Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Рано или късно все стигаме до въпроса #Кой. Докато се питаме обаче кой точно от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) е изпратил СМС на премиера Борисов по време на заседанието по скандала „Яневагейт“, може и да пропуснем по-важното. А именно, че с всеки изминал ден точно най-ревностните крепители на статуквото в съдебната власт ускоряват все повече неизбежната радикална съдебна реформа. Или поне убеждават с действията си все повече и повече хора в нейната необходимост. Звучи парадоксално, но само на пръв поглед. Да си припомним детайлите в тази история:

Скандалът

Съдържанието на изпратения СМС е добре да се цитира буквално: „Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.”

Буквалното цитиране е важно, защото то казва достатъчно. Първо, съобщението е изпратено от участник в заседанието на ВСС с право на глас - „не го приехме“, т.е. член на ВСС. Не може да е министърката на правосъдието, защото тя не гласува. Изпратено е директно до премиера - “да Ви викаме“. Оттук нататък изявленията на премиерския съветник Яне Янев, че някой служител го информирал, а пък на него му било работа да информира премиера, са приказки за детската градина. Все още никой не се е сетил да твърди, че съобщението е манипулирано, но и за това не е късно.

Второ, съобщението е препратено от премиера Борисов до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - това поне никой не е отрекъл. „Защо ми пратихте този СМС в този момент?", попита Панов спешно пристигналия на заседанието на ВСС Борисов. „Избрани сте за друга работа, не да ме викате", отговори премиерът. След което мнозинството членове на ВСС започнаха да пригласят, а председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров заключи, че „е недопустимо председател на ВКС да държи сметка на министър-председателя“.

Това са очевидните и важни факти в този скандал. Те издават как премиерът гледа на ВСС и как мнозинството във ВСС гледа на премиера - ясно е кой е шефът. Всичко това се случва на домакинския терен на висшия (дори и името го казва) кадрови орган на независимата по Конституция съдебна власт.

Каскада от гафове

Сервилното поведение на мнозинството във ВСС провокира реакция от страна на останалите членове на Съвета. Деветима декларираха, че са готови да покажат публично разпечатки от мобилната си комуникация, за да докажат, че не те са изпратили СМС-а. Останалите отказаха или пък си намериха причина да отсъстват от извънредното заседание. Всяко действие на ВСС напоследък е като онзи куршум, с който целиш два заека. От една страна несъстоятелността на този ВСС става ясна за все повече хора, а от друга се провокира съпротива отвътре. Така всяко действие се превръща в гаф, с който статуквото не само се саморазобличава, но и разширява вътрешната си опозиция.

Когато ВСС трябваше да извърши проверка по изтеклите разговори между съдийките Янева и Ченалова, в които се говори с конкретни имена за зависимостите в съдебната власт, кадровиците предпочетоха да обявят записите за манипулирани. Резултатът е, че никой не повярва, а и Ченалова продължи разказа си и заяви в прав текст, че делото за КТБ е разпределено съвсем неслучайно. Когато председателят на ВКС Лозан Панов призова „Стига вече толкова!“, ВСС започна бутафорна проверка срещу него за „политическо изказване“. Резултатът бе, че повече хора се поинтересуваха от речта на Панов, а повече съдии събраха смелост и заявиха в подписка „Стига вече толкова!“.

Когато ВСС трябваше да открие кой се отчита на премиера със СМС-и, а премиерът трябваше да обясни какъв знак е дал с препращането на съобщението, дежурните защитници на статуквото измислиха версията с третия човек. Дори и само личният състав на публичните говорители на това статукво е достатъчен като послание - Яне Янев, няколко кафяво-жълти сайта и лирическият герой Калоян Стоев. Толкова могат.

