Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА 

 

"Всеки път някои ни казват да се страхуваме от бъдещето, твърдят, че трябва да натиснем спирачките върху промяната, обещавайки да възстановят предишната слава", заяви в последното си обръщение “За състоянието на Съюза“ президентът Барак Обама. С тези думи той отправи завоалиран изстрел срещу Доналд Тръмп. Бизнесменът и водач в листата на президентските кандидати от Републиканската партия отвърна в Туитър: „Наистина скучно, летаргично – трудно за гледане“, намеквайки за речта на Обама.

 

По време на продължилото малко повече от час обръщение към американците 44-ият президент на САЩ бе нееднократно аплодиран с ръкопляскане и ставане на крака от политическите и обществени активисти на Демократическата партия в залата на Конгреса. Присъстващите републиканци останаха безмълвни, запазили маските си на сериозно напрежение. За момент камерата на телевизията Ей Би Си показа в едър план високопоставеният сенатор демократ от щата Род Айлънд, Джак Рийд, който нито ръкопляскаше, нито се радваше като съпартийците си.

 

Речта на Барак Обама бе пълна с възхвали към прогреса в икономиката, образованието и в международната политика. Той заяви, че САЩ в момента имат най-успешната икономика, а през 7-те години на неговото управление са били разкрити 14 милиона работни места. Обама каза, че гледа с увереност напред, не само за близкото бъдеще, а за следващите 5-10 години. Президентът обаче пропусна да отбележи, макар статистиката за безработицата да показва, че на улицата са под 5 на сто от американците на активна възраст, над 90 милиона души са извън пазара на труда. Много от тези хора отдавна не се регистрират в бюрата за безработни и остават в гънките на официалните анкети.

 

Господарят на Белия дом призна, че структурата на стопанството на САЩ се е променила, може би завинаги, но не посочи какво прави администрацията, за да смекчи отрицателният ефект на нахлуващата роботизация и електронизация на производството. Той посъветва безработните да използват федералните помощи, за да се преквалифицират и заяви, че правителството се опитва да прави повече за изпадналите зад борда от това да им раздава купони за храна. В САЩ по официални данни 47 милиона или над 14 на сто от населението на САЩ преживяват от помощи. Ако икономиката е толкова добре, как така само през септември 2015 г. нови 214 хиляди души са започнали да получават купони?

 

ХОРАТА СМЯТАТ САЩ ЗА ЛИДЕР, А НЕ РУСИЯ ИЛИ КИТАЙ

 

В интерес на истината не само Обама, но и мераклиите от двете партии да седнат в креслото му, избягват да дават обещания и да посочват какво мислят да сторят, за да решат проблемите на най-бедните.

 

Най-честата дума в обръщението на Обама бе „трябва“, което би накарало някой да си помисли, че това е първото, а не последното обръщение „За състоянието на Съюза“ на 44-ият президент на САЩ. Той се похвали, че неговата администрация е съкратила дефицита в бюджета с една четвърт, но не спомена нищо за огромния дълг от над 18 трилиона долара. Обама не даде конкретна рецепта и на другия болен проблем – огромните заеми на много от випускниците на университетите и колежите. На всеки завършващ висше образование се пада борч от 29 400 долара.

 

Той отново проповядва идеята за равенство и каза, че големите пари продължават да диктуват политиката, но не посочи как може да се сложи край на това. Обама се изказа за реформа в начина, по-който се финансират политическите партии, но не посочи какво би направил, за да се спре огромното влияние на лобистите на едрия бизнес, които наводняват Вашингтон и в годината на президентските избори стават по-нахални от комарите във федералната столица на САЩ.

 

Ораторът се опита да внуши на публиката, в залата и пред телевизорите, че се е старал през двата си мандата да играе ролята на обединител на нацията, на надпартиен президент. Точно този опит за внушение може би накара сенаторът републиканец Ранд Пол да напише в Туитър: „Току що извиках: ти лъжеш. Добре, че не съм там“.

 

Барак Обама действително сам опроверга себе си. Той излезе да произнесе обръщение към нацията, а използва случая да отправи политически атаки срещу други републиканци, участващи в президентската надпревара. Държавният глава подчерта, че неговата политика спрямо „Даеш“ цели унищожаването на „тези убийци и престъпници без Щатите да дават жертви и да прахосват националното богатство“. Обама посочи, че американският отговор трябва да бъде по-различен от използването на „бомбен килим срещу цивилните граждани“. По този начин той се опита с един куршум да удари два заека, подлагайки на критика безогледните атаки на руската бойна авиация в Сирия и заканата на републиканеца консерватор Тед Круз да изтрие „Даеш“ от лицето на земята с „бомбен килим“.

 

Барак Обама заяви, че САЩ са уважаван лидер на световната общност не само затова, че имат най-много ракети и бомби, а и заради многонационалното и расовото многообразие на населението. Той отново изтъкна, че Америка не води „Трета световна война“ срещу мюсюлманите, а воюва с екстремистите. В нито едно свое заявление обаче през цялото си досегашно управление, Обама не спомена и дума затова, че християните в Близкия изток и Африка са, най-избиваните, най-репресираните и прогонвани от родните си места.

