Рим и Милано въведоха ограничения за автомобилите от днес, а малък град край Неапол забрани използването на пещи за пици на дърва, след като италианските власти се чудят как да намалят замърсяването на въздуха поради необичайно горещото време и сушата, пише Блумбърг.

В бизнес столицата Милано движението на автомобили ще бъде спирано за по 6 часа дневно от понеделник до сряда. Коледа стана 31-ия пореден ден, в който властите дадоха предупреждение за силно замърсен въздух.

В Милано, Рим и Торино властите стимулират хората да използват градския транспорт, като дават възможност на цената на един билет да се пътува цял ден. Властите в Милано даже обмислят да забранят фойерверките на Нова година.

В Рим автомобилите, чиито номера завършват на нечетна цифра, ще бъдат спрени от движение за 9 часа днес. Утре същата мярка ще бъде приложена за колите с четни номера.

В цяла Италия властите се чудят как да се справят с необичайното за годината топло време и липсата на валежи. В град Сан Виталиано, намиращ се близо до Неапол, кметът въведе 3-месечна забрана за използването на открити пещи за пица, които работят с дърва.