Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След гласуването на конституционните поправки в края на миналата година България отново изпадна в предизборна ситуация. Титаникът на управлението удари същия айсберг, както през юни 2013 г., и оголи до неприличие зависимостта си от същите бизнес кръгове, които се бяха засилили да назначат г-н Пеевски за шеф на ДАНС. Е, те и този път успяха, но на същата цена – компрометирането на управлението, чрез което искат да упражняват влияние. Сега оркестърът продължава да свири, машините работят на „пълен напред“, но посоката на движение е абсолютно ясна – надолу към дъното. Въпросът е колко време ще отнеме осъзнаването на този факт и дали политическите партии ще успеят да организират едно цивилизовано изоставяне на пробитото корито „Борисов 2“.

Ще минем, разбира се, през всички фази на отрицанието на необходимостта от избори, на обвиненията в „клатене на държавата“, на уверенията, че корабът потъва по план и основания за паника няма и т.н. Едни медии също така ежедневно ще ни убеждават, че „Борисов 2“ не само не потъва, но и непрекъснато се издига над ватерлинията си, докато в един момент не започне да подхвърча над вълните като „Летящия холандец“. Но всичко това предстои в медийната паралелна реалност.

Междувременно тук на Земята е от огромна важност читавите части на „политическото пространство“ да се консолидират и да се подготвят, за да не се изложат на идващите избори. Без такава подготовка има огромен риск те или да останат извън парламента, или да се получи толкова фрагментирано НС, в което управлението да е на практика невъзможно.

Проверката на читавите

В българската политика лявото и дясното отдавна се замениха с разграничението между гнило и здраво. Гнилото е по-ясната категория и тя е видима навсякъде: това е асортимент от ябълки, круши, тикви и друг политико-съдебен плод-зеленчук, който обслужва захвата на държавата от специфични бизнес интереси. Разбира се, бизнесът навсякъде по света прави опити – и дори успява – да има непропорционално влияние върху политиката. Но от известно време насам у нас една определена групировка се счита за абонирана за властта и чрез квази-монопола си върху медиите се опитва да влияе пряко на всяко едно правителство. Тя е и тази, която „потопява“ като воденичен камък българските правителства, лишавайки ги глътка по глътка от въздуха на легитимността.

Читавите, здравите са тези, които виждат в тази ситуация огромен проблем и се опитват да излязат с решения. За съжаление, преброяването им по време на гласуването на конституционните поправки даде много нерадостен резултат: 204 на около двадесетина в полза на окислените. Това означава, че читавите вече трябва да бъдат търсени основно извън парламента и едни предсрочни избори са демократичният инструмент за осигуряване на нова зеленчукова реколта.

За бройката и каузата

Ако политиката се свеждаше до преброяване на плод-зеленчука – битката щеше да е загубена: гнилото е повече и стратегически разположено. Надеждата е, че хората гласуват на избори за кауза, а гнилото вече не може да прикрие, че такава няма. „Да ускорим реформата, която торпилирахме!“ – ето това е „каузата“, която окислените успяха да измислят. Или в друг вариант: „Да си дадем още шест месеца, за да видим дали ще ускорим реформите, които сами забавихме“.

А иначе каузата, която е в състояние да мотивира много хора, е ясна: „стига вече!“ Лозан Панов ясно я формулира в своята заслужено известна реч. Малко по-дълго казано, институциите на страната трябва да започват да работят по конституционния си дизайн, а не да обслужват интересите на този или онзи. Те трябва да вземат решенията си автономно, а не да се мазнят на министър-председателя и да се управляват със смс-и от него. И т.н. и т.н. – все прости неща, които не са нито леви, нито десни, а очертават по-базово различие: между почтеността и шуробаджанащината.

Възможната коалиция

За съжаление, партиите не издържаха новия сблъсък на „Борисов 2“ със стария айсберг и се разцепиха и пропукаха вътрешно. Най-видимо и драматично протекоха процесите в РБ, част от които останаха да свирят по палубата и да убеждават пасажерите, че не са се сблъскали с айсберг, а с голямо кубче лед. ДПС също се разцепи: едни казват – на русофили и туркофили, други – на про- и анти-Пеевски. Но истината е май, че ДПС се цепна като презряла и започваща да загнива диня. В ГЕРБ също започнаха да се забелязват сериозни пукнатини покрай гнилостните процеси:  между по-гражданската част – около хора като министър Бъчварова и милиционерско-служебната периферия (или сърцевина?).

