Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Виц 1: Доган спасява България от Турция, докато Местан предателства

Вицовете се получват, когато абсурдът подмени реалността. По времето на соца, например, един от популярните вицове беше следният: „През 2030 г. на полско-китайската граница избухнаха престрелки, още два американски щата се присъединиха към Мексико, докато другарят Тодор Живков изнесе приветствие и основен доклад на N-тия Конгрес на БКП.“

ДС всъщност използваше политическите вицове като тест за лоялност към режима. Някои от тях самата тя съчиняваше, други пускаше съзнателно в употреба с цел да се види кой ги разпространява, кой им се смее искрено и т. н. Реакцията на хората спрямо вицовете се „донасяше“, обработваше и можеше да стане част от досието им. 

Тази специализация на ДС явно не е отишла на халос – и до ден днешен библиотекари, гестаповци, мадам Вата Хари и всякакви други отломки на кадесатурата се занимават с писането на уж „анализи“ и „коментари“, а всъщност на до болка познатите им жанрове – „доноси“ и „политически вицове“. 

Виц 2: Част от РБ остава в правителството, за да продължат реформите

Министър Москов е основният разказвач на този виц и изглежда, че сам е успял да се излъже. Наистина, идеята на коалицията между ГЕРБ и РБ беше във възможността РБ да оказва определен натиск за приемането на ключови реформи. След тежки преговори и исторически компромиси, те бяха сведени до един критичен минимум. Под влияние на ДПС дори този критичен минимум не беше приет в съдебната сфера. Сега ще се приемат нови договорености, нови обещания за колело (ама догодина), като междувременно прокуратурата беше направена и де юре безконтролна. 

Вълкът започнал да се отнася зле към заека в една гора, като всеки ден го ступвал и дори го малтретирал сексуално. Заекът се оплакал на лъва, който излязал със справедливо решение: вълкът да прави, каквото прави, но само веднъж седмично. В понеделник вълкът се възползвал по право, във вторник пак, като казал на Зайо да си го брои за следващата седмица, в сряда - за по-следващата и т. н... След време лъвът срещнал заека и го попитал как стоят нещата. Зайо тъжно му казал: “а бе същото е, само дето счетоводството много се усложни.”

За да не изпусне някой аналогията, новото коалиционно споразумение между РБ и ГЕРБ ще е точно такова усложнено счетоводство. Заслужено, ако съответният заек няма достатъчно гръбнак, за да си отстоява позициите. 

Виц 3: Бойко Борисов не е зависим от „КОЙ“

Това е вицът, заради който Борисов най-много се дразни. Той се зарича, че няма да го „пришият“ към Пеевски и ДПС, че е готов да отиде на избори, за да не управлява с ДПС и т. н. Фактите са свещени, обаче, а те – от идването на Борисов -2 на власт -  са следните:

Всички институции, за които се смята, че са под контрола на ДПС, не се подлагат на реформа, начело с прокуратурата, КФН и т. н. По изрично настояване на самия Борисов, а не заради пропуск на Христо Иванов, да речем. Тези институции, в които все пак нещо е направено, са реформирани така, че да се запазят хората, удобни на ДПС. В БНБ, например, но не само;

Без особена политическа логика ГЕРБ гласува заедно с ДПС по конституционната поправка и бетонира (навеки) безконтролността на прокуратурата;

Г-н Пеевски се оказа собственик на всички онези активи, за които преди време отричаше, че са негови. Вестници, Булгартабак и т.н. А и на още много други;

Части от империята на Василев систематично преминават официално към Пеевски;

Пеевски – вече официално - няма нищо общо с фалита на КТБ, нито с усвояването на активите на банката. Парламентарната комисия (с мнозинство от ГЕРБ и ДПС) не откри никаква връзка между Пеевски и КТБ;

Медиите на г-н Пеевски доброволно и безкористно отново предлагат пълната си програма в услуга на г-н Борисов.

Мъж се връща от командировка и заварва жена си с друг в леглото. „Мили, мога да обясня! Не е това, което си мислиш!“ – казал Бойко Борисов. 

Виц 4. Либералите погубват Европа, Джамбазки и „новата десница“ я спасяват

Нагледахме се и на крокодилските сълзи на „загрижени“ за Европа, която, видите ли, била предадена от „лошата“ и „недалновидна“ Меркел, която поканила „ордите“ от бежанци и т. н. За да не се случва това, ни се предлага да се вслушаме в Орбановци и други техни местни инкарнации, които ще противопоставят на Близкия изток една „християнска Европа“. 

