Кога биометричните данни ще се превърнат във вход за здравната система?

Само лекарства и болнично лечение ли ще получаваме срещу тях?

Какви данни ще стоят зад цифровия код, генериран от пръстовите ни отпечатъци?

И кой ще спечели от всичко това?

Въпросите засега остават без конкретни отговори, а всяко изявление на компетентните лица е предпоследно с уговорката, че всичко е "въпрос на техническо решение". Дори Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е сигурен как ще се случи промяната, независимо от факта, че точно нейният информационен отдел ще стопанисва системата. Парадоксът е, че обществената поръчка за избор на изпълнител вече е факт, но подробностите по техническото задание остават съвършено неизвестни.

"Надзорният съвет е дал техническо задание, но не е получил отговор. Като го получи и като види какъв е той, ще направи план за въвеждането на системата. Ние също не знаем къде ще се използва тя, но като видим техническото решение - какво струва, как работи, етапи и прочие, тогава ще решим кога да бъде пусната в експлоатация. За мен като член на надзорния съвет всяка дата, която се дава в публичното пространство, не е мое решение", коментира Григор Димитров от Българската стопанска камара в Надзорния съвет на НЗОК.

На този етап се предвижда идентификаторът да е задължителен за всички договорни партньори на здравната каса, но без да ограничава достъпа на пациентите до лекарства и лечение. Целта му е да регистрира здравноосигуреното лице в аптека, болница, лаборатория или лекарски кабинет, за да се елиминират възможностите за злоупотреби с пари от бюджета на касата.

По всяка вероятност първите четци ще бъдат пуснати в експлоатация там, където се харчат най-много пари за здраве - аптеките и болниците, но е също толкова вероятно промяната да започне първо от личните лекари. Не е ясно също дали ще замени сегашното чекиране с лични карти в лечебните заведения или двете системи ще работят паралелно.

За въвеждането на системата не са необходими законодателни промени, но не е изключено необходимите разпоредби да залегнат в текстовете на бъдещия Национален рамков договор (НРД) за тази година, коментира представителят на осигурените в надзора на касата Тома Томов. По закон споразумението, което определя правилата за работа и заплащане в сектора, трябва да се подпише до 1 април. На практика обаче никой не знае дали срокът ще бъде спазен, защото първата официална среща между Българския лекарски съюз и НЗОК се състоя една преди седмица. При тази хипотеза е съвършено неизвестно кога и по какъв начин пръстовото идентифициране ще започне да работи у нас.