017 - .... Историята се повтаря нали.

Путин се лекува от рак на простатата е има Алцхаймер.И с малко "помощ" от най-близките му приятели....

Скоро умрет: врач заявила, что у Путина - рак простаты.Ранее у Путина "диагностировали" болезнь Альцгеймера.

yyy

На Запада отдавна му текат лигите за богатствата на Русия!Е;до сега не можа да се случи-Бог да бъде с Путин и Русия!

Бобо

Уууу ли си Муууу ли си , но че си прост Мускал е ясно .За кои богатства говориш бе пич ,западът е купувал нефт и газ от Русия и ще продължава да купува , и добре че е така защото любимата ти Русия щеше да умре от глад .Любимият ти Путлер ,ако беше поне малко държавник щеше да развие икономиката на страната си през последните десет години , години на небивали цени на петрола , но малкото КГБистко мозъче тези неща му убягват , в КГБ икономика не ги учат , и резултатът днес е видим . Така че моли се запада да им купува ресурсите , те друго нямат ,а забравих Пушкала , много пушкала . За съжаление пушкалата не стават за ядене .

ЪЪЪ

Не разбра ли, че Путин е рептил. Какъв Бог ще бди над демон на злото?

Набиуллина отменила визит в Давос и экстренно собирает банкиров

Арсений Трифонич

Др. Николов, да съсипеш най-богатата на ресурси държава в света си е майсторлък! Да ви е жив и здрав тов.Путлер, та заедно да гледате как погибва смисълът на жалкия ви животец!

известия

Путин иска да измести мумията от мавзолея и преустройва червения площад преди да му изтече мандата

Развеселен

за мен Путин, подобно на Кимовците и династията на Туркменбаши, ще се укрепи в макар и бедна държава

У нас в Разград ли?

Сашко Единайсет

Не мога да ви опиша колко ми е кеф, когато антикомунистите славословят доказани доносници на КДС.

Туземцев

Василев греши като приема, че разпадът на Русия не е опция. Напротив. Путин доказа, че Русия няма уменията и качествата да бъде регионален лидер и обективно ще губи влияние в Средна Азия, Черноморието и Беларус-Украйна, ако не се промени. Москва беше замислена от Горбачов като стабилизиращ фактор в ЕВРАЗИЯ. Като играч, който гарантира мира, сигурността и поставя акцент върху икономиката, демокрацията и независимите държави. С други думи на Русия е нужна нова Перестройка - не срутване на режима(както направи Елцин, за да махне Горби), а пренастройване. Принципа го даде Горбачов - колкото повече демокрация и икономика, толкова по-силна Москва и ОБРАТНО(което се доказва сега). Кремъл просто трябва да признае, че Горбачов и Перестройката бяха най-положителното нещо, което се случи на Русия(Елцин опропасти нещата, заедно с преврата на КГБ и КПСС). Естествено Путин това не го разбира, защото е настроен реваншистки и попадна в плен точно на тази пропаганда, че РУсия е зле, защото Перестройката объркала нещата(а тя критиката е точно, защото Горбачов започна да оправя нещата).

даркстар

:-) Путин ще слезе от властта триумфално

Свети Петър

Аха, прав си, но с краката напред.

Туземцев

Има и друго нещо - сега си препрочетох наскоро Голямата политика на Примаков - той казва така - бяхме на среща на Г-8, но не се очертаваше помощ за СССР, явно очакваха предстоящия ПРеврат(лятото на 91). Историята е показала, че превратите се правят винаги след межд. одобрение. Дори Ленин, пък и нашите Кимон-овци. Горбачов беше неразгадаем, както за ЦРУ, така и за КГБ. Те просто не знаеха, какво прави с тази Перестройка. Накъде води света! Именно затова го махнаха чрез полу-преврат и го смениха с Елцин, който беше ДО БОЛКА ПРЕДВИДИМ. Типичния руснак в западните представи! Или смениха неразгадаемия с НАПЪЛНО ПРОГНОЗИРУЕМИЯ! А Путин трябваше да е продължение на Елцин, но или играта се смени, или просто психическата му травма и геополитическа неподготвеност са надделели вече през третия мандат!

Има и още един начин- с краката напред, покосени от полоний.

Има и още

А защо да не издигне лозунга на древните фарони-ние си отиваме,но взимаме и вас със себе си? Запада има много какво да губи и може да се наложи да плаща на Русия рекет за да не бъде изпепелен.Още по вече , че самодържеца въобще не се интересува от мнението на масите, а гнилата демокрация е длъжна да се съобразява с него.

Забрави олигарсите, най-алчната част от комунистите, те ще го свалят. Единствения рекет може да стане като си взривят атомните бомби в Русия, а от радиацията може да станеш по-умен.

Николов

Товариш Трифонич, Елцин или Путин разсипаха Русия? Защо Западът се умилкваше около пияндето Елцин? Защо е настръхнал срещу Путин.? Щото Путин не пуска. Няма аванта, няма безбрежни руски пазари ,няма политическа подчиненост.Путин възстанови достойнството на руския човек, накара цял един народ да застане зад своя президент. И като разбраха лешоядите на Запад и в САЩ, че изтърват кокала, започнаха икономическата и политическа блокада.Санкциите, ниските цени на петрола, девалвацията на рублата- всичко това е насочено да се разбие стабилността на Русия. Но не знам дали знаеш за изследването, че по времето на Елцин над 70 % от руснаците бяха повярвали на Запада , а при Путин същия процент не искат и да чуят за неговите ценности и предимства. Затова, драги ми Трифонич,си припомни девиза на испанските републиканци :" Но пасаран!"- Няма да мине!

