СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Макар да е доказано, че въздушният транспорт е най-сигурен, се стига до катастрофи. Шансът за оцеляване на пътници и екипаж е нулев. Все едно коя е причината – пожар в двигателите, проблеми в пилотската кабина, лошо време и турбуленции или човешка грешка.

Самолетна катастрофа е кошмар за всеки пътник.

Сензационно научно откритие на украински инженер би могло да спасява живот, съобщи днес “Шпигел” и публикува видео, от което може да се види изобретението.

Инженер Владимир Татаренко е работил три години по проекта, чиято цел е революция при сигурността на въздухоплаването. Той е конструирал пътническата част на самолета така, че тя може да се отдели от останалата част на машината. В мига, когато започва да пада, се отварят парашути. Така кабината капсула се приземява безпроблемно, може и да се приводни. Багажното отделение е част от спасителната система. Точно там при приземяване се отварят надуваеми елементи, които омекотяват удара със земята или с водната повърхност.

Според инженер Татаренко 80 на сто от самолетните катастрофи се дължат на човешка грешка. Тя не може да бъде избегната и при най-съвременната бордова техника.

Той вече е патентовал изобретението си, но не е голям оптимист, че в близко бъдеще би могло да се стигне до серийно производство на спасителната пътническа кабина. Прототипът първо трябва да премине през серия изпитания, а това струва много време и средства.

Ясно е също, че и при спасителната капсула пътниците няма да имат шанс да оцелеят, ако самолетът е цел на атентат – експлозия на взривно вещество на борда или ракетно нападение.

Подобни случаи вече има. Да си спомним взривяването на руския пътнически самолет над Синайския полуостров на 31 октомври миналата година. Тогава загинаха всичките 224 души на борда – руски туристи и екипаж, поели към Санкт Петербург. Те се простиха с живота си само 20 минути след старта на “Еърбъс А 321.” По-късно стана ясно, че на борда е била вкарана бомба.

Факт обаче е, че самолетните катастрафи се дължат най-вече на пилотска грешка и на лоши атмосферни условия. В този смисъл научното откритие на Владимир Татаренко е мнообещаващо за спасяванвето на живот.