Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всички знаят, че енергията на промяната, измерена през електоралната подкрепа на електронното гласуване не може да бъде опитомена и форматирана в партиен калъп, поне не в съществуващите.

Затова е твърде спорно доколко сегашните партии или движения, които се асоциират с реформите, ще произведат реални конкурентни проекти, способни да преподредят политическото представителство и най-вече да произведат прореформистко мнозинство. 

Това е особено видно на фона на произтичащото в ДСБ и Реформаторския блок. 

Очевидни са усилията на лидера на ДСБ да преподреди партийната си къщичка и да се подготви за битки през 2016 година. По принцип не коментирам партии, нямам никакви партийни или други властови амбиции, но в случая става въпрос за електорна подкрепа на реформата, на трансформацията и в устойчиви и конструктивни коалиции в парламента и във властта.

Партийният формат ДСБ, Реформистки блок пък и който и да е друг формат, включително чрез премията "гражданска квота" не е достатъчен, за да роди конкурентен на Кой?-модела. Всички партии носят бремето на споделената отговорност за провалите на Прехода. 

Енергията на промяната, мерена през тези 1,8 милиона, които гласуваха за електронното гласуване и още по-голяма маса, която иска реформи е много по-голяма и партийните формати са тесни. Гражданските квоти към партиите не вършат работа. Трябва да се разширят и послания и формати. Нищо повече, нищо по-малко от Про-рефоматорско движение няма да реши проблема.

Трябва и нови лица, нови нестандартни и иновативни подходи и най-вече друго предметно говорене и поведение.

Оставям без коментар посланието на лидера на ДСБ, че ще се кандидатира за президент, което вероятно се прави с цел да използва легитимна писта за мобилизиране на електорен потенциал. Но плюсовете са по-малко от минусите, защото целеполагането - президентското място - не е адекватно на идеята за промяна на България през избори. 

Позицията на президент не е тази, от която може да се реализират реформи. Така изразена тази цел - президент - стои някак изкуствено и егоистично на фона на обществените потребности и очаквания.

Спирам до тук с партийните терзания, защото не съм силен в тази област и не възнамерявам да бъда. 

Не трябва по никакъв начин да се разпилява обществената енергия в преследване на тяснопартийни и егоистични проекти, още по-малко в състезания "кой по по най". 

Традиционна слабост на десницата през целия преходен период е неуправляемото его на лидерите и самомненията, които изключват взаимодействие с други десни и центристки сили. Това винаги е било ахилесовата пета, болезнена точка, която често е манипулирана от опонентите с огромен успех. 

Ничий личен или партиен проект не е по-важен от изваждането на страната от този път на обреченост и застой.

Затова повече смирение няма да навреди за да се изчистят фронтовите линии на противодействие - за и против реформата. Ясно е, че "Кой?" е антитезата, не е ясно кои сили ще застанат зад промяната не като въздишка и неадресирано, и непроизвеждащо действие недоволство, а като организирана сила, способна да печели избори и да налага промяна чрез закони и действия на изпълнителна власт.

За да не ме заподозрят в лични амбиции - нямам. Това е степента на свобода и отсъствие на конфликт на интерес, която е задължителна, за да пиша и говоря спокойно.

Текстът е от блога на Илиян Василев. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

интересен материал

Вяра

Радане, винаги съм те подкрепяла. Сега ако се кандидатираш за президент отново ще гласувам за теб. Но като мен са не повече от 7-8 % . Моля те, не си хаби силите напразно. По-полезно за теб и страната е да подготвите друга подходяща, печеливша кандидатура. Освен ова вашите хора по обшини и области са твърде компрометирани..., а това е много важно. Те и тогава ще търсят личните облаги- напр. ще се съюзят с ГЕРБ или друг...

А Николова

Ще се присъединя към това твърдение,т.е. по места няма надеждни хора,а търсенето им не е работа за ден-два.Буквално трябва апостолска работа.Аз съм 100% костовистка,но този президентски проект не ми вдъхва доверие.

Авторът нямал политически пристрастия и нямало как да има, не искал да има, но прави политически коментари :) Нерде президентски избори, нерде референдумът??

Кабакчиев, враг на народа №1

Ще повторя позицията си. Питам: трябва ли мошеник или лъжец да спечели президентските избори? Отговор: НЕ! Питам: лъжец е Плевнелиев? Отговор: лъжец е! Представи се за антикомунист, а се оказа член на БКП. Разкритието е в книга, чрез документи, Плевнелиев е наречен "патологичен лъжец". Питам: трябва ли комунист да стане президент? Отговор: НЕ! Питам: трябва ли типичен гербаджийски индивид да стане президент? Отговор: НЕ! Питам: трябва ли слуга на недемократична държава да стане президент? Отговор: НЕ! А сега ще отговоря на въпроса кой евентуално, като най-малко зло, следва според мен да стане президент. Ето моята позиция, ако Радан Кънев евентуално се кандидатира. Аз не харесвам Кънев. Той е (накратко) повратлив, хлъзгав като сапун. Но питам: мошеник или лъжец ли е? Мисля, че не. Питам: комунист ли е? Отговор: не! Слуга на недемократична държава ли е (като Местан, Сидеров ...)? Отговор: Не! Гербаджийски простак ли е? Отговор: не! Ето защо, въпреки че не харесвам Кънев, ако той се кандидатира и се състезава с фигури като ирландската пастирка, банкенския бодигард на правешкия дебил и катил, някой типичен гербаджийски простак, някой комунист или някой слуга на недемократична държава, аз ще гласувам за него! Сериозно! Ще го направя! И ми се струва, че Кънев би могъл да стане президент. Защо пък да не стане? Кой да стане?

Кабакчиев, вярно е, че след Плевнелиев, всеки може да стане президент, включително и бат Сали. А защо не и Кабакчиев? На територията България - титли всякакви, длъжности - също. Все като за държава, само дето държава няма.

Марги Драганова

Гн Василев, вермето ще покаже, дали и Вие нямате политиески претенции. И аз често се включвам в политически коментари, но аз съм една непозната за българското общество личност. И на сън не ми минава, да ставам Президент, докато при Вас се прокрадва такова желание. Статията Ви е безпогрешна.Явно, не искате да се впускате в детайли в критиката си спрямо Радан Кънев, а трябваше. Този стил на говене на този претенциозен лидер Радан Кънев, надмина и речника на Фалултето. Как си представят симпатизантите на тази сбръкана личност. да е на чело на родината ни,и да употребява дума като ПОМИАР, или ГЛУПАЦИ.С тези последни изяви, той сам си сложи важето около врата, и доказа че не става дори и за квартален отговорник на ДСБ. Ще допуснат тези т.н. реформатори да номинират за президент такъв оратор, и какво очакват от него,от позицията си на такъв, да промени съдебната система. Поредният мераклия за този пост. Не е никък смешно, защото преминавав трагикомизъм.

За човека с матряла ли да гласуваме. Ти държиш ли го за шлифера?

висок

Поздравления++ Раданчо мре за власт, но такава дето само да седи, да лапа и да плещи! Как да стане министър... като там трябва да се работи, да се носи отговорност.....

Ако някой е гледал последното интервю с Радан по Нова, трябва да е чул, че той няма да се кандидатира за Президент, докато не получи голяма подкрепа след много консултации от хора и партии. Това, че го обяви преди време беше блъф, за да види как ще реагират коалиционните му партньори и Борисов.Радан не е от хората, които ламтят за власт и облаги, ако беше, сега щеше да е министър. Той е от малкото достойни хора останали в България.

Кабакчиев

Как разбрахте, господине/госпожо, че Кънев е "от малкото достойни хора останали в България"? Не споря, че не е така, просто искам доказателства. Човек се жени за някого, живее, спи с него, а след години разбира, че този/тази не е каквото трябва. А как да разберем някого така - от няколко речи и няколко съобщения във Фейсбук? Само по интуиция? Ама тя и интуицията лъже често.

дебелян пеевский

Павел, Сава, Ивайло, Димитър, ..., Сашо 11, ... Из медиите е пълно с доносници, които продължават да мътят главата на десния матрял.

Кабакчиев, враг на народа №1

По отношение на достоен за президент човек намирам, че в тази "държава" след 10.11.89 доста дълго имаше един човек, достоен за президент, и то въпреки че е бил комунист. И щеше със сигурност да бъде избран и припознат от всички политическки цветове, и нямаше да предаде никого. Радой Ралин. Но той не беше по душа за президент. Е, да, ама той и Хавел не беше, но се наложи да стане. Не разбирам защо никой не обсъжда за политиката - принципно, не конкретно - и един друг истински дисидент, дори още по-истински от Ралин. Янко Янков. При това юрист, професор по право. Толкова години не се намери нито един политик и нито една организация да използва интелекта му - и изобщо целия му потенциал. Да не говорим, че това е кристален антикомунист. Не, костозомбитата заложиха, а и досега залагат, на индивиди като Драгалевски, който хвали Ленин в дисертацията си и съветва комунистическите убийци в "Работническо дело" как да не загубят доверието на народа. Костов бил антикомунист. Банкенски и той. Майтап! Не беше отдадено дължимото и на Илия Минев. Сбъркана работа. Българска.

След като Костов беше комунист, защо комунистите го плюят, нали е техен? Да ама не.Няма значение какъв е бил, щом води страната към Европа, а не отново към Русия. А сравнението между Янков и Радой е унизително.То е нещо като Бриго- Лучников или Гестапото-Ст. Савов.

Партийна отрепка! Побъркан егоист! Имаме си проект и кандидат президент. *не съм партиен, нямам амбиции, не съм аз

дебелян пеевский

Ако това, че кънев ще се кандидатира е било блъф, то беше доста глупав блъф. Кънев има два избора - (1) да поумнее и да се опита да стане лидер на малко под 10-тте процента, които искат нормална държава и да работи оттам или (2) да се проба за президент и, дори да спечели (вероятност около 0), да замине в политическото небитие при Зельо, Коня, Гоце и, скоро, Роско. Колкото до глупостите на агент Сашо 11 за 1.8 милиона гласа като основа за някаква потенциална новореформаторска сила, това е прогерберска пропаганда, защото дори бивша номенклатура от международния отдел на БЗНС-Петър Танчев не може да е толкоз глупава. Да припомня мойте коментари отпреди "референдума": тогава оцених тавана на гласа "за" на Герб+по-глупавите реформатори, т.е. около 1.7м от първите + 150к от вторите, с практически нулево участие от чужбина. Това и стана, макар и с немалката помощ на умелите измами при "преброяването" -- понеже е трудно е да се повярва, че потенциалният вот ще бъде реализиран на 99.9%. Иначе казано, "подкрепата" за електрическо гласуване с дистанционното (от Банкя) не е не заради някаква осмислена "реформаторска" позиция, а просто по партийно (гербаво) поръчение и с малко помощ от нашите броящи приятели. Който се осланя на тази бройка и очаква подкрепа от нея, е глупак. Който продава партийния гербав глас като "реформаторски" е или глупак, или провокатор.

Putin

Abe svinio spri da zapach foruma , basi tupanara si .....begai v kochinata .

патриот

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ-ПРЕЗИДЕНТ!„дружество§ВАСИЛ ЛЕВСКИ§

Кабакчиев

Отговор на 1/16/2016, 6:09:09 PM. Първо, нямам нищо общо с "народния артист", не съм виновен, че името ми съвпада с нечие. Второ, налага се пак да обясня истините за Костов, а те са, че докато в края на 1989 г. една шепа хора си блъскахме главите как да се противопоставим на комунистическите убийци и диваци, тровилият до този момент младежта с комунизъм Костов съветва комунистите в парцала "Работническо дело" как да не загубят доверието на народа. Също и през 1997-2001 г., вместо да се възстанови законът "Панев", правителството на Костов не си мръдна пръста, и академичните среди останаха И ДО ТОЗИ МОМЕНТ под контрола на комунистическите диваци. Доказателства: БАН, СУ, всички останали университети - корупция, некадърност, профанизъм. Факт е, че Костов не отвори досиетата. Каква роля е изиграл Стоянов е отделен въпрос, всеки носи собствена отговорност. Факт е, че правителството на Костов не отвори досиетата, ДОСИЕТАТА ГИ ОТВОРИХА КОМУНИСТИТЕ през 2006 г.! Факт е, че 1997-2001 г. не се случи каквато и да било декомунизация и лустрация. Законът за престъпния комунистически режим няма никакви елементи на лустрация. И, както е известно, най-големите кражби на държавно имущество станаха именно през годините 1997-2001 г., най-вече от страна на комунисти и от комунисти в съдружничество с индивид, самообявили се за "сини".

дебелян пеевский

По-лошо от лустрация и декомунизация, при Костов се направи приватизация, в която бяха допуснати да участват изкрадените през 90-тте пари. Мафията си купи държавата и оттогава гледаме само мафиотски капитализъм.

И тримката ревете за комунизма, ама няма да стане. Мимикрията ви е фалш, както и душата ви, смахнати агентури. Та вие си противоречите постоянно бе кретени. Наивниците които ви вярват са си от вашия електорат, но и те започват да се съмняват като гледат как вие богатеете, а те нямат пари за хляб.

