Тази сутрин в ефира на бТВ Янаки Стоилов, зам.председател на парламента от БСП, отбеляза, че "някои медии" с измислени и неверни факти отклоняват вниманието от политиката и трябва да се "надигне глас срещу тях". Потърсихме в парламента господин Стоилов, за да ни каже кои всъщност са тези медии.

 

 - Г-н Стоилов, тази сутрин по телевизията казахте, че има някои медии, които трябва да бъдат бойкотирани, защото отклоняват вниманието от политиката. Кои медии визирате?

 - Аз даже го нарекох "политическа порнография". Вижте тези сайтове, които правят публикации, които даже не са жълти официално издания, а издания, които коментират политическа тематика, вкарвайки някакви порнографски теми. Вчера видяли ли сте?

 - Имате предвид атаката към Радан Кънев в "Блиц"? 

 - Да, много грозно, това профанизира и обезмисля, защото тази атака преминава вече в крайност. Даже не е от значение дали това е вярно или не е вярно, то не може да бъде аргумент за политическия дебат. И няма значение за кого се отнася, дали той поддържа една или друга теза, защото това е опит не да се атакуват политически позиции, а да се дискредитират хора, за да нямат значение политическите позиции.

 - А защо вие избягвате да назовавате тези медии?

 - Аз го направих като един анонс, за да не започна да им правя реклама. А и в разговорът не беше такава темата.

 - По повод темите, които отклонява - как стои въпроса с вота на недоверие, който готви БСП?

 - Сега започват консултациите. Аз маркирах темите. Другата седмица ще се види по-конкретно. Преди мотивите стоят и становищата.

 - На кои теми ще наблегнете?

 - На сигурността, здравеопазването и социалната политика,  в контекста на демографската политика. Старали сме се да ги стесним, не че няма други - енергетика, отбрана, но все пак това е нещо, което е по-злободневно, има отношение към това, което засяга всички хора, и към вътрешните, и към външните аспекти.