Изпълкомът на БФС се събира в сряда - 20 януари от 15:00 часа, за да реши съдбата на "Литекс". Отборът от Ловеч бе изваден от "А" група от дисциплинарната комисия на БФС заради напускането на терена в края на първото полувреме срещу "Левски" на "Герена". Апелативната комисия на централата потвърди санкцията.

Ръководното тяло на БФС сформира специална комисия, която трябваше юридически да проучи въпроса дали "Литекс" може да бъде върнат в елита. Временната комисия, в която имаше хора от ИК и БФС, от министерството на младежта и спорта, от Профилигата, юристи и т.н. заседава в началото на 2016 г. Има решение, което ще бъде съобщено утре пред членовете на Изпълкома.

"Запознаване на членовете със становището на експертната комисия по казуса ПФК "Литекс" АД", гласи текста в единствената точка за заседанието в сряда.

Не е ясно дали това означава, че ИК ще пожелае да вземе решение, различно от това на комисията. Според правилниците на БФС, становището на апелативната комисия е окончателно, не подлежи на разискване, отхвърляне и т.н. С други думи дори ръководният орган на централата не може да предприеме нищо в случая.

Което не значи непременно, че няма да станем отново свидетели на "исторически компромис", този път "в името на футбола".

Членовете на Изпълкома са разделени по въпроса. Ако наказанието бъде потвърдено, "Литекс" вероятно ще отнесе случая в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана.