АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

Прав е премиерът Борисов, когато след като участва в откриването на 13-километров участък от Северната скоростна тангента заяви:

"Очевидни са опитите на Турция да оказва влияние на вътрешната политика на България."

Но се налага да припомня на нашия премиер, че освен очевидности, в нашата българска действителност съществуват и ОЧЕВАДНОСТИ.

Такава ОЧЕВАДНОСТ е самото създаване на ДПС от офицери и сътрудници на Държавна сигурност. Тая очевадност съществува вече четвърт век. И е нормално преди да погледнем към очевидното, да зърнем и очевадното. А то не е само едно.

ОЧЕВАДНО е, че през целия наш демократичен преход не Турция, а Русия е държавата, която се опитва, казано с думите на българския премиер, "да влияе на вътрешната политика на България". И го прави не само с неколцина партийни членове, какъвто е случаят с "турското влияние" в ДПС, а го прави с цели партии, с много политици, с партийни лидери, с граждански русофилски организации (за туркофилски не съм чувал – впрочем в началото на демокрацията проруските подлоги ругаеха СДС като "турско-синя" партия), с десетки бизнес кръгове, с вслушващи се в Кремъл български държавни чиновници. Прави го така сякаш България и е "близка чужбина", "бащиния", "временно загубена" територия.

Достойно е, че българският премиер е видял очевидното. Време е обаче и той, и целият народ, да видят ОЧЕВАДНОТО. Защото очевидното не е страшно, след като е очевидно. Опасно е очевадното. Защото наистина вади очи и може да ни направи слепи. А сляп народ – опъва каиша като бурлаки на Волге.
 

-------------------

Александър Йорданов е бивш председател на Народното събрание и дипломат. Текстът му е публикуван във фейсбук профила му. Подзаглавието е на редакцията.