Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - Президентът Барак Обама обяви пакет от изпълнителни мерки, целящи да ограничат насилието с използване на огнестрелно оръжие. Целта му е да прецизира прилагането на някои федерални правила, които позволяват на дребни търговци на гърмяща стока да избягват извършването на щателни проверки на купувачите. „Това не са само мои препоръки, които са в рамките на правомощията ми и на изпълнителната власт като цяло. Те не са само мои, а така също на преобладаващото мнозинство от хората в САЩ, включително притежателите на оръжие, които вярвам, че също ги подкрепят“, заяви Обама. Сред мерките, които ще бъдат взети е изискване към търговците на оръжие по Интернет да бъдат лицензирани и да извършват проверки на купувачите. Получаването на федерално разрешително отнема няколко месеца и струва доста скъпо. Предвижда се промяна на правилата за частния характер на личната информация за здравето на пациентите, което задължава докторите да докладват на властите хората с психически заболявания, за да се предотврати възможността те да купят пистолет или пушка. Обама ще поиска от Конгреса да гласува пари за назначаване на 200 допълнителни агенти в Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия. Предвижда се също ФБР да наеме още 230 служители, които да обработват проверките на купувачите на гърмяща стока. През 2015 г бюрото е прегледало личните данни на 23 милиона души, които са искали да се сдобият с огнестрелно оръжие. Президентът също така възнамерява да използва системата за социално осигуряване, за да ограничи покупките на опасната стока. Някои хора, които получават помощ от държавата, няма да имат право да пазаруват в оръжейните магазини.

Кандидатите за президент на САЩ от Републиканската партия подложиха на критика действията на Обама. Губернаторът на Ню Джързи Крис Кристи заяви: „Разбира се, че това надхвърля правомощията на президента“.

„Изпълнителните акции са предназначени да прилагат закона, те трябва да помагат за неговото изпълнение, а не да го подкопават и пренебрегват“, посочи сенаторът от Флорида Марко Рубио. Още по-рязък бе сенаторът Тед Круз, който идва от най-въоръжения щат – Тексас: „Той може да злоупотребява с властта, колкото си иска. Разполага с телефон и писалка. Но ако живееш по правилата на написаното, то те довършва. Освен това моята писалка има гума за изтриване“.

Водачът на републиканския изборен отбор Доналд Тръмп също нападна Обама: „Това е посегателство срещу член втори на конституцията. Знаете, че Обама ще се опита да го прати по дяволите с декрета си. Познавате системата, ще отидеш при демократите, след това при републиканците и получаваш пазарлък. Той няма да спре дотук. Няма да остане с само с това. Затова ще подише още една изпълнителна заповед за член втори и за оръжията. Ще наложа вето. Ще го отпиша много бързо“, отсече Тръмп на митинг в Билокси, щата Мисисипи.

Когато се стигне до използване на насилие, влиза в ход играта на системата. Управляващите ще те раздразнят, ще ти дръпнат брадата, ще те плеснат по лицето, за да те накарат да се биеш. Веднъж след като те докарат до насилие, те знаят как да се справят с тебе. Единственото нещо, което те не могат да контролират е ненасилието и хумора“. Това са пророческите думи на Джон Ленън преди да бъде застрелян с архаичен револвер „Смит енд Уесън“ на улицата в Ню Йорк на 8 декември 1980 г.

Около 300 милиона огнестрелни оръжия са в ръцете на населението в САЩ, което наброява около 219 милиона души, сочи статистиката на организацията „Гънфак“. Към най-големият частен арсенал на планетата средногодишно се прибавят нови 10 милиона пистолети, пушки и автомати с най-различни марки и калибри. Според статистиката само през 2015 г са продадени над 23 милиона огнестрелни оръжия. Това е своеобразен рекорд, който според „Вашингтон поуст“ се дължи на паниката, обзела американците след терористичните атаки във Франция и заплахите на „Даеш“ да направи същото в САЩ.

Най-много гърмяща стока – 185 345 бройки - е била продадена на Черния петък след Денят на благодарността, който през 2015 бе на 26 ноември. Цифрите сочат, че въпреки ескалиращия бизнес с пушкала, броят на техните притежатели в САЩ е намалял незначително. Експерти от ФБР посочват, че това се дължи на факта, че едни и същи хора се презапасяват. Домовете на тези американци са като малки оръжейни складове – средно в тях има по 8 пистолета и пушки.

В Щатите много пъти са били правени безуспешни опити да се ограничи продажбата на оръжие. През 1993 г бе въведен т.нар „закон на Брейди“. Джеймс Брейди бе помощник и прессекретар на президента Роналд Рейгън. На 30 март 1981 г Рейгън бе прострелян в гърдите от маниака Джон Хинкли, който откри огън от близко разстояние пред входа на хотел „Хилтън“ във Вашингтон. Президентът извади късмет, куршумът бе спрян от ребро близо до сърцето му. Брейди обаче бе прострелян в главата и прекара живота си в инвалидна количка. Той почина през 2014 г на 73 години. Законът на Брейди влез като поправка в Конституцията на САЩ. Той забранява продажбата на оръжие на хора, които не са в състояние сами да вземат решения, а така също на тези, за които магистратите са решили, че не са компетентни да бъдат съдени и представляват заплаха за самите себе си.

