БРЮКСЕЛ—Николай Бареков малко е преувеличил, обявявайки днес на уебсайта си, че Европейските консерватори и реформисти са го поканили в групата си в Европейския парламент. 
Говорителят им Джеймс Холтъм обясни пред кореспондента на „Клуб Z“ в Брюксел, че те имат добри отношения с „България без цензура“, но за приемането й в групата да се говори е още рано.

Европейските консерватори и реформиристи (ЕКР) се отделиха от Европейската народна партия (ЕНП) през изтичащия мандат и имат 58 депутати в 766-членния парламент . Най-много сред тях са британските консерватори (26) и близки до тях политици от дясната популистка партия „Закон и справедливост“ в Полша.  В групата са представени и девет други държави-членки. Британски консерватор е председателят им Мартин Каланън, който днес беше при Бареков в София.

„Европейските консерватори поканиха в групата си „България без цензура“, обяви Бареков на уебсайта си.

„Радваме се на добри връзки с „България без цензура“ и господин Каланън ги посети, за да продължи да изгражда тези връзки,“ каза Холтъм.  „Необходимо е събрание на всички членове на групата, да са обсъди тя молба за членство.“

„Ние обаче се надяваме, че „България без цензура“ ще продължи да обсъжда бъдещо сътрудничестно с нас след изборите,“ добави той.

ЕКР принадлежат към евроскептичните групи в парламента. Сред причините за отделянето им е несъгласието със значително по-проевропейските позиции на ЕНП. Бареков се представя за проевропейски политик. 

Британските консерватори са сред най-яростните противници на свободата на движението в ЕС. Техният министър-председател Дейвид Камерън прокара законодателство, което ограничава социалните права на работниците от Източна Европа. Повод за него беше отварянето на европейския трудов пазар за българи и румънци от 1 януари тази година. Близкият до консерваторите таблоиден печат разгърна широка антибългарска и антирумънска кампания в месеците преди и веднага след тази дата.

Тимъти Къркхоуп, член на ЕКР и бивш британски министър на имиграцията, обяви на 27 ноември миналата година, че консерваторите търсят съюзници, както сред колегите си в Европарламента, така и сред правителствата на държавите-членки, за реформа, която би ограничила свободата на движение в ЕС. 

„Ясно е, че трябва да се направят промени в прилагането на принципа на свободно движение и ние планираме да разговаряме с други страни от ЕС и с Комисията, как това може да стане на дело,“ каза той тогава в специално изявление. 

Консерваторите обаче губят подкрепа в прогнозите за националните и за европейските избори в Обединеното кралство в полза на далече по-радикалната от тях в евроскептицизма си Партия за независимост на обединеното кралство. 

Според последните прогнози на VoteWatch и IPSOS групата им ще се свие на 46 евродепутати и ще загуби сегашното си четвърто по големина място в Европейския парламент, отстъпвайки го на крайната левица.
Консерваторите поддържаха добри връзки с „Ред, законност, справедливост“ на Яне Янев, която обаче нямаше европейски депутати.