В бунище в град Аламогордо, щата Ню Мексико, бяха открити заровени хиляди, а може би и милиони касети от най-лошата видеоигра за всички времена - E.T. the Extra-Terrestrial, съобщи АП.

Заглавието се мята за една от повратните точки в индустрията, защото съсипа бизнеса на цветущата тогава компания за производство на конзоли Atari и за години потопи интереса на хората към видеоигрите.

Купищата от неразпечатвани касети се намират на няколко метра под повърхността на сметището в Аламогордо. За тях е посветен документален филм от подразделението на Microsoft Xbox Entertainment Studios.

След три часа копаене били открити първите партиди от дискети, запечатани в оригиналните си опаковки, казват от Microsoft, без да дават повече подробности за бройката.

Играта е пусната на пазара през 1982 г. от Atari успоредно с премиерата на филма на Стивън Спилбърг "Извънземното", чието име носи. За правата за разпространение фирмата Atari броила внушителните $ 21 млн. Но графиката и замисълът ѝ като цяло били толкова отчайващи, че никой не я купувал. В резултат се наложило Atari да търсят какво да направят с около 3,5 млн. непродадени копия и да запишат загуба от $ 500 млн. в отчета си за 1983 г.

Вижте как изглежда играта:

Според тогавашни публикации касетите били заровени в пустиня в щата Ню Мексико в тъмнините на нощта. Но неизвестен геймър открил, че копията се намират на бунището в Аламогордо, като така разбил един 30-годишен мит.

Когато играта била пусната на пазара, цената ѝ е била $ 29,99. В момента в eBay се продава за не повече от $ 5.