Фондация „Америка за България“ има нов президент и главен изпълнителен директор, съобщи организацията. Това е Джордж Зарубин, който е юрист и експерт по морско право, но има дългогодишен опит в управлението на неправителствени организации.

Преди да оглави „Америка за България“ Зарубин е бил вицепрезидент в офисите във Вашингтон и Залцбург на Salzburg Global Seminar. От 2007 до 2013 година той е бил президент на Eurasia Partnership Foundation в Тбилиси, като е отговарял за развитието на организацията в Армения, Азербайджан и Грузия.

Между 1995 г. и 1999 г. Джорд Зарубин е бил изпълнителен директор на фондация "Сорос" в Казахстан, а преди да навлезе в неправителствения сектор е бил практикуващ юрист в САЩ. За три години е работил и в Русия като адвокат на корабната компания „Новоросийск“.

За мен е чест да се присъдения към Фондация „Америка за България“ и съм вдъхновен от мисията ѝ да подкрепя България в превръщането ѝ в успешна и модерна европейска страна“, е казал Зарубин при избирането си.

Фондация „Америка за България” е основана през 2009 година, за „да подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България и да подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация“, се припомня в съобщението на организацията.

Фондацията подкрепя инициативи в шест основни области: образование и библиотеки, гражданско общество и демократични институции, изкуство и култура, земеделие, социална сфера, културно наследство и туризъм. От създаването си досега Фондация „Америка за България“ е финансирала над 600 проекта на обща стойност повече от 170 милиона долара.