Девет месеца по-късно

Как се стигна дотук, е тема на друг анализ. Очевидното обаче е, че системата се саморазкрива, саморазобличава и самосрутва. На този фон България очаква поредния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка за напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи. Този път обаче няма никакво значение дали докладът ще е остър и директен или ще намеква за проблемите с обтекаеми фрази. Самосрутването е пред очите на всички и вече няма аргументи срещу нуждата от радикална реформа. Е, винаги я има версията за „заговор за дестабилизация“, но ако някой приеме това насериозно, трябва да си спомни, че всичко тръгна от премиера Бойко Борисов. На 16 април миналата година той обяви планове за конституционни промени, които да прекратят мандата на този ВСС, защото "така иска Брюксел, така искат и хората". Девет месеца по-късно с публиката се случи нещо необратимо - тя окончателно се убеди в необходимостта от реформа. Въпросът е какво се случи с Борисов в тези девет месеца.

Текстът е от Дойче веле

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Другарят Бедров вече открито плагиатства от нашия весел форум :)

Развеселен

пожелателно мислене. Повечето хора слабо ги вълнуват интригите по върховете.

На което разчитате... #КОИ?

Пригласяш на Станишев - "Хората няма какво да ядат, те се занимават със съдебни реформи". Което лично мен не ме изненадва, четейки твоите коментари.

Дали си толкова весел?

Весел, весел, ама може и да заплачеш шушумиго.

Имаше едно рисувано филмче за тримата глупаци...

мухата

България е единствената страна, в която "къртица изнася" публична информация! Да не забравяме, че това е същата съдебна власт, в която мизата за магистрат беше 200 000 евро по времето на Красьо Черния. Само си помислете колко съдби са решили Ченалова, Калпакчиев, Янева, Панов, Панова... От справедливия гняв на гражданите ги е страх и заради това излязоха на стълбите на Съдебната палата с тогите, сякаш да си покажат скъпите кожени палта! От търсене на сметка са пристъпите им на паника!

Само си помисли колко беше писано, че държавния апарат мели човешки съдби и колко хора приемаха несериозно заплахата на октопода "държавата" и неговите пипала "институциите". Колко престъпления на държавния октопод се лансираха съвсем безпардонно в медиите под носа на гражданите. Но чак когато октопода намели и собствената ни съдба или тази на нашите близки, тогава спираме да повтаряме "на мен не може да ми се случи" и протестираме.

Франк Лойд Райт

Прочетох заглавието на статията и си казах: "Подобна идиотщина само Бедров може да измисли". Отварям статията - бре верно бе! Дори не си правя труда и да я чета.

Avatar

Ако още един "журналист" се изприкаже по темата "СМС", със сигурност ще бъде първият! Дотолкова вече костовия кенеф няма за какво да се хване, че хептен зациклиха откъм опорни точки. Пърданчо е персона нон грата навсякъде, освен във Варна, където очевидно има някаква концентрация на дебили и от немай къде клубът дори ощастливи Премиера с публикация за негова проява. Давам идея - можете да пре-публикувате речите на Пърданча при съставянето на Ръб преди две години - там със всичките му 12 точки, 6 стъпки, лидерството пред скоби и т.н. евъргрийни. Ще подпомогнете ситуирането на "новия десен проект", а и хората ще си припомнят какви ги брътвеше клетникът и какви ги брътви сега. Много ще е забавно, а речите на вожда имат непреходна стойност - сиреч, достойни са за пре-публикуване!

Николов

Точен си Бедров. Виж как се напъва Аватарчо да те обори. Горкия ,от стоене пред амбразурата може и да се е омокрил, ама няма мърдане оттам, щото трябва да брани. Абе Аватарчо ,брани ли се обран бостан Виждаш ли какво напомня Бедров в края на статията. За позицията на Борисов преди девет месеца. Виж я тогава, виж я после. Всъщност, той кога е имал позиция. Неговата позиция е като цвета на глухарчето-в тихо време я има, като духне ветрец и отлита. Затова мирни малко, отпочини си, Аватарчо, лавината е тръгнала, няма кой да я спре.