Югозомби

1 883 411 граждани подкрепиха електронното гласуване, но не бива да забравяме, че мнозинството от тях имат своите партийни предпочитания. И те са различни. Екзит-полът на "Алфа Рисърч" показва, че от участвалите на местните избори най-висок дял на участие в референдума са имали гласувалите за Реформаторския блок, 92%, ГЕРБ, 90%, ВМРО, 85%, НФСБ и АБВ, 83%, и БСП, 82%. От тях с ДА са отговорили 83% от гласувалите за ГЕРБ, 82% от РБ, 71% от ВМРО, 69% от НФСБ, 67% от АБВ, но само 54% от БСП.

Мими Петрова

Гн Василев, намирам, че повечето от нещата който ни поднасяте, са точни. Не мога да се съглася обаче, че и Вие имате претенции, за президентският стол.Колкото до мечтите на Радан Кънев, мога да окачествя, като самовлюбеност, мания за величие, манящина.Не мога да си педставя, че един бъдещ президент като Радан Кънев може да ни представя пред света, с подобно поведение и начин да се изразява. Недопустимо е, човек на този пост, в една държава с претенциитеза човешки цености, да употребява думи, като ПОМИАРИ.Явно той е само парадно демократ. Начина му да мисли е такъв, на дълбок провинциализъм, ксенофобски разбирания, заядливост и претенциозност. Това ли ще е новата линия да държавника Радан.

:)

"Всички знаят, че енергията на промяната, измерена през електоралната подкрепа на електронното гласуване не може да бъде опитомена и форматирана в партиен калъп, поне не в съществуващите." - Всички знаят, че енергията на промяната, измерена през електоралната подкрепа за повече мажоритарност щеше да бъде още по-голяма. Най добре го знаят Кънев и Местан. :) Разчетено, последното означава, че хората искат повече демокрация и не се интересуват особено от партийното, нито в дясно, нито в ляво. Затова и другото име на "най-малкото зло" е партията, която е готова на най-сериозни отстъпки в посока повече власт за хората. Познайте кой ще спечели следващите избори. :)

Югозомби

Към :). Мажоритарните избори от чист вид не означават повече демокрация. Обратното, те ще доведат до по-малко демокрация. Практическити им поледствия ще са увеличаване на властта на големите партии (ГЕРБ, БСП и ДПС) чрез невлизане на малките партии в Народното събрание и липса на парламентарно представителство на вероятно дори до 30%-40% от гласувалите граждани. Сега, тоест след октомври 2014 година, само около 7% от гласувалите нямат парламентарно представителство, само толкова са гласувалите за невлезли в Народното събрание фомации. Мит е, че чистите мажоритарни системи водят до повече власт на народа. Причината БСП и ДПС да се заиграват с идеята за тях е прозрачна. Електоратът на БСП се цепи и свива, затова е нобходимо техническо средство, което да увеличи позициите на партията по изкуствен начин. ДПС пък се оказва в ситуация, в която вече няма доминираща партия като коалиционен партньор и не е неизменен балансьор, защото правителство може да се състави и без участието на ДПС в него. Пример е сегашната коалиция. Каквито и контакти и догворки да има между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ от една страна и ДПС от друга, ДПС не участва пряко в изпълнителната власт, а това не удовлеторява водачите на движението, защото вместо пряко да разпределят порции, те трябва да разчитат на посредници. Мажоритарните избори биха решили и двата стратегически проблема на ДПС. Първият, тъй като при тях парламентите вероятно ще са доминирани от три огромни парламентарни групи, тези на ГЕРБ, БСП и ДПС, то чрез чистия мажоритарен вот ДПС едновременно би си върнало ролята на трета или дори би станало втора сила, имаща функцията на незаобиколима партия-балансьор. Вторият, мажоритарността би изхвърлила конкурентните за участие във властта малки партии извън парламента. Всичко това ще стане още по-необходимо предвид възможното откъсване на част от традиционния електорат от бъдеща турска националистическа формация на Лютви Местан. Затова - никаква чиста мажоритарна система. Сегашната смесена пропорционална система с мажоритарен елемент (преференции) е несравнимо по-демократична.

:)

Обърната логика. Мажоритарните избори се печелят от харесвани личности. Партиите се стараят да привлекат харесваните личности. Мажоритарните избранници обаче са със самочувствие и влияят за промяна на партиите. Затова и е установено, че мажоритарните избори имат оздравяващ ефект върху партийната система. При здрава партийна система няма значение какви ще са изборите, но при здрава партийна система, т.е. демократични партии, каквито нашите не са.

Югозомби

До :). Слави Трифонов не е нито интелектуалният, нито моралният стожер на българското общество. Мястото му не е в политиката. Не и след всички платени пропагандни кампании, в които е участвал през годините. Край.

:)

Да, Слави не е типичният пример. Нарицателното е Азис, но тезата е същата. Първият плюс е от мен. Наздраве!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.