Дано никога западен крак да не стъпи в Русия, както и руски извън нея.Дано, чул те господ.

Николов, каква кола караш? Срам ли те е да кажеш?

ozzy

Николов, ти мой човек съвсем си откачил!

Стефан

А има хора, които продължават да повтарят идиотщината за "безбрежните" или "необятните руски пазари". Само че "необятният руски пазар" е по-малък от пазара на една Холандия, даже. Числата са на един клик разстояние в интернет, но зомбитата продължават да си повтарят за "необятните руски пазари". . Ето го "необятния" руски пазар: http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/rus/ . А ето за сравнение холандският пазар: http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/nld/

SRQBoyboy

Какво достойнство на гладен тумбак бе Николов? И без петролния спад и санкциите правитеслтвото на Путя щеше да се подриска, защото са неграмотни и знаят само да крадат.

ddemi

Браво, пич! Так держать! Брежнев беше стигнал 99,97% одобрение, Живков - 99,98%, дебелия Ким брата-двойник на Прас-прес, ги докара до 100%. Всите заедно отблъскваха империализЪма... Но ти си пич, братО, Путин ако направи нови концлагери в България, ще те вземе за пазач - политически подкован, мрази всички английски и американски империалисти и техните шпиони, опортюнисти, онанисти и прочие.

ozzy

Покрай Горбачов руснаците имаха някакъв шанс, макар и минимален, почти никакъв.Драмата им е ВОСР. От злощастната 1917г. та досега, болшевишките изчадия им промиват мозъците, разселват ги, избиват ги, превънаха повечето от тах в комуноиди /трето,четвърто,пето покпление/- сега се радват на Путин.

Ощавен маркиз

Рашката федерация от петнайсетина годин насам се управлева плътно от кагебизма и неговата камсамолско-олигархична „бизнес” мафия. С чували злато бе подкупена най-продажната и впиянчена част от висшето красноармейство в империята на злото. Процесите на демократизация и отговорно съпричастие на военнослужещите към гражданските съдбини на голямата, жестоко посттоталитарна Рус бяха свити до минимум. Императорчето започна грижовно да раздава квартирки и увеличаваше лъжичка по лъжичка зарплатите на младшите офицери. Православието беше пресято и потегнато, от патриаршията, до най-затънтените отшелнически обители, с духовенство по пагон… Вся власть се изтърколи неусетно в руките/пипала на Лубянковския октопод. Неудобното пазарно предприемачество, доколкото го имаше в „Бензиностнацията”, беше елиминирано - „съдебно” и психо-физически. Самонадеяните поразяващи граждански усти, видни интелектуалци и разследващи журналисти, биваха „самоубивани” или осмертявани в разпра със „случайни хулигани”, насочвани към „психиатрично оздравяване”, прогонвани извън отчизната. Немцов беше гръмнат в подножието на Кремълските стени… Всичко е ясно и прозрачно сделано. И сякаш забравено?! Ха да си представим сега, ако в Щатите ФБР и ЦРУ вземат целата власть и , примерно, Робърт Мюлер /трети/ оглави демократичното, икономическото и социалното пространство в „световния империалистически жандарм”... Дали ше ни стане на нази, в „задунайката”, по-топло и уютно, по-весело и богато, по-светлобудущно? Надали. Мислете, троляци путьоводни, мислете преди да тропкате по надничарските си клавиатурки. Не наливайте масло в огиня.

Срещу толерастията

Толкова омраза към Русия,а всички тук сте тъпи,прости и и тесногръди хора.Явно за вас е важно Туркия да ви люби отзад.Забравихте ли войната за Освобождението на България?Забравихте ли 500 години геноцид?Изживявате се като професори по антируска реторика,но вие сте бедни душици.Толкова хора са загинали от Русия за свободата на България,че нямате срам.Нещастници!Неблагодарен е булгаристанския народ.

3 нереални варианта

Обща взето тоя човек пише глупости.Явно хал хабер си няма от ситуацията там.Варианти Горбачов Елцин или......повече не са възможни.След Путин ще дойде друг като него иначе Русия загива!

ozzy

"На 18 юни 1946г. кореспондентът на Си Би Ес Ричард С.Хотлет е в московския апартамент на комисаря по външните работи на Съветския съюз Максим Литвинов. Не вярва на ушите си. по-късно на сигурно място в офиса си, журналистът записва какво е чул от стария болшевик. Кремъл, казва литвинов, е избрал овехтяла концепция за сигурността на СССР - с колкото повече територия разполагаш, толкова по-могъщставаш. Това ще доведе до конфронтация със западните сили и най-доброто на което може да се надява Съветския съюз, е "дългосрочно въоръжено примирие". Какво прави умопомраченото КГБ болшевишко джудже в 21 век?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.