Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Рублата падна до поредните рекордно ниски нива във вторник, вещаейки трудности за редовите граждани, като накара някои от тях да се запасяват с долари на фона на изявления от Кремъл, че валутата не се срива, съобщи Ройтерс.

В един момент от днешната търговия разменният курс беше надвишил 86 рубли спрямо долара, като по-късно курсът се стабилизира около 84 рубли за долар. Спрямо еврото курсът беше около 91 рубли за €1.

РЕКОРД: РУБЛАТА УДАРИ НОВО ДЪНО СПРЯМО ДОЛАРА

Спадът на рублата добавя нови проблеми пред икономиката на Русия, която поради санкциите от Запада и спада на цената на петрола през последната година се сви с 3,9%.

Касиер от валутно бюро на ул. "Тверская" казва пред Ройтерс, че днес е продал необичайно много стодоларови банкноти, колкото е най-голямата деноминация на валутата.

"Хората се страхуват, те купуват долари за черни дни", казва касиерът. Въпреки това банките твърдят, че не отчитат засилени обеми по валутни операци в последните дни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи изявление, в което обясни, че президентът Путин е наясно с валутните промени, но че централната банка държи под контрол ситуацията.

"Курсът е променлив, но сме далеч от срив", каза Песков.

 

Спадът на рублата накара получатели на кредити в долари да щурмуват клон на банката "Делта Кредит" в Москва с искания да бъдат променени условията по техните заеми.

"Експрес-Волга" - банка, базирана в руския провинциален град Саратов обяви, че от 1 февруари ще ограничи операциите си с чужда валута поради нестабилния курс на рублата.

Днешната атака към рублата се отприщи, след като управителят на Руската централна банка Елвира Набюлина обяви, че институцията няма да се намесва, за да стабилизира курса на рублата. Сред анализаторите имаше очаквания, че банката ще стори това, ако курсът премине 84 рубли за долар.

На фона на спада на рублата днес РЦБ отне лиценза на московската Внешпромбанк, след като институцията стана действащо лице в един от най-големите банкови колапси за всички времена в Русия. Проверка на централната банка е установила "дупка" в нейните активи за $2,3 млрд., Въпреки, че банката не е от системно значение - тя е 34-а по активи и 33-а по депозити в Русия, хазната ще трябва да изплати гарантирани депозити в нея за около $600 милиона.

Курсът на рублата е пряко зависим от цената на петрола, който е основният експортен източник на държавата. Според Наталия Орлова, икономист в Алфа Банк, при спад на петрола до $20 за барел, което според нея е много вероятно, курсът на рублата ще падне до 90-95 за $1.

Ключови думи

Коментари

Митко

Гениалния богоизбран народ не може да произвежда нищо друго освен суровини...

Споко

Чакайте нищо още не е станало. Всяко политическо решение на икономически проблем е винаги лошо. Очаквам за Трифон зарезан 100 рубли за долар. За Баба Марта 110, а за Кирил и Методи - 150. След това галопирането не можем да го хванем, но от Москва пак ще казват СПОКО.

1962

Богати хора ей,ако искат могат и 100 рублей да дадът за един долар,който няма никакво покритие и е абсолютно фалирал от как се помня (54г.) Ей това се казва размах!Велики!

така е

щастливи са руснаците - все повече и повече рубли получават за един долар, очевидно е , че долара губи позиции

Гордите руснаци си купуват долари, нали щяхте да убиете Америка, нали сте сила, велики и нерушими.Този път ще стигнете по-ниско, отколкото при Горбачов и Елцин. Ако огладнеете, яжте от територията си.

darkstar

11:40 Средневзвешенный курс доллара снизился до 80,57 рубля GAME OVER

бумбергоглу

и кво ? Ша ма конкурираш ли ма?кво общо има кура на рублата с играта?

Развеселен

руснаците трябва да се замислят какво е нивото на агентурата му. Можеха много по-елегантно да отиграят нещата с Крим, който имаше широка автономия. Те реагираха като слон в стъкларски магазин и си създадоха много проблеми.

развеселен идиот

по-елегантна операция няма в цялата история на цялото човечество!!!!!!!!Колко убити? ====0 0 0 0 Колко доволни ???=99,999% от кримчани и 92% от руснаците! аре хили се пак кат идиот !

Мони

Ирак продава нефта по $21-25-Иран още по ниско.А този нефт е с пъти по-добър от Руския. А ето и причината: Не исключено, что инвесторов вдохновило резкое ухудшение погоды в США - на восточное побережье надвигается рекордная по масштабам снежная буря, которая повлечет снижение температуры и, как следствие, рост спроса на печное топливо, предлагают аналитики UFS IC ///////„Нынешняя ситуация может еще более ухудшиться, как рассказал в интервью BBC глава BP Роберт Дадли, который не исключает падения нефти до $10 за баррель. /////Кудрин: Пик кризиса впереди!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.