Европа, обаче, не е християнски халифат, сатраплък, империя или каквото и да било подобно. Тя е проект за наднационална политическа общност, която създава условия за свободно съществуване на хора, споделящи различни ценности и религии. НО – всички тези ценности и религии трябва да са в рамките на уважението към демокрацията и човешките права. Всеки, който споделя тези базови ценности на либералната демокрация, е (по-принцип и ако отговаря на определени допълнителни условия) добре дошъл. Което означава, че всеки, който пък не ги споделя – от терористи до организирани изнасилвачи и разгонени мачо-идиоти – нямат място в Европа. И тези ще бъдат открити, наказани и/или изгонени.

Либералната демокрация се е оказала достатъчно силна да се справи с предизвикателства далеч по-страшни от сегашните. Въпросът е да не изгубим способността си да разпознаваме множеството нейни фалшиви „спасители“. Защото, когато Хитлер, или нещо подобно тръгнат да спасяват демокрацията, оцелели обикновено няма.

По времето на соца вицът беше, че когато в Москва кихнат, в София вече всички са се натръшкали с тежки стомашно-чревни разстройства (технически казано). Същото става и сега, само че с адресат Европа. Да, в основните европейски държави партиите на mainstream-a са поставени под натиск от най-разнообразни популисти и радикали – от Националния фронт до Пегида. Но центърът там е достатъчно здрав и при реална опасност се консолидира и маргинализира популистите – както стана на местните избори във Франция. В този смисъл, либералната демокрация има изключително здрава електорална основа, която може да попуква тук-таме, но е достатъчно широка и обезопасена. 

Част от родната политическа мисъл взе кихавиците в Европа като повод за монументално разстройство на местна почва. Разстройството беше преведено като „голям разлом“ между „либерали“ и „консерватори“ : вторите вярвали в Бог, Отечество и Семейство, а пък първите – в Бог знае какво. Всяка фалшива дихотомия ражда и малоумни категоризации – според „разлома“, „новата десница“ у нас разположи себе си в лагера на „консерваторите“, които очевидно ще правят нещо друго, а не „либерална демокрация“. 

А другото се нарича „не-либерална демокрация“ и го има във Венецуела, Унгария, Турция и Русия и пр. (доколкото в последната изобщо има демокрация). Да, има нелиберална Русия, нелиберална Африка, нелиберална Азия и т. н. 
Но няма не-либерална Европа. Тази не-либерална Европа – фашистка, нацистка, комунистическа – съществува само в миналото, както и в някои забутани днешни покрайнини из полско-унгарската пуста (под ерзац форма). Тези, които ще спасяват Европа от либерализма, всъщност ще я спасяват от самата нея. 

И една уйдурма

Парламентаризмът е управление чрез мнозинство и опозиция, при което мнозинството подкрепя правителството, а опозицията се опитва да го свали. Нашият парламент влезе в 2016 г. в състояние на „уйдурма“: специално съчинена, измислена или стъкмена версия или машинация, според която уж мнозинство и опозиция има, а всъщност няма.

Уж ДПС е опозиция и иска предсрочни избори, а пък без гласовете му правителството не може да остане и най-вероятно ДПС ще гласува с него по повечето важни въпроси.

Уж реформаторите са вътре, но са и в опозиция.

Уж „патриотите“ и АБВ и те са вътре, но как ще гласуват само те си знаят.

„Уйдурмата“ е полезна някому – най-вече на този, който би искал да си легализира неясна собственост без да му се търси отговорност за фалита на КТБ, например... 

Щеше да е доста смешно, ако всъщност работата изобщо не беше за смях. 

* Анализът е написан специално за Клуб Z. Подзаглавието е на редакцията. Още текстове от Даниел Смилов може да прочетете ТУК.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Поредната порция глупости. Бойко не е "зависим" от КОЙ, Бойко е един от КОЙ-евците.

1111

може и ти да си прав, иначе много унижително за него

Георги Цветанов

всъщност и Боко и Дебелянчо са собственост на някого, те не са самостоятелни единици за да ги разглеждаме като членове на нещо

Много добра статия.

