Червен код за опасност е обявен в областите Хасково, Смолян и Кърджали, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ). Оранжев код пък има в други 13 области. Валежите продължават в цялата страна, очакват се количества около и над 65 л/кв. м. 

Застудяването също продължава - около 14 ч в повечето райони температурите ще са между -5 и 0 градуса, в югоизточните - до плюс 3. 

В Добружда, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи. От планинската спасителна служба определят обстановката като лоша и препоръчват да не се посещават планините, тъй като има сериозна опасност и от лавини.

В София кодът е жълт, но от Столична община съобщиха, че ситуацията е усложнена. Снежната покривка е около 30 см, температурата - минус 5 градуса. Продължава работата по почистването на града.

Десетки села в Смолян са останали без ток след наводняване на трафопостовете, образуван е кризисен щаб, обявено е бедствено положение.

"Населените места от Арденското корито са без ток. В Смолян имаше няколко критични точки, но положението на този етап е овладяно", обяви кметът на общината Николай Мелемов.

Вечерта обаче се очаква намаляване на валежите, особено от запад, същото предвиждат метеоролозите и за понеделник. През новата седмица ще продължи да бъде студено, но във вторник снегът ще спре.