Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров обясни пред Нова телевизия защо не се е съгласил на вчерашното извънредно заседание да предостави разпечатка от мобилната си комуникация. Повод за това стана препратеният от премиера Бойко Борисов SMS до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. 

ЕТО КОИ ДЕВЕТИМА ОТ ВСС СЕ СЪГЛАСИХА ДА РАЗКРИЯТ КОМУНИКАЦИЯТА СИ

Ясен Тодоров не бе сред тях. Предлагаме ви част от разговора без редакторска намеса:

„Казах на моите колеги, че съм готов да покажа с кого съм имал SMS комуникация и сега на колегата Калпакчиев му казах, ако иска, да заповяда. Но не искам да правим опасен прецедент - да нарушаваме правото на лична кореспонденция по всеки повод. Защото ако днес дадем разпечатки за нашите комуникацията за половин ден, утре ще дойде някой във вашето студио, ще ме обвини в нещо и ще искате цялата ми комуникация за половин година. Считам, че това не е редно. Този телефон аз ползвам както за служебни, така и за лични цели.

- То съдържанието май може да не се изиска, а само разпечатка дали в 12:14 някой е изпратил съобщение до определен номер?

Аз честно казах - имам пет изходящи SMS-а и петте са към жени, не са към телефона на премиера.

- Тука някакви проблеми със съпругата си да нямате, внимавайте какво говорите...

Ами вижте сега, аз ви казах - имам много лимни SMS-и, част от тях са със строго интимен характер, мога да кажа и със секскуално съдържание понякога, в което няма нищо лошо.

- Едва ли някой иска да чете като съдържание - по-скоро дали има изпратен SMS до определен номер?

Значи, аз на моите колеги съм готов да предоставя своята SMS-комуникация, но не като разпечатка."

Не за първи път Ясен Тодоров използва детайли от личния си живот, за да отговори на общественозначими въпроси. На 3 декември пред бТВ членът на ВСС отрече да е сред силните във ВСС, както излиза от разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова:

"Представен съм като някаква супер силна и влиятелна фигура... Аз благодарих на сайта "Биволъ", че така ме издигнаха в очите на жена ми, защото тя като прочете този запис каза: "Аз мислех досега, че ти си един смотаняк, а ти си един много сериозен човек", обясни тогава той.

Ясен Тодоров обясни, че има телефона на Делян Пеевски "от много години, откакто той е бил следовател, но рядко комуникирам с него". Отговори и на въпроса кога последно е виждал депутата от ДПС.

"Може би за миналата година съм го виждал само веднъж и то по повод на едни промени в НПК."