В Щатите действително има консенсус, че нещо трябва да се направи, за да бъдат поставени контрол милионите пистолети, пушки и автомати. Проблемът е, че дори утре да бъдат приети драстични мерки върху продажбите, ще бъде много трудно, почти невъзможно да бъдат иззети най-опасните категории оръжия, сред които са автоматът „Калашников“ ,(който е официално забранен) разпространяван нелегално заедно с контрабандата на наркотици от Мексико. А така също автоматът Eм § Пи 15, който бе едно от трите смъртоносни средства заедно с пушка помпа 12-и калибър и автоматичен пистолет, използвани през 2012 от маниакът Джеймс Холмс, разстрелял 12 души в кино „Аурора“ в щата Колорадо.

Реалността сочи, че пушкалата са толкова навлезли в американския начин на живот, че е почти невъзможно да бъде направена бърза и радикална промяна. Спомням си пътен инцидент, на който станах свидетел близо до столицата на Аризона, Финикс. След като на две коли малко бяха огънати ламарините, собствениците им изскочиха от возилата и се хванаха за пищовите. Само бързата намеса на полицията предотврати кървав финал. Известно е, че Аризона почти не се е променила на времето на каубойските войни в Тъмбстоун – на всеки жител на щата се падат поне по две оръжия. Пред мене изпъква и друг инцидент в Аризона. Въоръжен крадец бе атакувал 4 къщи в предградие на Финикс. Петата обаче се оказа фатална, защото собственикът и го просна на земята пред входната врата само с един изстрел. После телевизията съобщи, че полицията дори няма да направи разследване на инцидента.

Щатът на самотната звезда, Тексас обаче е безспорен носител на палмата на първенството. От 1 януари 2016 тексасците получиха благословията на властите да носят открито пистолетите си на кръста. Заядлив водещ на радио Кей Ейч Ай отправи предизвикателство към Обама: „Ела ни хвани ако можеш“.

При нас във Флорида не се изисква специално разрешително за купуване на огнестрелно оръжие, но е задължителна предварителна проверка преди продажбата на опасната стока. Освен това, за да се носи револвер на кръста е задължително да бъде преминат курс по безопасно боравене с него. След завършването на „обучението“ курсистите получават лицензи, позволяващи да ходят въоръжени по улиците. Въоръжените мъже и жени обаче не се допускат в повечето магазини и ресторанти.

Печалната практика на щата Илинойс, в който е в сила най-строгия контрол върху търговията с огнестрелни пушкала, сочи, че в Чикаго, който с рекордьор по убийства, загиналите от куршуми са жертви на пистолети и калашници, купени на черния пазар. През 2015 г 480 души са намерили смъртта си от куршум, разкрива „Чикаго трибюн“.

Много от поддръжниците на сегашното статукво по отношение на гърмящата стока не се притесняват особено от мерките на Обама, които според тях не отиват достатъчно далече. Те обаче ръкопляскат на действията на президента, които са все пак нещо на фона на нищото, което се предприема от почти нефункциониращия Конгрес. Не е тайна, че годината на президентските избори в САЩ е най-неподходяща за настъпление срещу огнестрелните оръжия. Известно е, че сред членуващите в Националната асоциация на стрелците, която наброява 4,5 милиона души, са едни от най-богатите хора в САЩ. Това са същите личности, които щедро отварят касите си за политически дарения за кандидатите на двете партии.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Мерките са нужни заради радикални и задръстени реднеци като др. Томов, които си купуват пищов за да се "бранят от правителството" и след това като се натряскат с метилов муншайн като цигани от Якоруда, застрелват я жената, я някой съсед.

SRQBoyboy

Тъпо прасе, не съм си купил пищов, а имам "Уинчестър Монтекарло", която трепе слонове, а совен това разполагам и с автоматичен пистолет "Берета". Не с е появявай наблизо. И за сведение глупавата ти е кратуна и е добра мишена. Нямам нищо общо с понятието ред нек, а посочените политури вероятно са използвани от тебе и затова мозъкът ти е колабирал до размерите на бобово зърно. Хайде обратно в кочината да не получиш някой бърз ритник в дебелия задник!

Пък аз искам да видя ревльото да плаче с истински сълзи.

Чичо Скруч

Хубавото в случая е, че глупостите на Обама вероятно ще бъдат премахнати от следващия президент. Притежаването и носенето на оръжие не е привилегия, а изконно право на свободния човек. Право, което политиците все повече се мъчат да ограничат. Познайте защо. ;-)

дебелян пеевский

Нещо бъркаш, драги, Хилари по никой начин няма да отмени тия разпоредби.

А Джеб?

Иван

Смърт за всички левичари, които искат да вземат оръжията на американците и да ги превърнат в роби като руснаците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.