Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателката на Народното събрание Цецка Цачева се е опитала за „опази“ министъра на икономиката Божидар Лукарски от въпрос в парламентарния контрол за цената на горивата у нас. Това става ясно от сайта на институцията.

                               Мартин Димитров

На 15 декември миналата година депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, от чиято квота Лукарски е министър, са му задали устен въпрос за „икономически необосновано високи цени“ на горивата в България. Избраниците питат защо при най-ниски цени на петрола от 7 години насам, при непроменени акцизни и данъчни ставки и курс на долара към лева, цената на горивата у нас е сред най-високите в ЕС.

От кабинета на Цачева обаче първоначално преценили, че въпросът към Лукарски е в противоречие с парламентарния правилник и затова няма да бъде допуснат за дискусия в пленарната зала. Клуб Z научи, че основният мотив за това бил, че преди няколко месеца министърът е отговарял на подобно питане.

Около седмица по-късно – на 21 декември, двамата реформатори са завели повторно въпроса до Лукарски в деловодството на Народното събрание. Причината – цената на горивата е динамична и няма значение дали министърът на икономиката вече е отговарял на него, щом има промяна в ситуацията. Този път Цачева допуснала питането заради новите мотиви в него.

                                    Петър Славов

Димитров и Славов припомнят, че през януари 2015 г. Цената на литър бензин или дизел у нас е трайно малко под 2 лв., докато през декември при още по-ниски международни цени на петрола, същите данъци у нас и запазен курс на долара, цената вече е с 20 ст. повече. Избраниците настояват Лукарски да обясни на каква икономическа логика се подчинява ценообразуването на горивата у нас и какви мерки предприема ресорното министерство за изчистване на очевидния, според депутатите, дисбаланс.

По график се очаква икономическият министър да отговори в пленарната зала на 15 януари – първият петък с парламентарен контрол за новата година. Според правилника на Народното събрание министърът може да отложи дискусията със седмица, но до момента няма такава заявка.

Димитров и Славов са задали в сряда и въпрос към всички министри поотделно дали през 2015 г. са спазили ангажимента на правителството за съкращаване на разходите във ведомствата си с по 10%. Темата бе поставена и през септември, когато се оказа, че част от министерствата не са направили обещаните икономии от бюджетите си.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

У нас "демокрация" се разбира като управление на мнозинството с всички средства.

Avatar

Ще ни припомниш ли в кои държави се практикува демокрация, при която управлява малцинството? Независимо от средствата. Ще е любопитно да научим.

gogo

Картел или "предписание" от държавата за да им повече приходи от ДДС. А материалът протестира за винетки - лесно ги подбутват та да не обръщат внимание на горивата.

Акцизи, не само ДДС.

xyz

0.85 цента за дизел и 0.87 за бензин А-95. Това са в момента цените на горивата в Испания. Лукарски да не се прави на важен, а да отговори защо в най-бедната европейска държава цените са по-високи!

gogo

Лукарски е всичко друго, но не и министър. Обикновен лакей, алчна душица.

Добре че Лукойл доставя до Гибралтар редовно та да паднат цените в Испания :) Нашенската рафинерия "евтино" продава.

тука е така

Това ще да е някакъв Трик?

МНОГО си прост! ОТКАЧЕН тъпанар, какво повтаряш нещо, дето го не знаеш. Трикаджията е Радан, че ту "няма да сме с ГЕРБ" преди изборите, а после-сме с ГЕРБ. А Лукарски само каза истината за Раданчо. Влез в час!

Ами тя и прилича на орлица.

За да се заостри вниманието на наглеците трябва да се взривят две- три бензиностанции.Изглежда в България така трябва да се работи.

00

Какъв отговор от омазано дупе?

видял

А какъв е отговора, защо в Македония горивото е по-евтино от България, след като македонците се зареждат от наши цистерни? По жп до Благоевград и от там с автоколона до Македония.

