СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Извършили престъпления в Германия бежанци и осъдени за деянията си, макар и условно, губят право на политическо убежище. Ако са получили такова, то им се отнема и те ще бъдат експулсирани от  страната.

Това е записано в декларация, приета днес с пълно единодушие на годишна конференция на ръководството на Християндемократическия съюз  (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

МЕРКЕЛ ЗАТЯГА КОНТРОЛА НАД МИГРАНТИТЕ (ВИДЕО)

Партият форум беше проведен вчера и днес в град Майнц, столица на федералната провинция Ренания-Пфалц.

За крутата мярка настоя партийната лидерка Ангела Меркел в реч снощи по време на конференцията. Тя беше категорична, че трябва да се въведат нови, по-строги правила, които да позволят по-бързото експулсиране от Германия на кандидати за убежище, които са с присъди за извършени престъпления.

В момента отказ за убежище или отнемане на такова е възможно, ако лицето е получило минимум 3-годишна ефективна присъда.

Трагичната новогодишна нощ в Кьолн явно е станала причина дори Меркел, известна с дружелюбността си спрямо бежанците, да коригира курса си. На 31 декември срещу 1 януари над 1000 души, в голямото си мнозинство мигранти, нападаха жени, ограбваха ги и извършваха сексуални посегателства.

"Ако някои се поставят извън германския закон, те трябва бързо да бъдат експулсирани от страната", заяви Меркел. Тя за пръв път говори за "отвратителни деяния".

Според присъствали на партийната конференция членовете на ръководството на ХДС са били на мнение, че случилото се в Кьолн е причина за обрат в насторенията в страната – от дружелюбност към страх и разколебаност в политиката на отворените врати. Всичко това налагало промяна в подхода към мигрантите, но те в никакъв случай не бивало да са под общ знаменател. Държавата трябвало да приеме имащите право на закрила, но и да използва всичките си правни възможности, за да експулсира криминални престъпници.

Дори вътрешният министър и съпартиец на Меркел Томас де Мезиер е признал, че за жалост в Германия пристигали не само «порядъчни бежанци».

Дискусията по време на партийния форум е продължила до късно снощи в търсене на правилния курс в бежанската политика. «Настроението сред членската ни маса е гробно. Мнозина искат да напуснат редиците на ХДС. Длъжни сме да назовем нещата със собствените им имена. Кьолн показа, че ако бежанският поток продължи в същия темп, интеграцията е невъзможна», заявил членът на президиума на ХДС Карстен Линеман, цитиран от очевидци.

Въпреки всичко Меркел била против коренна промяна на курса ѝ спрямо бежанския поток. Тя била категорично против затваряне на границите на Германия, както и против налагане на горна граница за прием на мигранти. Тя отново подчертала, че и държавите от ЕС трябва да прояват солидарност.

По този повод участвал в дискусията и пожелал анонимност заявява днес за "Шпигел": "Никой вече не вярва на такава солидарност. Бави се и изграждането на "горещи точки" (приемателни центрове за бежанци в Гърция и Италия, където бежанците да бъдат надлежно регистрирани – б. р.). А и преговорите с Турция да ограничи потока на Запад са всичко друго, но не и лесни."

Меркел била предупредена, че германците вече заговорили, че тя губи контрол над положението.

На партийната конференция са били отправени остри критики не само към полицията в Кьолн, а и към Ханелоре Крафт, премиер на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия (СРВ), на чиято територия е Кьолн.

"В СРВ жените бяха преследвани като дивеч за отстрел, а Крафт е в зимен сън. Това е недопустимо", заявил членът на президиума на ХДС Йенс Шпан.

Председателят на младежката организация на ХДС в Северен Рейн-Вестфалия Флориян Браун казал: "Мълчанието на Крафт е достойно за презрение. За нея явно от значение са само предизборните битки."

Шефът на федералната младежка организация на ХДС Паул Цимиак стигнал по-далеч: "Цяла Германия говори за случилото се в Кьолн, а министър-председателят на СРВ мълчи. Това е типично за Крафт. Има ли проблеми, нейната стратегия неизменно е да потъне в мълчание. За жалост не за пръв път."