Манол Глишев

По принцип да, но самосрутването още не значи, че нещо смислено идва на мястото на самосрутващите се мафиоти. Отваря се властови вакуум и ако свестни хора не го запълнят бързо, то ще го запълнят нови престъпници. Това е природен закон. Сега е моментът, в който гражданското общество най-сетне да благоволи да отговори на въпроса на мълчащото мнозинство: кой нов проект ще се устреми към властта. И по-енергично, моля!

Avatar

ГЕРБ

15/15

Май ше да е Славиту

Чакаме твойте дружки да отговорят. Нали те си присвоиха гласа на гражданското общество. Ти ги питай къде им е енергията. Май най-вече във фейсбук. Останалата част от времето запълват с изразходване на усвоеното финансиране. ПП Sorry, че се обръщам на "ти"

"Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme."; "Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-те години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш"

Кабакчиев, враг на народа №1

Да питам за пореден път г-н Бедров защо заяви, че протестите се били засилвали неудържимо, когато беше видно, че те затихват - и умряха буквално вечерта след думите му, няма смисъл. Щото после ще трябва да го питам и къде, и в какво точно видя ускоряване на "неизбежната радикална съдебна реформа". След което да го питам в какво точно се състои "радикалната съдебна реформа" и неизбежността й. Нещо, което той би следвало да се обясни още в началото на статията. Ама къде-къде по-лесно е да се преразказва къде и какво се е случило - може някой пък и да не знае, нали така.

ГЕРБ потъва, плъховете напускат...

Активисти на ГЕРБ преминават в ДСБ Нови членове обновяват до дни общинската организация на "Демократи за силна България" в Благоевград. 20 доскорошни активисти на младежката структура на ГЕРБ се вливат в редиците на тъмносините, обяви лидерът Калоян Ханджийски. Част от тях са юристи, архитекти, разочаровани, както от местната политика, така и от управлението на премиера Бойко Борисов, посочи Ханджийски. На пресконференция днес активистите на ДСБ изтъкнаха, че през месец март партията ще излезе от формата на Реформаторския блок. Това се очаква след националната конференция. "Борисов ни използва за смокинов лист, с който прикрива прегръдката си с ДПС. За нас той е изчерпал кредита си на доверие. Предполагам, че и останалите партии в РБ ще последват примера на ДСБ. Самият Борисов губи електоралната подкрепа. В момента губи доверие и в Европа, опитва се да играе на тънко въже между Русия и Европа", коментира Калоян Ханджийски. Според хората на Радан Кънев в Благоевград, министърът на здравеопазването Петър Москов се е самоубил политически и няма място сред тях. 99 % от членската маса в Пиринско подкрепят политиката на националното ръководство на партията за излизане от коалиционното управление с ГЕРБ. Това е посочено и в гневната им декларация срещу подменената политика и задкулисието. Ханджийски и съпартийците му в Благоевградско прогнозират извънредни парламентарни избори тази година. "Позицията ни не е плод на емоции. Доста станаха компромисите, чашата преля с така наречения исторически компромис и за нас, като убедени демократи и хора, които заставаме зад десните виждания на избирателите си, пътят е един - да останем на принципите, които сме следвали като дясна политика и възгледи. Категорично подкрепяме Радан Кънев в тези си действия", изтъкнаха от ДСБ-Благоевград. Декрарацията: "Ние, членовете и симпатизантите на ДСБ , категорично възразяваме срещу подменената политика и задкулисието, което ясно прозира в отношенията между ГЕРБ и ДПС. Като убедени десни демократи, не можем да приемем да бъдем част от такъв „отбор“, който нагло и брутално потъпква десните ценности и заобикаля публичния ангажимент към десния избирател. Очевидно, желанието на ГЕРБ, е да служим единственно и само за легатимация на правителство, което не е в състояние да проведе нужните за България жизненоважни реформи. Eто защо, напълно подкрепяме ръководството но партията си, която избра единствено възможният път да напусне псевдо правителството на Борисов".

Развеселен

мечтите са безплатни

Браво, Бедров! Прав си!