Като прибавим към тази картина самостоятелно потъващата гемия на БСП, както и придобитите с руски газови бартери дефектни плавателни съдове на АБВ, Атака и т.н., партийната инфраструктура на България изглежда отчайващо. Затова, когато се мисли за коалиция на читавите, трябва да се започне на под-партийно ниво:

1) Радан Кънев и ДСБ единствени засега се ориентираха в ситуацията и успяха да вземат правилното решение след фиаското с конституционната поправка. В този смисъл Кънев и компания заслужиха поне временно политическото водачество на негнилото в дясно. Дали и как това ще прерасне в нов десен политически субект е рано да се каже (макар че и въпросът не може да се отлага повече от 2-3 месеца). Много е важно новият проект да е достатъчно амбициозен, а да не се изразява просто в опит за спасяване на ДСБ. Този проект всъщност ще бъде реалният наследник на РБ, тъй като ще бъде носител на неговата кауза, докато останалите се залутаха в административно-счетоводни споразумения с ГЕРБ, от които в момента няма никакъв смисъл;

2) Останалите от РБ в голямата си част могат да бъдат броени като читави, но временно заблудени. На всеки може да му се случи да не вземе правилното решение в стресова ситуация. Въпросът е колко временна е заблудата обаче. Ако до един-два месеца те я осъзнаят и предприемат съответните мерки – новият десен формат би могъл да се реализира в границите на РБ. Но ще бъде добре, ако се възприеме по-работеща формула на вземане на решения от сегашната на перманентен блокаж. Като цяло, шансовете за подобно развитие – връщане на блудните синове – не са големи, обаче. Останалите от РБ залагат на „трайно сътрудничество“ с ГЕРБ – явно те се надяват да оцелеят като малки, десни, присъдружни на Борисов партии. Това е изключително губеща стратегия – никой няма да гласува за ДБГ или СДС по подобни съображения. Така че ако имат някакво чувство за самосъхранение, останалите в правителството бързо трябва да преосмислят решението си;

3) "Протестна мрежа" беше незаслужено маргинализирана и дори отбягвана от РБ. В крайна сметка това беше организацията, без която РБ нямаше как изобщо да се появи. Блокът започна като политическо представителство на протестите от юни 2013 г. За съжаление той бързо забрави собственото си начало и се поупи от участието в правителството и парламента. Време е сега да се върне към корените си и да поднови връзките си с протестните организации. Медиите на Пеевски така или иначе ги третират като едно в атаките си – една реална координация между организациите на протестиращите и дясното около Радан Кънев ще е само от полза за структурирането на политическото пространство;

4) Христо Иванов доказа, че един честен и компетентен човек може да извърши чудеса в българската политика. Той успя да инициира широкомащабна конституционна реформа, мобилизира гнилото срещу себе си и накрая направи така, че всички маски да паднат от удара с айсберга. Нещо повече, Христо Иванов вече е политическото представителство на онази част на съдебната система – водена от Лозан Панов и други по-млади съдии – на които вече им е писнало от шуробаджанащината, белите покривки и Бойко Борисовите смс-и. Христо Иванов ще срещне безспорна и искрена подкрепа от тази част на съдебната система, която иска да възстанови достойнството на магистратската професия. Тук не става дума за партизация или политизация на магистратурата, а за общ интерес – интерес от независима съдебна власт. И Иванов, и мнозинството от магистратите са заедно от тази гледна точка;

5) Гражданският съвет на РБ беше събрал широка палитра от хора, които бяха заявили желание за дейно участие в политиката. По идея той трябваше да въведе нови лица и наистина, някои от членовете му успяха да наложат имената си. РБ не използва в достатъчна степен тези хора и даде предимство на партийни кандидатури. Време е този неизползван ресурс да се мобилизира;

6) Гражданската част от ГЕРБ е естественият съюзник на новата коалиция. Тя трябва да е отворена към хора като Митов, Дончев, Бъчварова. Успехът на тези хора в ГЕРБ ще е от полза в битката на читавото срещу гнилото;

7) Разочарованите избиратели на ГЕРБ са големият потенциал на новата коалиция. РБ достигна около 10% представителство, което означава, че ресурсът на подобна нова коалиция за растеж трябва да включва и избиратели на ГЕРБ. И това е абсолютно реалистична стратегия, защото едва ли има избирател на ГЕРБ, който да иска Борисов да управлява с Доган и ДПС. А Борисов всъщност точно това направи и показва срамна зависимост и раболепие пред бизнес кръговете около движението и присъдружната им прокуратура. В резултат на тази колаборация през 2009 г. ГЕРБ имаше около 120 места в парламента, през 2013 г. – около 100, а сега има – осемдесетина. Прогресията и тенденцията са видими и е ясно, че има голямо количество разочаровани от ГЕРБ избиратели. Те трябва да бъдат привлечени в лагера на читавите – очевидно и на тези хора им е писнало от лъжи и лицемерни договорки.

Това са границите на възможното политическо преструктуриране. Неговата технология никак няма да е лесна. Нещо повече, срещу този процес ще стои съзнателно, гигантско усилие за „размиване“ на разделителните линии, за създаването на нови политически продукти а ла Бареков и т.н. Но ако има политически шанс, то той е в интелигентността и способността за самоорганизация на читавите.

Анализът е от портал "Култура". Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Хехе

Това означава ... як кютек и всичко на светло (може би) преди кютека. Единствено ме е страх тука да не стане така: ние се млатим, а мутрите на Малдивите.

Къв плод-зеленчук, това са си джибри за ракия.

