Лидерът на БСП Михаил Миков подкрепи почетния председател на ДПС Ахмед Доган и журналиста Петър Волгин. Това стана на пресконференция след първото за годината заседание на изпълнителното бюро на БСП.

"Анализът на г-н Доган е добър. Но част от тези констатации ние също многократно сме ги повтаряли".

Това каза Миков по повод речта на Доган, в следствие на която Лютви Местан бе свален от лидерския пост в ДПС и изключен от партията.

Миков поясни, че според БСП България няма право да загуби геостратегическото си предимство като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад.

"Сега разбирам, че това прозрение е осенило министър-председателя", каза Миков.

Той заяви, че социалистите ще подкрепят реализация на газов проект през България. Според Миков проектът за преност на нефт става все по-актуален и необходим, с оглед развитието на ситуацията в Близкия Изток и влошените взаимоотношения между Русия и Турция.

Миков каза, че ще е нарушаване на добрия тон ако коментира вътрешнопартийни процеси в ДПС.

"Друг е въпросът да коментираме случващото се в контекста на националната сигурност. В контекста на поведение на Турция, което надхвърля нормални, приятелски, добросъседски отношения. Български политици не утвърждават националния авторитет на България".

Това каза Миков, очевидно намеквайки за укриването на Лютви Местан в турското посолство.

"ДПС е зряла политическа сила, тя ще намери пътя, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България. С интерес ще следим по ясното изчистване на профила на тази партия като опозиционна политическа сила", каза още Миков.

Той посочи, че България стои в сянката на един свой много мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с европейските.

"Колко от вашите медии отбелязаха позицията на БСП, когато течеше тази декларация. Оказа се след време, че това има значение. Ние също представихме декларация. ПГ напусна в знак на протест".

Това каза Миков, имайки предвид декларацията на Местан от парламентарната трибуна по повод сваления от Турция руски самолет, в която той защити позицията на Анкара. Тогава зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов също изнесе слово в отговор на Местан.

Миков припомни и поведението на ДПС при гласуването на декларацията за арменския геноцид. Тогава партията напусна пленарната зала по време на минутата мълчание в памет на жертвите на този геноцид. Той каза още, че в началото на 90-те години на XX в., когато водещи лица от БСП са били обект на обществено остракизиране нито едно от тях не е търсило закрила в чужди посолства.

"Въпрос на морал и почтеност, още от времето на Петко Каравелов", каза още Миков.

По повод свалянето на предаването на Волгин от ефира на БНР. Миков каза, че е писал на шефа на СЕМ Георги Лозанов и дори е получил отговор на писмото си. Той не разкри какво пише в отговора. Според Миков обаче предаването на Волгин "очевидно дразни дясната душа на Лозанов".

"Опитът на десницата навсякъде е да затвори свободата на словото. Очевидно Европа навлиза в друг период, в който ценността свобода на словото е подменена от върховенство на корпорациите", коментира Миков.