Чужденците във Великобритания трябва да научат английски и да се интегрират, ако искат да останат на Острова. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън, който днес обявява нов фонд на стойност 20 милиона паунда.

Той ще бъде за преподаване на английски на всички чужденци, сред които и 22-те процента мюсюлмански жени, които няма никакви познания по езика. Мигрантите, които не научат езика, могат да загубят правото си на пребиваване.

Това не означава, че някой ще бъде изхвърлен, ако се провали на изпит - но езиковите познания на всеки, който подаде молба за удължаване на виза или за гражданство, ще бъдат взимани предвид.

"Трябва да се изправим срещу малцинството мюсюлмански мъже във Великобритания, които имат "изостанало" мислене за жените", смята премиерът.

Той обеща да бъде разгледана ролята на британските религиозни съдилища, включително тези, следващи шериата. На Острова техните присъди нямат легална стойност, но много мюсюлмани се изправят пред съда и следват решенията му, дори когато са срещу тях.

Според премиера именно липсата на интеграция на някои мюсюлмански общности позволява "ужасяващите практики" като женското генитално осакатяване и принудителните бракове.

В "The Times" той разказва за мюсюлманки, с които е разговарял, които са му описали "една стряскаща картина на принудителна полова сегрегация, дискриминация и изолация от нормалния британски живот."

"Това е Великобритания. В тази държава, жените и момичетата са свободни да избират как да живеят, как да се обличат, и кого да обичат. Нашите ценности правят тази държава това, което е, и само като ги отстояваме твърдо, те ще издържат", пише Камерън.

Днес британският премиер направи и друг ход, който може да е непопулярен сред консервативните мюсюлмани - той одобри разследване за външното финансиране  и подкрепа на джихадитки и екстремистки групи на Острова, поискано от либералдемократите. Това може сериозно да обтегне отношенията със Саудитска Арабия, която финансира много от уахабитските джамии в Англия. А именно уахабизмът според специалисти е едно от движенията в исляма, които задвижват най-радикалните групи.