Отговорът е акциз. Правилният въпрос е защо цената на едро (без данъци и такси) в България е една от най-високите в целия ЕС, а в същото време рафинерията ни е на загуба от години (разбирай, че не плащат никакви данъци)? И въпреки това, цената за крайни клиенти е допълнително натоварена с огромен маржин, а големите вериги бензиностанции са се споразумели да държат висока цена, въпреки намаляването на цената на едро към тях. Всички дерат кожи, а държавата мълчи за да прибира повече ДДС. Явно финансовият министър не е предвидил такова намаление на цените на горивата.

Развеселен

марти димитров завижда, че лукарски за месеци направи това, което той не можа за години - направи СДС управляваща партия

натъжен

Направи себе си министър (по-точно направи го Боко), от когото нищо не зависи и който две думи на кръст не може да каже.

За сведение на ДЕБИЛИТЕ! При ПАЗАРНА икономика, цените на всички стоки се определят от ПАЗАРА в страната, а НЕ ОТ МИНИСТЕРСТВО или от МИНИСТЪР! ! !

gogo

За твое сведение, умнико, съществува и КЗК чиято функция е и да не допуска картели. У нас няма свободен пазар на горивата. Има едни фирми, които са се споразумели да държат високи цени за крайни клиенти - дали заради монополистът, който произвежда горивата или заради натиск от самата държава. Няма пазарна икономика, няма и държава!

В случай "големият" икономист - Маутинчо се заяжда с Лукарски, след като го изгониха от СДС, после той отиде при Надежда Нейнски, за да стане земеделец в БЗНС и да е депутат! ЗЛОБНА политическа ПАЛАЧИНКА!

Това ли е опорната точка? Мартинчо се заяждал с Лукарски, че му имал зъб? Хайде, измислете нещо по-смислено. И не е лошо с аргументи да оборите поставените въпроси, а не с махленски лафове. Като е велик икономист Лукарски, да не се крие като мишка.

Мишок

@аНОНИМКО - ТИ СИ МИШКАТА, затова не си пишеш името! А Лукарски ВЕЧЕ ДВА пъти отговори и завря в миша дупка двамата заяждащи се "негови" депутати! Луд умора няма!

ozzy

"Избраниците питат защо при най-ниски цени на петрола от 7 години насам, при непроменени акцизни и данъчни ставки и курс на долара към лева, цената на горивата у нас е сред най-високите в ЕС.", a Цецка го пази защото началниците на Тиквата трябва да печелят от всичко и до край.Тиквата е много зависим /минало-мутра, настояще - параван и ортак на червените мутри/ и като нищо в скоро време ще му се получи нещо подобно на 2013."Аватарчо",ГЕРБаджио нискочел,какво чеде ще ти издиктуват да драснеш?

Avatar

Вече съм го написал, но нека да го има, да четат хората и да мислят. Вие ни можете да четете, ни да мислите. За писане да не говорим. По какво можеш да различиш редови костокок от обикновен атакист? Костококът допуска до шест правописни грешки в изречение от пет думи, докато атакистът може да допусне и повече. Кой продаде "Нефтохим"-а на Лукойл? По-точно, #КОЙ? го подари? http://www.alexanderyordanov.com/publiced/103-2013-08-17-10-27-54

gogo

Маутинчо се заяжда, като "умен" икономист на политическа основа (изгонен от СДС, отишал в Синьо единство и после-земеделец от БЗНС, за да влезе в Парламента, като депутат от РБ. Понеже му е ясно, че при ПАЗАРНА икономика цените на всички стоки се отпеделят от ПАЗАРА - от търсенето и предлагането. А НЕ от Министерства или министри. Това е основен закон в икономиката като наука.

дебелян пеевский

"Ще ни припомниш ли в кои държави се практикува демокрация, при която управлява малцинството? " --- Ще те нахраня, плиткоумно герберастко тролче със силово разширени от началника отделителни отвърстия: в демокрацията има принципи и правила, които се спазват и от мнозинството. Между тях са и неща като разделението на властите и отчетност на едната власт пред другата. Рабфаковата неграмотна свиня и бивша прецедателка на низова организация на БКП, другарката Цецка не може да пречи с тъпи процедурни врътки на депутати, били те Славов, Димитров или Кадиев, да задават въпроси на министрите и да помага на министрите да се измъкват.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.