Развеселен

поредните глупости на Смилов за непогрешимостта на либералната демокрация. Тя явно е като Партията едно време - права, когато съгреши дори. И всеки нейн враг е Хитлер, отново по рецептите на едни явно завръщащи се, но този път от Запад времена.

Доктор

Москов министър, то това си е виц само за себе си

Хахаха

Оставете за малко гербавите некадърници на мира, че в момента са в амок и ще вземат да се гътнат от високо кръвно.

дада

очаквам ги сега да спретнат някава ПР акция - например арест на митничари

да

Страхотна статия, глътка свеж въздух сред медиийното блато - имаме нужда от повече такива

Георги Цветанов

страхотна е ако си фен на Ванко цигането и Рада дълбоката иначе е поредната повръщня целяща погребването на свободното слово на тези които искат да освободят България от фашистки гнет

Avatar

"Медиите на г-н Пеевски доброволно и безкористно отново предлагат пълната си програма в услуга на г-н Борисов."*** Ми те и медиите на Донев и Прокопиев доброволно и безкористно отново предлагат пълната си програма в услуга на Пърдан и Костов, ама това незнайно как не ви изпълва с възмущение, а редовно публикувате бездарните си оплювателства в тях...

Виц 5: Това, което току-що прочетохте, е анализ.

Учудващо е с каква охота "десните" анализатори се възползват от прийомите на сталинистката пропаганда, за да лансират угодни за тях тези за пред все по-оредяващия електорат на костовото крило на БКП. Да се спрем на тази, например: "Всички институции, за които се смята, че са под контрола на ДПС, не се подлагат на реформа"?!? Безличното "за които се смята" прави опит да внуши, че това е някакво общонационално мислене. От КОГО се смята бе, Данаильчо? От тебе и шепата необразовани костови лешпери, дето ви измислиха една камара "институти", "центрове", "лаборатории", финансирани с мафиотски пари, за да обслужвате този или онзи олигарх? Как така ще има институции, които са "под контрола на ДПС", като ДПС не са на власт и управлява коалиционно правителство? Кои са тези "институции", които се управляват от ДПС - защо не ги назовеш поименно? Защо не ги изброиш в една табличка и да посочиш от кого се ръководят - да го видим - е ли под контрола на ДПС или не е? Май защото "анализите" ти са си чиста проба компилации от махленски клюки, неподплатени с никакви факти, нали? Що за "анализ" е това? Че той костовия беше по-стока - вярно, грешен беше, че човека не знаел за разликите в теглото на водата и петрола, ама поне имаше някаква обосновка в него - ето, мерил съм водата и така съм смятал. А ти какво мери, какви факти използва и какво анализира, че правиш такива "изводи"? На следващо място - ГЕРБ не са обещавали да реформират наред, както го правеше глупавият Пърдан! Той беше неграмотникът, който разправяше как щял да вземе властта, щял да изреформира всичко на две - на три за година и половина и сетне щял да "хвърли пръстена на властта" - това беше фродовския му период, сега не знам в кой е? Може би в амгълския и се крие из пещерите да си повтаря "My precious, my precious", докато гали с унесен поглед умален макет на премиерския жезъл. Та по-полека с манипулацийките, Данаильчо, ние не ядем доматите с колците, като "интелигентните" ви симпатизанти!

Силовите служби са на ДПС според бившият председател на Софийски Градски Съд. Ситуацията в малката ни татковина е пределно ясна за хората, които се интересуват и могат да си ползват мозъците. Похвално е усилието на г-н Смилов да отсее есенцията от тоновете прах, който се хвърля в очите на хората. Вашият коментар, г-н Никой, е пълен с много повече недоказуеми тези и повърхностни внушения.

Сюлейман

ДПС в предствите на КГБ и ДС реално са еничарски корпус. Тяхната цел от една страна е да мачкат еднокръвните си братя по произход, от друга страна да са ВЕРНИ САМО НА САРАЯ. ДПС е еничарски корпус. Създаден е по най-подробните правилна на еничарската армия!

Лош, лош Москов

аzч0

@Коментаторите колко взимате на печатна страница? Питам че ми трябва да се генерира съдържание за един сайт... пък гледам работите добре...

Цаки

не - мразим ви безплатно!

