Напусналият управляващото мнозинство Радан Кънев каза в интервю за "Дарик", че прави нов десен проект. Формацията ще е по модела на партията на Никола Саркози ("Републиканците" - б.р.) - чрез политически клубове и всеки член на партията да избира лидер.

На въпрос за предстоящите президентски избори лидерът на ДСБ каза, че "не е затворил тази врата".

Кънев даде пример за "чудно единодушие" на ГЕРБ, ДПС, патриотите и БСП по отношение на комисията "КТБ" в парламента, която първо било обещано, че ще е оглавена от човек на РБ.

"Всички ги е шубе", заключи той.

На въпрос на водещата, дали това е, защото всички са бъркали в кацата с меда, той  отговори.

"Аз не мога да кажа кой е бъркал. Само прокуратурата може да каже, ама и нея я е шубе. Тя седеше и гледаше. И в крайна сметка тя събори банката."

Той даде подобен пример на чудното единодушие с гласуването на Димитър Радев за управител на БНБ.

"И на следващия ден ни тръснаха двамата стари подуправители, и си ги гласуваха ГЕРБ и ДПС и не им мигна окото."

"В България от местна до централна власт - властта се използва, за да облагодетелства сама себе си", заключи той.

Кънев поясни, че прословутите обръчи от прословутото изказване на Ахмед Доган не са абстракция. Той даде пример с "Водстрой 98" и други дружества, които са неофициално свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев и са спечелили магистрала "Хемус" при това на двойна цена.

"Ето това е общият икономически модел. И това стига до най-малката община. Така са свикнали тези партии да се хранят. Няма в демокрацията хранещи се партии. И затова хората непрекъснато напускат България и отиват да живеят другате – в други страни с по-високи данъци, с чужд език", обобщи Кънев.

Запитан въобще ли няма да подкрепи новата правосъдна министърка Екатерина Захариева, той отговори, че "хич не е забелязал да търси помощ". Ако обаче тя има добри предложения в парламента, ще гласуват за тях.

Той даде пример, че при избирането й, когато всички се изреждали да я подкрепят, реформаторите не го направили, но й казали, че ще я подкрепят, когато "я оставят сама в кошарата като Христо Иванов".

"Тогава е дебелата рабта. Защото тя, ако иска да прави реформи, ще се окаже така. Защото е заобиколена от вълци - те реформа не искат да правят", каза той.

Кънев даде пример с добрите законопроекти, които още ако се появят, "Цветанов ги цепи като прясна зелка със сатър още на комисия".

Той подкрепи например законодателните идеи на вътрешния министър Румяна Бъчварова с думите, че "не му пука, че тя е от ГЕРБ".

На въпрос дали ще има предсрочни избори, Кънев каза, че отговор може да даде само Бойко Борисов.

"Аз наблюдавам внимателно политическото поведение на Борисов от последната седмица – то дава знаци, че предсрочни избори са възможни изненадващо скоро. И съветвам колегите политици да не се разхайтват."

Според Кънев Борисов е "доста по-умен от повечето колеги от партията си". Много добре усеща политиката. Много добре осъзнава какво е да си стъпил на 5-6- парламентарни групи разцепени.

Като разцепени той даде пример и самата група на ГЕРБ, която при избора на Мая Манолова показала, че"не е толкова единна, ако им дадеш да гласуват тайно".

"Хич не му е удобно да си стъпил на разпарчетосани интереси. Ключовият партньор, който му дава стабилност през 2015 г, в момента е плаващи пясъци. В ДПС в момента водят война вътре турци и руснаци – какъв партньор е това", попита Кънев. 

Според него вечният интерес на България е да "не й се разхождат тези две империи вътре като в бащиния".

Според него предсрочни избори могат да освободят премиера от хватката на ДПС, "но той може да го направи и без тях".

"Затова казвам – отговорите са негови. Виждам, разбирам, че той чудесно съзнава това."

Сегашната ситуация преди напускането му Кънев пък описа така:

"6 месеца Цветанов се занимаваше да унижава ПФ, следващите 6 месеца се занимаваше да унижава РБ".