Председателят на Европарламента и кандидат на европейските социалисти за шеф на Еврокомисията Мартин Шулц би искал обща листа на левицата в България.

Той каза това след среща в София с българския евродепутат Ивайло Калфин. "Но не съм тук, за да се меся във вътрешния дебат в страната, а за да искам подкрепа за моята европейска амбиция. Сергей Станишев знае, че се срещам с Ивайло", каза Шулц. Станишев е председател на Партията на европейските социалисти, към която принадлежи и гостът.

"Не съм тук да събирам хората, това е твърде много за мен, но съм тук да събирам гласове за мен", допълни Шулц. Той изтъкна, че с Калфин са приятели от години и той е бил един от най-близките му колеги в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Калфин заяви, че листата на АБВ е част от социалистическото семейство на Европа. "Нашето място е в Групата на социалистите и демократите и ние изцяло подкрепяме кандидатурата на Мартин Шул. Смятаме, че това е най-добрият вариант за европейските гграждани и за българските, ако искаме да видим работеща и близка до хората комисия", изтъкна той.