Avatar

Големият вой на десебарските тролове не е предизвикан от някакви модели, кройки и гайтани - воят е за много по-съществено нещо. Воят е заради неминуемото падение на костовото крило на БКП, което уверено върви по стъпките на своите създатели - БСП. Подписването на анекса от всички депутати на РъБ (без "опозиционерите на Пърдан) ще означава, че дясното съвсем спокойно и безпроблемно може да се справи и без костовата секта - това от години е известно на всички, освен на най-фанатизираните болшевики в ДСБ. Всъщност и на тях им е известно, но те се правят на улави и вият като койоти по медиите как те били единствени, уникални, автентични и незаменими. Е, сега ясно ще се види, че не са. Но тук има и по-сериозен проблем за тях - вече се превръщат в много по-голяма зараза от ДПС, защото коалициите на ДПС завлякоха само две партии - НДСВ и БСП - едната изчезна напълно, другата се смали чувствително и е на път да загуби още електорална подкрепа. Но ДСБ успя да разбие БУКВАЛНО ВСЯКА коалиция, до която бе допусната, а това е много сериозен и на практика безвъзвратен провал на една партия! Кой ще се хване от тук нататък с костовите болшевики? Той трябва да е самоубиец. Тоест, те са на път да изпаднат в тотална изолация и няма как да не усещат предизвестения си край. На това дължим и истеричното им врякане за бостани, за катастрофи и катаклизми. Е, катастрофите и катаклизмите са само в техните полупразни глави. И последната сериозна опасност, която ми се струва много вероятна - ГЕРБ и Борисов могат да използват влиянието си в ЕНП, за да поискат изключването на костовата секта, като ненадеждна и по своята същност болшевишка партия, работеща за връщането на червените на власт. Не отричам, че изхвърлянето на ДСБ от ЕНП би ми доставило огромно удоволствие. Почти сигурно е, че Борисов няма да се изкуши да го направи, макар да има всички основания. Но не е изключено самата ЕНП да пожелае да се освободи от костовата клика, още повече, че още в първия мандат на ГЕРБ Костов беше в реална изолация, което се отнася и до Пърдан в момента...

След всичките ви простоти ( КТБ, Заеми, Обшествени поръчки, съсипване на бизнеси и безработица)по-вероятно е България през 2016 да се освободи от ГЕРБ и Борисов и този път да е за последно

Георги Цветанов

той, Боко Тиквений да вземе да освободи България от себе си ще е най-добре. А какво ще прави с Рада дълбоката си е лично негова работа. Все пак точно при Боко има: - най-висока безработица - най-бърз растеж на цените - най-некачествени и най-скъпи строежи - най-висок ръст на данъците - най-висока отрицателна миграция на етнически българи - най-висока положителна миграция на араби и африканци - най-голяма безнаказаност на престъпността - най-много започнати наказателни процедури от ЕК - най-усилено лизане на задника на Ердоган - най-осезаемо ислямизиране на България, чрез безконтролен строеж на джамии и безнаказано прокламиране на радикален ислям

Edin paradoks- Kogoto namrazyat kostovacite naroda go obikva,i kogoto obichat avtomatichno go namrazvat vsichki. Obratni hora

Гацо

по-интересно, е че Борисов се сниши за изгонването на турския посланик. Първоначално рязко се разграничи от Турция(явно гузен) обаче впоследствие риториката му омекна. Наистина ще се окаже, че Борисов играе с Турция някаква много дълбока игра.

Avatar

Де го видя да се резграничава, снишава... Вие да не сте на халюциногени всичките в сектата?

Питащият

Най-големият виц е: Не знаем точно какво правим, но ще се получи и ще има растеж до небесата, а най-краткият е Кой ни сра в гащите . Скоро всички европейци и целият свят ще си задават този въпрос ,защото поредната икономическа криза вече започна. Джими Картър, може би защото е дърт и изкукуригал, обяви Америка за Олигархия, а бившият министър на труда при Клинтън, професорът по икономика Робърт Реиш написа книга как да спасим капитализма . Истината за така нареченото либерално ядро , за здравите сили в Европа , е че не знаят какво правят, но вярват че ще се получи също като мутрата премиер у нас, в Русия, в Турция, в Китай и т.н. . Точно тези здрави сили сложиха начело на ЕК еди мошеник. Европа не е проект и не може да е проект или експеримент с хората . Европейските политици не са длъжни да експериментират със своя електорат, а да му служат и са отговорни не пред целият свят и либералните идеи а пред своите избиратели, отговорни са за оцеляването и благоденствието на своите избиратели и Европа , а не пред бежанците от Бангладеш или Сомалия. Ако са го забравили , ще им бъде припомнено. Точно затова е демокрацията . Тя не може да е дясна , лява , либерална социална и т.н. Тя е просто демокрация и означава отговорност на избраните , на назначените от народа към народа. У нас в този смисъл няма демокрация. Питам се дали изобщо някъде я има след като изборите се правят с пари и пропаганда , а политическият елит обслужва интересите на Големите пари както е у нас. Това се питам.