Кабакчиев, враг на народа №1

Абе, я пак да попитам - не г-н Бедров, ами всички. Абе, 'де са протестите, бе, а? Нали имаше протести. Срещу Свинската палата, за реформи на съдебната система и за 'нам си к'во. Абе, да не би реформите да станаха вече, бе, а? И аз да не съм разбрал? И Свинската палата вече да би да не е свинска, а? Ами да е станала Палатата на Добрата фея, а? Ебати цирка български! Тук има протести, тук нема протести ник'ви. Цирк! Цирк! Цирк!

spcialen

Цялата дясна, неолиберална, либертарианска, пазарнофундаментална, обективистка, монетаристка, олигархична, корумпирана, антихуманна, фасаднодемократична с-ма се срутва, водена от Символите на Фасадата Борисов, Цветанов и Плевнелиев.

socialen

Бедров, умните и красиви се оказахте нито умните, нито красиви след като върнахте във властта неграмотните, необразовани и нелицеприятни индивиди Борисов и Цветанов.

Алексиев

ПОЛИЦЕЙЩИНА ВЪВ ВСС Да, полицейщина. При това от най-тъпата възможна полицейщина! Групата около Лозан Панов усилено търси предател в редиците на ВСС. Кой от тях изпрати СМС на премиера? Калин Калпакчиев поиска публично членовете му да покажат разпечатки от телефоните си. Тъй като е написан в 1 л. мн. число, значи е бил някой от тях. Това не само унизително, но и противоконституционно предложение поддържа и университетският доцент Кристиян Таков, който им осигурява “логистична” подкрепа отвън - вчера разви идеи как да се стеснявал кръгът на заподозрените, че да се стигнело до “нарушителя”. Абе момчета, вие тъпи ли сте или да? Какви юристи сте? От такава полицейщина накъде повече? Това искане е скандално нарушение на Чл. 34. от Конституцията: (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. (2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. Може ли да ни кажете какво тежко престъпление е извършено и с какво право искате това от колегите си? Или за “реформатори” като вас не важат ни закони, ни Конституция и няма да ги спазвате дори в отношенията помежду си? Да си припомним текста на СМС-а, който съвсем логично предизвика посещението на премиера. “Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме.” Какво се оказа в действителност? Нито е имало предложение, нито е било гласувано. Лозан Панов е споменал името на премиера, като го е придружил с негативен коментар по негов адрес. Първият логичен извод е, че изпратилият СМС-а не е много наясно какво точно се е случило. Неволно или нарочно е подвел премиера. Оттук опитите да му се вмени намеса в работата на ВСС се превръщат в груба манипулация! Едва на второ място идва съждението, че като е написан от 1 л. мн. ч., може да бъде някой от членовете на ВСС. Кой ще да е този участник в заседанието, който не знае имало ли е гласуване или не е имало? Само тъп полицай ще пропусне разминаването между действителното положение и съобщеното в СМС-а, а ще се хване да прави изводи само от граматиката. Нарочно ли пропускат смисъла на изпратения текст, или толкова си могат? Повече доказателства за компетентността, морала, акъла и манталитета на “борците за реформа” нужни ли са ви? На мен – не.

