Тази година ще бъде експериментална. Ще се тестват фигури, личности, политически партии, заяви политологът Антоний Гълъбов пред Би Ти Ви.

По темата за предстоящите президентски избори Гълъбов смята, че ако се кандидатира за втори мандат, сегашният президент Росен Плевнелиев би могъл да победи кандидат на ГЕРБ на президентските избори, но допълва, че не е ясно дали самият той не би могъл да е кандидатура на ГЕРБ.

Според социоложката Татяна Буруджиева, бивш депутат от БСП, Плевнелиев няма да има шанс да спечели изборите за президент, освен ако не е кандидат на управляващата коалиция.

"Хората пак няма да гласуват в нормална демократична ситуация на информиран избор. Ще има много кандидати, но до последния момент няма да ги знаем", казва Буруджиева.

"Президентът ще бъде "десен" и то защото БСП е в тренд "надолу" и най-вероятно преди изборите ще се разцепят отново", смята Нено Димов от Института за дясна политика.

"ДПС навлиза във фаза на много дълбоката си трансформация и все повече ще се отмества от досегашното си незаобиколимо място, коментира Антоний Гълъбов. Очевидно се сменят поколения, това се усети и от обиколката на неговите съпредседатели в страната. ДПС няма да може да продължи да бъде това, което беше досега", смята Гълъбов.

"Г-н Местан беше назначен с две задачи - едната да изчисти профила на ДПС, другата - да влезе във властта през парадния вход. На практика това не се случи - ДПС са в тежката позиция публично да не бъдат желани от никого", смята Нено Димов.

"Смятам, че оставайки с останалите 4 партии от Реформаторския блок (РБ) ГЕРБ ще е по-маневрен, казва Антоний Гълъбов. РБ не се превърна в единен политически субект. За съжаление те останаха на ниво предизборна коалиция. Дори БСП не е една партия. Тази сложна вътрешна структура винаги е успявала да постига споразумения вътре, но тя не е била монолитна", пояснява Гълъбов.