Президентът отново се опита да успокои публиката, че не съществува пряка заплаха от тероризъм в САЩ. В отговор на това известният журналист от Ей Би Си Пиер Томас, който също като Обама е от афроамерикански произход, заяви без коментар: „ФБР в момента разследва 900 души за връзки с терористи“.

 

Възхвалявайки постиженията си във външната политика президентът спомена и влизащия скоро в сила ядрен пазарлък с Иран. Той обаче веднага бе разкритикуван, че не е обелил и дума за 10-те военни моряци на САЩ, които бяха задържани от ирански гвардейци на ислямската революция. Американците бяха арестувани по обвинение, че шпионират, когато една от лодките, с които се придвижвали се повредила и заедно с друг малък съд били отнесени от течението в териториалните води на Иран.

 

Официален отговор от името на Републиканската партия на обръщението на Обама бе даден от губернаторката на щата Южна Каролина Ники Хейли, която е дъщеря на имигранти от Индия. „Никой, който иска да работи здраво, да спазва нашите закони и да обича традициите ни, не трябва да се чувства нежелан в страната“, заяви тя. Без специално да споменава Тръмп, думите и прозвучаха напълно противоположно на неговите яростни нападки към имигрантите. Хейли обаче не смекчи позицията си срещу бежанците от Сирия и изтъкна: „ Ние не трябва да продължим да приемаме имигранти да идват нелегално. В тази епоха на тероризъм не можем да допуснем тук бежанци, чийто намерения са неясни“. Тя подчерта, че въпреки напредъка на икономиката много американци се усещат притиснати от все още ниските заплати. „Планът за здравеопазване направи осигуряването още по-недостъпно, а докторите на разположение станаха по-малко. В много градове не престават хаотичните протести“, посочи тя.

 

Хейли, която идната седмица навършва 44 години, е считана като евентуална претендентка за вицепрезидент на САЩ – партньор на евентуалният носител на номинацията на Републиканската партия. Тя се преценява като добър кандидат, който може да привлече гласове от различните етнически групи.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Хехе, Томов пак с глупавите претоплени опорни точки от републиканския си работодател. "Заканата на републиканеца консерватор Тед Круз да изтрие „Даеш“ от лицето на земята с „бомбен килим“." -- гражданинът Тед Круз не знам какво се кани, но е добре да помним, че Ислямска Държава възникна именно на мястото на бомбения килим (известен като shock and awe) на Джордж Тъпя Буш. Да разровиш мравуняка до бараката с ритници е много лесно, но това в никакъв случай не значи, че си смачкал термитите. Точно обратното, много по-вероятно е да усетиш как ти подяждат дървенията на трейлъра, успешно подпомагани от тежката влага на Танжерин, Флорида ;)

:):):)

SRQBoyboy

Дебелият термит Пеевскиййй страшно много прилича на корейския вожд Ким Чен Ун - специалист е по всичко и е постоянно присъствие във всички форуми - от компютрите - до външната политика и компотите. Фолософията на този човечец, когото искрено съжалявам, е плюй висчки и всичко, което на не ти харесва. Размишлнията му са едноклетъчни, защото това е всичко, което твърде пестеливо е получил от природата - една клетка - досущ като червея.

Хорейшио

Обама скромничи, че за трудностите пред Америка са нужни нови Линкълн и Рузвелт. Истината е че Обама успя да преведе САЩ през едни от най-опасните и драматични моменти в човешката история. От българска гледна точка, Обама успя да спаси Европа от руския ботуш. Не искам да си помислям в какво състояние щеше да е България, ако Обама беше се снишил за Украйна, както Буш за Грузия.

Добре е да си свалим розовите очила и да видим какво наистина трябва. Маски долу и стига вече! Картите са на масата. Тази и в по-следващите години ще сме свидетели, дай Боже всички и очевидци, кой ще загуби играта!

Развеселен

Обама звучи толкова вдъхновен, все едно е Сергей Станишев

Иван

Обама е едно уродливо, долно, тъпо негро. Аз умирам от срам като се сетя че Америка - водещата страна в света - има за президент мръсен негър, а те продължават да го търпят. Колко ниско са паднали.

По-добре умирай от срам като се сетиш ти къде живееш.

"какво прави администрацията, за да смекчи отрицателният ефект на нахлуващата роботизация и електронизация на производството. “ Смешен анализ :) Какво прави? Нищо не прави. Радва се. Защото ефектът не е отрицателен.

SRQBoyboy

Кое му е положителното драги ми смехурко? Дали това, че вместо компятри, американците пазаруват пушкала, за да се пазят от бандягите и от ескалращата престъпност. Защото отчаяните хора най-често посягат на чуждата собственост. Трябва да помислиш преди да пишеш, ако има с какво...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.