Алексиев

ТЕАТРАЛЕН МОНОЛОГ, или за явлението на доц. Кристиан Таков в НОВА тв Остана ли някой, който да не е разбрал, че премиерът получи СМС с не съвсем вярно съдържание? Не е точно лъжа, но не е и истината, описанието на която би било доста по-дълго от два-три реда? Вярвам, че всички разбраха - само “непримиримите” борци за съдебна реформа не са разбрали. Един от тях е и гореспоменатият иначе много симпатичен доцент. Интересно - интелектуални проблеми ли имат тези борци? - Да въдворим малко хигиена на мисълта - така започна явлението си г-н Таков. И продължи: - В България се хвърляме от скандал в скандал, тъй като всички скандали остават без развръзка. Пропуснал е да забележи, че с посещението си премиерът сложи край на скандала. А който го продължава, значи “така го е замислил”. Според преподавателя самият факт на изпращането и препращането на СМС-а представлявал нарушение на Чл. 8 от Конституцията, който гласи: “Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.” Само че СМС-ът не съдържа заповед, забрана или някакво друго послание, което да се опитва да влияе върху работата на съдебната власт. Съдържа само публична информация – а че не е напълно точна, е друг въпрос. С какво предаването на публична информация от една държавна власт към друга нарушава разделението на властите? Ако приемем професионалното твърдение на г-н Таков за истинно, оттук следва, че и съдебната власт не трябва да знае какво прави изпълнителната власт. Май стигнахме до пълна глупост? Не, това не е “хигиена на мисълта”! Изпращането на информативния СМС до премиера било противоправна дейност. Ерго, и достъпът на медиите до заседанието на ВСС е противоправна дейност? Еее, вече получихме свръхдоза “когнитивен дисонанс”, както сполучливо се изрази наскоро една журналистка. Тук не мога да не напомня пак скандалните и нагли думи на адвокат Александър Пелев, привърженик на Лозан Панов: “Няма работа министър-председателят да знае какво става във ВСС!” Та всички тези твърдения са вопиющ пример за падението на българската юридическа мисъл! Не знае ли доцентът, че разделението на властите се отнася до функционалната им независимост една от друга, но не е забрана за размяна на информация между тях, особено когато е публична? На какво учи студентите си? В такъв случай и Лозан Панов е извършвал противоправна дейност, когато е контактувал с премиера! Изпращачите на СМС-а според него имали “персонални дефицити”. А какво да кажем ние за неговия професионален дефицит, който го води по такива опасни пътеки? Каквато пътека по мнението на много уважавани и опитни юристи е и предложението му за “приватизация на прокуратурата”??? Доцентът обясни фигуративно ситуацията с СМС-а така: премиерът Бойко Борисов се опитва да обладава съдебната власт, защото преди това тя го е съблазнила! Неистовият стремеж към литературност на изказванията винаги натиква професионалните му твърдения зад вратата. Отделно от това, всеки психолог ще ви каже, че използването не на място на сексуални метафори като съблазняване и обладаване са много показателни за личностните дефицити на този, който ги употребява. Последва призив към министър-председателя да минел на страната на доброто, да се извини и да се разкае! Защото “разкаялият се е не по-малко мил Богу от праведника”. Боже, дай на този човек амвон, университетската катедра му е ниска! Той дори не си е направил труд да изгледа видеото от заседанието на ВСС, за да знае колко пъти премиерът Борисов се извини, че прекъсва работата му! Толкова много извинения паднаха, че чак се усъмних да не би премиерът да е съзрял локвичка под стола на Лозан Панов, който събра смелост да се изкаже едва половин час след влизането му - при това нарушавайки принципа на разделение на властите. И това беше големият скандал, а не СМС-ът или посещението на премиера, за което Панов благодари и дори нарече голяма чест! Колкото и да е трудно да се прекъсне монолог, все пак водещите успяха да му зададат въпрос и Таков си призна с тон на снизхождение, че да, и той заедно с Панов иска да превземе съдебната власт. Така е замислено. Явлението на доцента завърши логично с реклама на филма на Мариус Куркински. Също толкова логично водещите не му направиха забележка. На стената на доц. Таков във ФБ Петко Симеонов му дава съвет “да "обере" проявите на суетност, защото те са опасни”. Обилните нервни жестикулации на Кристиян Таков наистина дразнят и би могъл да ги намали волево. Но какво да направи с кокетните и закачливи погледи? Те излизат от него непроизволно... Не, нямат само интелектуални и професионални проблеми борците за реформа. И други имат...

Кабакчиев, враг на народа

Г-н Алексиев добре ги е подредил, жалко само, че си губи времето да обяснява глупащината на глупаци. Върховни глупаци са анализиращите "скандала", а сътворяващите го не са точно такива: те го правят, за да се вдига пушилка и да не се разкрива престъпността - и в съдебната система, и в политическата.

