Председателката на Народното събрание Цецка Цачева се е опитала за „опази“ министъра на икономиката Божидар Лукарски от въпрос в парламентарния контрол за цената на горивата у нас. Това става ясно от сайта на институцията.

                               Мартин Димитров

На 15 декември миналата година депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, от чиято квота Лукарски е министър, са му задали устен въпрос за „икономически необосновано високи цени“ на горивата в България. Избраниците питат защо при най-ниски цени на петрола от 7 години насам, при непроменени акцизни и данъчни ставки и курс на долара към лева, цената на горивата у нас е сред най-високите в ЕС.

От кабинета на Цачева обаче първоначално преценили, че въпросът към Лукарски е в противоречие с парламентарния правилник и затова няма да бъде допуснат за дискусия в пленарната зала. Клуб Z научи, че основният мотив за това бил, че преди няколко месеца министърът е отговарял на подобно питане.

Около седмица по-късно – на 21 декември, двамата реформатори са завели повторно въпроса до Лукарски в деловодството на Народното събрание. Причината – цената на горивата е динамична и няма значение дали министърът на икономиката вече е отговарял на него, щом има промяна в ситуацията. Този път Цачева допуснала питането заради новите мотиви в него.

                                    Петър Славов

Димитров и Славов припомнят, че през януари 2015 г. Цената на литър бензин или дизел у нас е трайно малко под 2 лв., докато през декември при още по-ниски международни цени на петрола, същите данъци у нас и запазен курс на долара, цената вече е с 20 ст. повече. Избраниците настояват Лукарски да обясни на каква икономическа логика се подчинява ценообразуването на горивата у нас и какви мерки предприема ресорното министерство за изчистване на очевидния, според депутатите, дисбаланс.

По график се очаква икономическият министър да отговори в пленарната зала на 15 януари – първият петък с парламентарен контрол за новата година. Според правилника на Народното събрание министърът може да отложи дискусията със седмица, но до момента няма такава заявка.

Димитров и Славов са задали в сряда и въпрос към всички министри поотделно дали през 2015 г. са спазили ангажимента на правителството за съкращаване на разходите във ведомствата си с по 10%. Темата бе поставена и през септември, когато се оказа, че част от министерствата не са направили обещаните икономии от бюджетите си.