Рублата падна до поредните рекордно ниски нива във вторник, вещаейки трудности за редовите граждани, като накара някои от тях да се запасяват с долари на фона на изявления от Кремъл, че валутата не се срива, съобщи Ройтерс.

В един момент от днешната търговия разменният курс беше надвишил 86 рубли спрямо долара, като по-късно курсът се стабилизира около 84 рубли за долар. Спрямо еврото курсът беше около 91 рубли за €1.

РЕКОРД: РУБЛАТА УДАРИ НОВО ДЪНО СПРЯМО ДОЛАРА

Спадът на рублата добавя нови проблеми пред икономиката на Русия, която поради санкциите от Запада и спада на цената на петрола през последната година се сви с 3,9%.

Касиер от валутно бюро на ул. "Тверская" казва пред Ройтерс, че днес е продал необичайно много стодоларови банкноти, колкото е най-голямата деноминация на валутата.

"Хората се страхуват, те купуват долари за черни дни", казва касиерът. Въпреки това банките твърдят, че не отчитат засилени обеми по валутни операци в последните дни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи изявление, в което обясни, че президентът Путин е наясно с валутните промени, но че централната банка държи под контрол ситуацията.

"Курсът е променлив, но сме далеч от срив", каза Песков.

 

Спадът на рублата накара получатели на кредити в долари да щурмуват клон на банката "Делта Кредит" в Москва с искания да бъдат променени условията по техните заеми.

"Експрес-Волга" - банка, базирана в руския провинциален град Саратов обяви, че от 1 февруари ще ограничи операциите си с чужда валута поради нестабилния курс на рублата.

Днешната атака към рублата се отприщи, след като управителят на Руската централна банка Елвира Набюлина обяви, че институцията няма да се намесва, за да стабилизира курса на рублата. Сред анализаторите имаше очаквания, че банката ще стори това, ако курсът премине 84 рубли за долар.

На фона на спада на рублата днес РЦБ отне лиценза на московската Внешпромбанк, след като институцията стана действащо лице в един от най-големите банкови колапси за всички времена в Русия. Проверка на централната банка е установила "дупка" в нейните активи за $2,3 млрд., Въпреки, че банката не е от системно значение - тя е 34-а по активи и 33-а по депозити в Русия, хазната ще трябва да изплати гарантирани депозити в нея за около $600 милиона.

Курсът на рублата е пряко зависим от цената на петрола, който е основният експортен източник на държавата. Според Наталия Орлова, икономист в Алфа Банк, при спад на петрола до $20 за барел, което според нея е много вероятно, курсът на рублата ще падне до 90-95 за $1.