КъпинаК

Спомнете си ка Борисов (не успя да)продаде градинката "Христо Смирненски" заедно с терена под църквата "Св. Николай" в София с "фалшив" подпис! Да сте чули да е имало разследване? Кой нотариус е изповядал сделката? Кой е бил на изповядването на сделката вместо ББорисов?... Е, тогава защо Яне Янев да не е пратил смс-а? Също като с "фалшивия" подпис!

историк

„Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.” Анализирайки втората част на съобщението си е точно така, че учаастник го е писал ! В първата част обаче,очевадно пише за намеса на ВСС и то "отново"?! Значи е имало и първи път ? От коя позиция Лозан Панов вика Бойко Борисов ? Това , че ВСС не са го "приели", говори, че си знаят правата, но като какъв Лозан Панов го предлага, без да има това право ? Извода е , че Лозан Панов не си знае правата и задълженията или другото, че някой му е наредил да го предложи ?! И при двата случая Панов не е за тази длъжност !

Моля?

Няма това право? Моля? Във въпросните записи които се обсъждат, Бойко Борисов е главния субект, има си пълно право да го извика и да го изслушат. Искам да видя къде точно конституцията или какъвто и да било закон не позволява да бъде привикан.

+5 /-41

България е единствената страна, в която "къртица изнася" публична информация! Да не забравяме, че това е същата съдебна власт, в която мизата за магистрат беше 200 000 евро по времето на Красьо Черния. Само си помислете колко съдби са решили Ченалова, Калпакчиев, Янева, Панов, Панова... От справедливия гняв на гражданите ги е страх и заради това излязоха на стълбите на Съдебната палата с тогите, сякаш да си покажат скъпите кожени палта! От търсене на сметка са пристъпите им на паника!

нормална

Много съм съгласна с Вас! Ненавиждам ги! Жалко е, че не мога да им го кажа в лицето.

АБСОЛЮТНО СТЕ ТОЧЕН, +5 /-41, когато казвате "колко съдби са решили Ченалова, Калпакчиев, Янева, Панов, Панова... От справедливия гняв на гражданите ги е страх и заради това излязоха на стълбите на Съдебната палата с тогите". Тук трябва да се прибави и Куцкова, самоафиширала се за антикомунист и радетел за правова държава и излапала огромна сума пари от изключително отявлен комунист и доносник на Държавна сигурност. Изобщо не е случайност, че МОЯТА ЛИЧНА СЪДБА се мъчиха да решат цели две от тези лица, а именно Янева и Куцкова. Първата (заедно с Крънчева) спря наказателно преследване срещу БАН-ски престъпник, виновен за неизплащането на присъдено ми от съда сериозно обезщетение! Втората, заедно с още два индивида от женски пол, издаде едно престъпно съдебно решение, с което дори се опита да ме омаскари (всичко е описано подробно в блога ми за съдебната система). Имал съм огромен късмет, че години преди това нормални съдии от САС и ВКС бяха вече осъдили БАН-ските изроди за гаврата срещу мен и семейството ми! Но ако това не беше станало, за Янева и Куцкова наистина щеше да трябва да се каже, че са решили съдбата ми! ОБАЧЕ! Обаче вижте какво става днес! Първо, Янева е уволнена и осъдена за престъпление, а е възможно и да има сериозни здравословни проблеми (дано да няма). Второ, магистратска общност вече знае какво представлява Куцкова - идете да видите какво пишат за нея десетки магистрати, широко дискредитирана е заради излапването на парите на ДС, а,

Кабакчиев

Добавка, тъй като съобщението изхвърча малко преди довършването му: а може с много голяма доза сигурност да се смята, че проблемът на лицето Куцкова днес, свързан с абсолютно неудържимите му стремежи за постове няма нищо общо с правото - и би следвало да се решава в съвсем друга област на човешкото познание. В обобщение: ИМА ВИДОВДЕН! ИМА!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.