От 1 януари в сила влизат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат ограничения за казаните за ракия. Според новите изисквания те трябва да работят само в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. Производителите, които желаят да произвеждат ракия и в останалата част от годината, ще трябва да уведомят Агенция "Митници" 14 дни по-рано.

Решението, което според мнозина е чисто лобистко, бе взето от депутатите на второто четене на ЗАДС в началото на ноември. БСП, Реформаторският блок и Патриотичният фронт гласуваха срещу измененията, но въпреки това те бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ, АБВ и двама от ПФ, припомня "Фокус".

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ КЪМ ГЕРБ - ТОВА ВИ Е ЧЕТВЪРТИ ЛОБИСТКИ ЗАКОН ЗА МЕСЕЦ

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че от промените в закона няма да има никакъв ефект за хазната. Той определи опитите трагичният инцидент в Якоруда, при който петима души загинаха след консумация на алкохол менте, да бъде използван, за да настроят общественото мнение против казаните за ракия, като мащабна кампания, насърчавана от големите производители. Симеонов бе категоричен, че с налагането на тежък акциз на малките казани и увеличаването му два пъти – от 2.20 лв./л на 4.40 лв./л, ефектът ще бъде, че те ще трябва да затворят, защото ще работят на загуба и хората масово ще започнат да си варят спиртни напитки вкъщи в тенджери.

Както Клуб Z писа, законът стана и първият, който бе даден от новия омбудсман Мая Манолова на Конституционния съд. Тя го определи като дискриминационен спрямо част от българските граждани в полза на големите фирми в бранша. Манолова изрази недоумение как се павят такива промени в последния момент, защо се забранява дейността за половин година и какво става с хората, които имат подготвена продукция и промените са ги изненадали.