Си Дзинпин

Политическото ръководство на Китай е решено да укрепи армията по пътя на структурни промени. Това обяви днес президентът Си Дзинпин на военна церемония, предавана по държавната телевизия.

Според държавния глава целта била да се осъществи китайската мечта за военна мощ. По време на церемнията Дзинпин връчи военни знамена на ръководителите на трите нови командни централи.

Арсеналът от стратегически ракети в бъдеще ще е към ново бойно поделение. На негово подчинение ще са както ядреният потенциал на страната, така и конвенционалните ракети. Си Дзинпин окачестви новото формирование като “централна сила за увеличаване на стратегическото възпиране”. Разбирай сплашване.

Ето някои от мерките:

►Сформира се нов генерален щаб, който ще координира действията на сухопътните сили.

►Ново поделение ще има за задача стратегическа подкрепа на бойните единици. Според наблюдатели става дума за концентриране дейността в областта на водене на кибервойна.

"Реформата е вследствие на колосално политическо решение, за да се осъществи китайската мечта за мощна армия”, заяви Си Дзинпин, цитиран от Синхуа.

Според наблюдатели обаче това не е нищо друго, освен увеличаване контрола на компартията върху войската. Самият президент е председател на Централната военна комисия, която държи изкъсо ръководството на армията. Същевременно говорител на отбранителното министерство оповести, че новото поделение, на което се поверява ракетният арсенал, в никакъв случай не означавало промяна в курса на Китай в областта на ядрената политика:

"Не се въвеждат каквито и да било промени в ядрената политика и стратегия на Китай”.

Планът на Си Дзинпин предвижда и намаляване числеността на войската от 2,3 милиона на 2 милиона души. Въпреки това Китайската народна армия остава най-многочислената в света. Според президента намаляването на численноста нямало да отслаби бойната мощ на страната, тъй като се завишават критериите за обучение на мъжете под пагон. В хода на реформата ще се модернизират оръжейните системи, ще се разработват и нови оръжия.

И досега Китай системно превъоръжава армията си, особено флота. Пекин оповести в четвъртък, че започва строеж на нов модерен самолетоносач. Агресивното поведение на Пекин по море е основание за тревога в съседни държави – Япония, Тайван и Филипините.