Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Още преди години руските опозиционни лидери предупреждаваха за неизбежния сблъсък между телевизора и хладилника, т.е. между двата противоположни вектора на влияние върху съзнанието на руснаците. От едната страна е държавната пропаганда, а от другата - жизненият стандарт.

С началото на сегашната икономическа криза, този сблъсък стана реален. Хладилникът премина в настъпление. Мнозинството руснаци забеляза, че околните живеят по-бедно. А близо половината от руското население изпита това на собствен гръб. Въпреки това засега телевизорът успешно отблъсква атаките на хладилника: независимо от радикалното влошаване на социалното самочувствие на руснаците, рейтингът на властта си остава висок.

Тази на пръв поглед абсурдна ситуация се дължи на няколко фактора. Първо: властите успяха да вменят вината за икономическата криза на някакви враждебни външни сили. Както показват резултатите от анкета на социологическия институт РАН, три четвърти от руснаците смятат, че основните рискове за страната идват от чужбина. Образът на външния враг, който "ни пречи на живеем", е основният отбранителен рубеж на телевизора срещу атаките на хладилника.

Гол патриотизъм не храни

Вторият фактор е запазената оптимистична илюзия за бъдещето. Мнозинството руснаци засега не очакват влошаване на икономическото положение, а почти една трета се надява дори на подобрение в близко бъдеще.

Всъщност кризата започна неотдавна и хората засега не осъзнават колко дълбока е тя. Ситуацията през 2016 година обаче може да се промени. Въпреки че телевизията си остава главен източник на информация за мнозинството руснаци, през последната година доверието в нея е намаляло. А падането на жизнения стандарт продължава, което може да отслаби лоялността на руснаците към властта.

Патриотизъм, патриотизъм, но както се казва: гол патриотизъм не храни. Огромното мнозинство от анкетираните руснаци не е готово да жертва материалното си положение дори в името на укрепването на позициите на страната на международната сцена. Между другото младите социално активни руснаци са най-малко склонни да жертват собственото си благополучие в името на "високи патриотични цели".

Тази тенденция ще продължи и през 2016. Защото сривът на цената на петрола и агресивната външна политика не дават много шансове за подобряване на икономическата ситуация в Русия. Рано или късно реалността ще победи своето изкривено отражение в телевизионния екран.

В битката между телевизора и хладилника все по-активно се намесва и трети участник - полицейската палка. С понижаването на ефекта от манипулициите, все по-голямо значение придобива прякото насилствено задушаване на опозиционната дейност.

Така например в края на миналата година бяха приети нови репресивни закони. Сътрудниците на тайната служба ФСБ например имат право да стрелят даже срещу жени и деца при определени обстоятелства. А списъкът на политическите затворници се попълва ежеседмично с нови имена на демонстранти, блогъри и опозиционни активисти. С влошаването на икономическото положение репресиите ще стават още по-жестоки.

Промяната тръгва от бедните руснаци

За властите в Русия най-проблематични са две групи от населението: средната класа и ниските социални слоеве в градовете. Бедните граждани и сега не могат да задоволяват елементарните си потребности. И при това положение за тях хладилникът става много по-важен от пълния с красиви лъжи телевизор.

Що се отнася до средната класа - през 2015 година тя загуби много, но все пак някак си се задържа над водата, благодарение на спестяванията от златните петролни години. Втората кризисна година обаче може да я "изпрати на заколение", както писа неотдавна икономистът Владислав Жуковский. В близко бъдеще обаче едва ли могат да се очакват сериозни масови протести. По-вероятни са протестни акции на различни социални, професионални и регионални групи: на миньори, шофьори на камиони или на "творческата интелигенция" в Москва.

Във всеки случай махалото на обществените нагласи вече се движи в обратна посока. И телевизорът е обречен на поражение. По всичко личи, че още през тази година популярността на властта в Русия ще започне да намалява, а формирането на социалната основа за бъдещи промени ще се ускори.

Дойче веле

Ключови думи

Коментари

Николов

Да припомним думите на Добри Терпешев за възгласите на опозицията, че властта на правителството на Отечествения фронт се клати : " И на коча мъд.те се клатят ,ама не падат."

СССР

Е, те изкараха 70+ години на хляб и вода (тук-таме и без хляб), още 70 ще изкарат.

Последните години ИЗЛЕЗНАХА ПО СВЕТА и повече няма да търпят!

19:41 Правительство занялось подготовкой секвестра бюджета 19:30 Рубль и акции РФ рухнули, догоняя нефть

Morgan Stanley очаква нефт по $20 за барел от укрепването на долара

И /тията, и телевизорът са западни, само трудещата се и Путя са русски.

тони

Да живее международното положение!

Снижение спроса на нефть со стороны Китая будет способствовать падению цен на «черное золото» - МЭР

фрунзе

Затъпели от комунистическата пропаганда русите могат и без хладилник, стига им Путлер!!!

Petyo9

Путин денонощно забива иглата на телевизионната спринцовка във вените на руският народ и не му дава да се опомни. Но както се казва - гладът е по-силен от тока. Иде видовден.

darkstar

Хладилника винаги побеждава телевизора = Путин взе мерки още преди 2 години и колкото и да им се иска на някой в руските хладилници няма проблем. Интересно колко време нас ще ни занимава телевизора за проблемите на Русия, преди да погледнем НАШИЯ ХЛАДИЛНИК .!.

Petyo9

Туй го разправяй на самите руснаци.

Количествените натрупвания, водят до качествени изменения.Кобзон или водка, туй е въпроса?

до Николов

Абе на умрял коч мъдите клатят ли се? Идва времето руснаците да лъскат оръдията на ,,Аврора,,но този път срещу Путин и олигархията.

БАБА ГЕНА

СЛЕД ПРОЧИТА НА СТАТИЯТА ЗА ХЛАДИЛНИКА И ТЕЛЕВИЗОРА В РУСИЯ ВСЕ ЕДНО Е НАПИСАНА ЗА БЪЛГАРИЯ.И ТУК ПРИ НАС Е СЪЩОТО---60 ПРОЦЕНТА ЖИВЕЯТ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТ. ОСТАВЕНИ ВЪЗРАСТНИ РОДИТЕЛИ ОТ ДЕЦАТА ИМ КОИТО СА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ.ПРЕСТЪПНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ПРАВЯТ ТАЗИ ТРАГЕДИЯ.И ТУК СЕ ГОВОРИ НЕПРЕКЪСНАТО ЧЕ ВСИЧКО НИ Е СТАБИЛНО.КОЕТО Е МАНИПУЛАЦИЯ И ЛЪЖА.

Крокодила Гена

Адашке,вземай тенжарата и черпака и бягай да тропаш на площада,само да не го сбъркаш с червения.

Крокодила Гена

Адашке,вземай тенжарата и черпака и бягай да тропаш на площада,само да не го сбъркаш с червения.

2016

Нека телевизора им да работи винаги така! Прогледналите роби са опасни! Нека си тънат в средновековието.

В и К

Когато табуретката се включи, тогава ще стане страшно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.