Радев

За съжаление не беше виц, че един интелигентен човек като Смислов близо една година ни облъчваше всяка седмица как това правителство ще прави реформи.

:)

Празни суми на празен човек. Жалко е когато такава посредственост се бори за къшея хляб с такива малоумни писания.

асен

Гнусна, изсмукана от пръстите статиика.

Легион

„Реакцията на хората спрямо вицовете се „донасяше“ – Даниел Смилов. ================================================================== Такъв доносник беше русофоба Иво Инжев. След отварянето на досиетата на доносчиците от г-жа Екатерина Бончева, Интернета е пълен с копия на неговите доноси.

Отново блестящ, блестящ, блестящ Смилов и жалки, жалки, жалки легиони посредствени драскачи.......

Югозомби

А сега, уважаеми доц. д-р Смилов, покажете, че можете и нещо повече от изричане на думи. Създайте партия. Привлечете най-малко милион и половина гласоподаватели. Защото приблизително толкова са необходими за мнозинство от поне 121 народни представители. Управлявайте. И... реформирайте. Можете ли го? И ако не, защо са всички тези думи? Политиката не е абстрактно интелектуално упражнение. Тя е преди всичко практическо действие.

Смехът помага

Стой и гледай с 10% избирателен праг и 4% за субсидия, дали няма да се изчисти политическата шляка (Ганчев, Янев, Бареков, Сидеров, Симеонов, Каракачанов, Кошлуков, Пръмова, Москов и т.н.), с която всяка управлявала партия до този момент си е гарантирала мнозинство (без СДС през 97-ма, защото тяхното беше пълно) сред управляващи и опозиция. Но тогава управлениетп ще трябва да носи и отговорност, а това е най-омразната дума в съзнанието на уважаващия държавността българин. :))

ввв

Създаваш партия, управляваш и започваш крадеш...това според теб е нормално

:)

"Части от империята на Василев систематично преминават официално към Пеевски; Пеевски – вече официално - няма нищо общо с фалита на КТБ, нито с усвояването на активите на банката." - VTB я няма, БТК е някаква дреболия - ай си..., тоя гьонсуратлък ми идва в повече.

какво е уйдурма - на зная турски - би трябвало под линия да се напише...

ozzy

Тиквата знае много добре>

грантаджия

Царят на изброяването на очевидни факти и плоския анализ Смилов пак се проявява.

Хуморист

Иронията не е лъжица за всяка уста. Тя изисква вроден талант + правилен анализ. Тук липсват и двете.

Тъпов

Докато четях статията - ОК, нормална, добри наблюдения и обобщения. Вярно - хуморът не е от най-добрите и стилът не е съвсем гладък, но, като се има предвид общото ниво на журналистиката у нас, си е елитарен текст. Проблемът настъпи, когато изгубих няколко минути да прегледам коментарите. Учуден съм от нивото на аудиторията на това издание, което дава заявка за сериозност и определена дясна политическа насоченост. Ако само такива хора четат тук, спукана е работата. Но още по-страшният въпрос е - има ли въобще дясно мислене в тази страна? Има ли нормални хора?

ozzy

"аватарчо", само Цецо може да събере толкова неграмотно и нагло - гьонсурат колективче като драскащото под заглавието ти и на "раличка" и "развеселената африканска коза".Само не по-умен от Цецо може да ви плаща за простотиите на "Позитано", които преписвате, та и кьорав да си, няма как да не видиш колко е червен ГЕРБаджийския ви задник.И друг път чеде нискочело, съм споделял с вас, ако можехте да четете и да разбирате по една трета барем от прочетеното,нямаше да се излагате тук.Прочетете си на глас ВИЦ 3. и се опитайте да го кажете с ваши думи, все от някъде трябва да започнете с ограмотяването. Ще се радвам да надминете Цецо по акъл, па макар и малко.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.