За никой не беше тайна че отношенията Доган-Местан не са добри. Истината беше такава, че отдавна беше снето политическото доверие от Лютви Местан. Декларацията, която Местан прочете от парламентарната трибуна и която беше използвана като повод, в никой случай не е това, което е преляло чашата.

Това каза тази сутрин по Нова тв бившият министър от ДПС Мехмед Дикме за ставащото в движението. Той разкри, че преди 3 месеца негов приятел, който е близък и на Доган, му споделил изказване на почетния председател:

"Искат да ми отнемат партията, но аз няма да им позволя и ще им покажа как ще се действа по този начин."

Запитан какви са тогава истинските причини, Дикме отговори:

"Разбира се, когато става въпрос за ДПС, става въпрос за пари."

Според него Лютви Местан е придобил огромна икономическа сила заедно с Бахри Юмер - областния лидер на движението в Кърджали. Двамата контролирали строителни компании, които печелели всички обществени поръчки в региона за десетки милиони. Дикме дори препоръча да се направи ревизия на поръчките и ще излязат доста интересни неща.

Очевидно икономическата сила на Местан расте. А тази година предстои национална конференция. Този, който подготвя националната конференция, ще определи националния съвет и Централното оперативно бюро, т.е. - ще вземе цялата власт. Доган няма да го позволи, разказа схемата Дикме. 

Според него Доган е направил най-голямата си грешка с посочването на Местан за лидер и най-големият му ход е изгонването му. Той нарече унижение изхвърлянето на действащ председател на парламентарно представена политическа сила както от поста, така и от парламентарната група.

Бившият земеделски министър прогнозира, че Местан няма политическо бъдеще и може или да емигрира или да си мълчи и да запази икономическите си придобивки.

Запитан къде е мястото на Делян Пеевски в целия конфликт, Дикме отговори, че няма такова място:

Пеевски не е чакал да влиза при Местан, за разлика от Местан, който е чакал да бъде приет от Пеевски. Пеевски влизаше при Местан, без въобще да чука на вратата, докато Местан искаше срещи с Пеевски.

Той обаче обърна внимание на част от изказването на Доган : "Дори да не бъда сред живите, искам да ти кажа, че няма да ти позволя да направиш това, което си го замислил."