Развеселен

и Ташева така влюбено пишеше за Волен

миш-маш

"1) Радан Кънев и ДСБ единствени засега се ориентираха в ситуацията и успяха да вземат правилното решение след фиаското с конституционната поправка." И правилното решение е....? Опозиция сме, НО оставаме в РБ, който е в коалиационното управление на държавата. Не излизаме от РБ, не ставаме независими или каквото и да било там (каквито са Местан и ко и разни други)... Вярно, че е правилно решение - плямпаме, лапаме си субсидията, взимаме си депутатските заплати... Найс, а? По т.3 Сериозно ли хаотичното "кака цонка и ко" е привлекателно за десния избирател? Бъчварова - читава?! Моля? Смилов, наистина ли вярваш в това, което публикуваш? Не ми се коментира останалата част от текста ти, защото не ми се занимава повече с глупостите, които си написал - по-зле е и от плод-зеленчук.

Avatar

Смилов пак е засвирил дитирамбите за разпукнатото в снежно бяло ДСБ (въпреки някои жълти нюанси около седалището на лидера) и лошите "всички останали", които пречат на костовата секта да ни "оправи" за пореден път. Смешно, Смилов, смешно... 15 години слушаме едни и същи, втръснали ни до погнуса мантри - как ОДС било единственото, което..., как синята коалиция била единствената, която..., как РъБ били единствените, които...", а само година след псалмите за вездесъщия РъБ, из недрата му девствени, тъй да се каже, за пореден път се пръкна цвекьето на спасението в лицето на втръсналото ни ДСБ, което вече е единственото, което..., а пък останалите от РъБ-а, дето до вчера бяха единствените, които..., от днес вече са "заблудени". Мъка голяма сте ми вий, даже не си давате сметка какви смехурковци и празноглави драскачи сте станали в очите на людете. С десетките ви НПО-та, институти, центрове, лаборатории и други фантасмагории, от които няма никаква файда, но пък от тях постоянно изскачат всевъзможни шамани с дълбокомислени физиономии и омайват все по-оредяващия ви електорат с поредното заклинание, как трупът на костовия политически бардак всеки момент ще изскочи от ковчега и ще затанцува танца на победата по жълтите павета. Смешно, жалко, намирисващо вече на гротеска. Никой не ви вярва, Смилов. Никой, освен най-празноглавата част от обществото, незнайно защо самоласкаеща се като "интелигенция', без да има и помен за някаква интелигентност у нея. Освен ако междувременно, дорде сме се залисвали да учим технологии и да градим кариери, а вие сте чели комунистическите учебници за пропаганда и агитация от библиотеката на Костов, критериите за интелигентност не са се променили. И да е станало тъй, че колкото повече използваш думички като "Боко тиквата", "пожарникаря", "мутрата", толкоз по-висока да ти е интелигентността. Щото именно туй правят вашите поддръжници. Прочети коментарите под която и да било статия за Борисов и сам ще се убедиш. Та напразно си се хабил ми е думата де. Но пък нали за това ви плащат, в крайна сметка. Успех на изборите на преродената ДСБ. Или междувременно Раданчо ще направи нова партия, дорде е лидер на ДСБ-то? Не ви е лесно и на вас, с неговата шизофрения... Мъка, мъка, другарю Смилов, мъка...

Забавен механизъм. Пускаш едно евро в цепката и ти дрънка около половин минута.

Поредното бла-бла-бла, гарнирано с клевети и обиди. Човеко, не разбра ли че колкото са ти по-дълги постовете, толкова повече се излагаш.

Георгиев

Това няма нищо общо с действителността, а е литература, тоест – художествена измислица, fiction. Или по-скоро – момински мечти, Смилов, момински мечти.

Много точен коментар.Забранен за простовати.

забавен за простовати.

Голдън гейт

Смилов не разбира доста неща.Първо:Хр.Иванов изобщо не е компетентен.Там трябваше да сложат авторитетен,читав наистина,смел и интелигентен юрист,а не номинален такъв."Реформата" на Иванов бе твърде половинчата,почти никаква,боязлива,формална,не по същество.Не може човек,който не е влизал в съдебната зала да прави реформа.Второ:едва ли хора от ГЕРБ ще тръгнат към новата формация-там цари желязна дисциплина.Трето:у нас не може да се преодолее разбирането,че на постове трябва да се слагат послушни,сиви хора,а не читави и със собствено мнение.Навсякъде в държавата е така!Така е от 71 години.Вижте и около президента кои са....

Ужас

Трябва да си страшен изм*кяр, за да твърдиш, че точно ДСБ били единствените, които са се ориентирали добре в ситуацията. Да каже авторът едно нещо конкретно - в момента тази партийка в опозиция ли е, или подкрепя властта?? Петър Москов подаде оставка като зам.-председател на тази сб*рщина, наречена партия, но самите те си казаха, че остава неин член. Демек що за чудовища са тия - хем във властта, хем на опозиция? Ужас, този сайт излглеждаше сносен...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.